17 maart 2023
Groot succes: inwoners van Brainport geholpen bij het doen van belastingaangifte
- Partnerfonds Brainport Eindhoven
Binnen het Geldzorgen in Brainport-programma zijn een aantal bedrijven aangesloten op de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). Vandaag delen we met trots de eerste resultaten. De pilots laten zien dat de werkvloer een goede vindplaats is voor mensen met (potentiële) geldzorgen. Uit de cijfers blijkt dat de hulpvraag aanwezig is en voorkomt onder alle inkomensgroepen.
Ook blijkt op onze Geldfitpagina dat de medewerkers die hier gebruik van maken voornamelijk tot de lage risicoprofielen behoren. Zij vallen in de preventieve categorie en hebben nog geen ernstige geldproblemen, maar zijn wel op zoek naar ondersteuning om erger te voorkomen. Dat is precies de doelstelling van het Geldzorgen in Brainport project. We zetten in op vroegsignalering om te voorkomen dat geldzorgen uitmonden in langdurige schulden. De cijfers wijzen uit dat onze aanpak werkt. De online hulpmiddelen worden actief gebruikt en de lokaal geboden ondersteuning wordt snel gevonden. De online hulpmiddelen worden actief gebruikt en de lokaal geboden ondersteuning wordt snel gevonden.
Namens de stuurgroep en het projectteam van het Geldzorgen in Brainport project willen we alle partners bedanken voor het meedenken, de inzet en betrokkenheid bij het project en de verhelderende inzichten. We hebben samen al mooie resultaten bereikt en kijken ernaar uit om dit door te zetten in de toekomst!
Mede namens de stuurgroep van Geldzorgen in Brainport,
Marc Cootjans en Staf Depla
Lees hier de evaluatieBinnen het Geldzorgen programma zijn we bij een aantal bedrijven ook gestart met een interne communicatiecampagne. De communicatiecampagne onder medewerkers is essentieel voor het succes van de pilots: hoe meer en hoe beter de communicatie omtrent geldzorgen, de route naar hulp en de mogelijkheden om je situatie te verbeteren, hoe meer effect wij terugzien in het gebruik van de Nederlandse Schuldhulproute door medewerkers.
Patrick Smit, Managing Director van VDL Bus Chassis gaf in de pilot aan aan dat zijn medewerkers niet altijd online naar oplossingen zoeken. Sommige medewerkers raken hun mailbox vrijwel nooit aan, het zijn doeners. Hoe kunnen we ze dan wel bereiken? Zo ontstond het idee voor een sleutelhanger. Een tastbaar iets, met 'onze mascotte' Fons erop waardoor de medewerkers eraan worden herinnerd dat Fons ze kan helpen. Op de achterkant van de sleutelhanger staat een QR-code die je kunt scannen met je telefoon en je direct doorverwijst naar Geldfit.nl. Geen laptop of computer meer nodig! Het idee van de sleutelhangers met Fons sloeg op meer plekken aan en zijn inmiddels ook al uitgedeeld bij Van der Valk Hotel Eindhoven.
Vorige week organiseerden wij de laatste bijeenkomst van het programma Fit in de buurt op de PSV Foundation Academy in Tongelre. ‘Fit in de buurt’ is een gratis leefstijlprogramma voor volwassenen dat we samen met PSV Foundation hebben ontwikkeld om wijken in de Brainportregio vitaler te maken. Vitaler in de zin van een gezonder leven, maar zeker ook vitaler door meer sociale cohesie en verbinding in de wijk.
Met het Fit in de Buurt-programma willen wij een gezonde(re) leefstijl voor iedereen in de regio toegankelijk maken. Deelnemers volgen acht weken lang, elke week, een theoretische les en sporten bij 7 verschillende sportverenigingen en -clubs in hun wijk.
Mede dankzij de inzet en betrokkenheid van vele partners organiseren we na de zomervakantie wederom een Fit in de Buurt programma in Tongelre en in 2 nieuwe wijken.
"Tijdens de laatste bijeenkomst deelden de deelnemers met elkaar de bewustwording van hun eigen leefstijl en hoe zij ieder op eigen wijze een verandering hebben door gemaakt. Ze hebben dit vooral samen gedaan. Naast dat het leerzaam was, was het vooral heel fijn om met elkaar deze stappen te zetten en nieuwe sporten uit te proberen.’’