“Mijn werkgever regelde dat ik naar de voedselbank kon”
De impact van geldzorgen kan behoorlijk zijn, privé, maar ook op het werk. Werkgevers weten niet altijd hoe ze die geldproblemen bespreekbaar kunnen maken én hoe ze medewerkers kunnen helpen. Partnerfonds Brainport Eindhoven wil daar iets aan veranderen met het programma Financieel Fit in Brainport.
Hoe kwam je in de financiële problemen?
“In 2020 kreeg ik een aanmaning van de woningcorporatie. Vanaf toen ging het bergafwaarts. Mijn toenmalige vrouw vulde zelf haar belastingpapieren in en daar was iets misgegaan, waardoor we een belastingschuld kregen. Toen we gingen scheiden, bleven die financiële problemen ons achtervolgen.”
Je hebt hulp gezocht op je werk?
“Klopt, ik heb het probleem meteen voorgelegd aan mijn leidinggevende. Daarnaast had ik al eerder iets gehoord over het Financieel Loket van Ergon, een collega en ervaringsdeskundige had me erover verteld. Met dat gesprek in mijn achterhoofd, heb ik hulp gevraagd.”
Hoe lukte het je om met de geldzorgen om te gaan?
“De eerste weken waren pittig! Ik moest leven van zo’n 5 euro per week. Gelukkig kon ik via het Financieel Loket snel terecht bij de Voedselbank. Dat was echt een duwtje in de rug voor mij, want het voelde best raar om daarheen te gaan. Maar zonder die steun was het niet gelukt. Gelukkig kon ik de eerste weken nog vooruit door mijn vriezer leeg te eten. Daarna merkte ik pas écht hoe krap het budget was. Ik heb geleerd om slim in te kopen bij goedkope supermarkten. Ook krijg ik hulp van mijn omgeving, ik mag bij collega’s eten of mijn broer geeft me kleding.”
Wat doet je werkgever nog meer?
“Ergon houdt de vaste lasten in op mijn salaris. Daardoor weet ik precies wat ik te besteden heb, dat zorgt voor overzicht. Ik heb gehoord dat leidinggevenden van Ergon via het Partnerfonds een opleiding hebben gevolgd. Ik kon dan ook op een hele open manier het gesprek aangaan, ik denk dat dat niet overal zo is. Ik heb ervaren dat Ergon in goede en slechte tijden een fijne werkgever is.”
Hoe zie je de toekomst?
“Ik ben inmiddels gewend aan rondkomen met weinig. Ik moet mijn schulden nog twee jaar afbetalen, dan is mijn situatie weer anders. Daar houd ik me aan vast. Wat ik ga doen als mijn schulden zijn afgelost? Gewoon verder leven, het loopt nu best wel goed.”
Wat zou je anderen aanraden?
“Je hoeft je niet te schamen voor geldproblemen, daar schiet je niets mee op. Als ik door mijn verhaal een steentje kan bijdragen om mensen te helpen, dan doe ik dat graag.”
Wat is het Financieel Loket Ergon?
Ergon richtte in 2019 Het Financieel Loket op na onderzoek waaruit bleek dat veel ziekteverzuim te maken had met een niet-medische oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan stress bij een echtscheiding of geldzorgen. Het Loket is onderdeel van het vitaliteitsprogramma Ergon Fit. Het Financieel Loket helpt met praktische oplossingen en contacten met schuldeisers. Op deze manier probeert Ergon geldzorgen op de werkvloer bespreekbaar maken en hun werknemers te ondersteunen. Dit jaar gaven ze samen met het Nibud een Geldkrant uit.
Lenie Beliën, projectleider Financieel Loket Ergon, vertelt waarom het zo waardevol is om mee te doen aan het programma Financieel Fit in Brainport: “Het is van belang dat dit thema bespreekbaar wordt op de werkvloer. Ik hoorde hiervoor nooit iemand op het werk over zijn of haar financiële situatie praten, dat mag anders. En daar kan dit programma bij helpen. Daarnaast helpt Partnerfonds bij het opzetten van een communicatieplan. Heel fijn voor ons maar ook heel belangrijk. Een goed communicatieplan zorgt ervoor dat onze medewerkers weten dat ze bij het Financieel Loket aan kunnen kloppen.”