Aankomend evenement

Fontys ICT Innovations Insight 2024

  • Technologie
  • Opschaling energie-innovatie en producten
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Voedsel dat bijdraagt aan gezond oud worden

Als sportarts gespecialiseerd in leefstijl weet Hans van Kuijk als geen ander hoe belangrijk gezonde voeding is. Het zorgt er niet alleen voor dat je je goed voelt, maar ook dat je gezond bent.  

Heb jij weleens van de Blue Zones gehoord? Het zijn kleine gebieden op aarde waar de bewoners opvallend oud worden, langer fit blijven en minder lijden aan chronische ziekten. Uit onderzoek blijkt dat onder meer leefomgeving en leefstijl belangrijke factoren zijn om in goede gezondheid oud te worden. Ook gezonde en goede voeding speelt een grote rol. 

De Blue Zones, onder andere Sardinië (Italië) en Ikaria (Griekenland), hebben één gemeenschappelijke deler als het om voedsel gaat: ze zijn onafhankelijk van de voedingsindustrie. De mensen die er wonen zijn zelfvoorzienend. Het hele jaar door. Hun boerderij is hun eigen supermarkt, maar dan met alleen maar natuurlijke producten zonder kunstmatige toevoegingen. 

Het zijn producten uit de natuur, van eigen bodem of van de eigen dieren. Zonder toegevoegde suikers. Niet industrieel bewerkt. Voedsel zoals het was voordat het op elke hoek van straat werd aangeboden en wij ons er met zijn allen aan vergaapten.  

Aan de hand van de opgedane kennis in onder andere de Blue Zones en verschillende onderzoeken kun je een lijst maken van voedsel dat bijdraagt aan gezond oud worden:

  1. Echt voedsel 

Eet zoveel mogelijk vers en vers bereid voedsel dat bestaat uit echte ingrediënten, afkomstig van een gezonde bodem of gezonde dieren. Wil je de houdbaarheidsdatum verlengen? Kies voor ambachtelijke methoden zoals fermenteren, inmaken, pekelen, drogen of roken in plaats van kunstmatige toevoegingen. 

  1. Heel voedsel 

Het is goed om je spijsverteringssysteem te laten werken om de onderdelen die jij nodig hebt te verkrijgen. Blender of ‘juice’ daarom niet al je groenten of fruit, maar kies altijd zoveel mogelijk voor het hele oorspronkelijke product. Groenten en fruit moet je kauwen, niet drinken. 

  1.   Groenten, vis, eieren en nog veel meer 

Zorg dat je voldoende groenten, (orgaan)vlees, vis, eieren, bonen, noten, zuivel en zaden eet. Hierin zitten vitamines, mineralen en antioxidanten die ook wel micronutriënten worden genoemd. Daarnaast haal je uit deze producten ook je macronutriënten. Dit zijn koolhydraten, eiwitten en natuurlijke vetten. Hierin zitten de bouwstenen en voedingsstoffen om op celniveau te kunnen functioneren. 

Biologische functie macronutriënten

Koolhydraten

Eiwitten

Vetten

Energiebron
(Als glucose, vetzuren)

Energiebron
(Als aminozuren, glucose)

Energiebron
(als vrije vetzuren, ketonen, glucose)

Spijsvertering
(vezels)

Reparatie en onderhoud weefsels
(haar, huid, ogen, spieren en organen)

Bouwsteen
(voor cellen, weefsels en celmembranen)

 

Hormoon productie

Hormoon productie

 

Boodschapper
(signaaloverdracht, biologische processen)

Chemische boodschappers
(tussen cellen)

 

Synthese enzymen en antilichamen 

Prostaglandine formatie
(rol in ontsteking, pijn, koorts bloedstolling)

 

Transport van Moleculen
(bv. als hemoglobine)

Vitamine absorptie
(A,D,E,K)

 

Reguleren van zuur-base evenwicht

Integriteit bloed-hersenen barrière (omega 3)

  

Isolatie 

 

Probeer geen industrieel bewerkt voedsel te eten. Kies voor suikervrije en zetmeel beperkte producten, die rijk zijn aan natuurlijke eiwitten, gezonde vetten, vezels en overige voedingsstoffen.

Twijfel je of een product bijdraagt aan gezond oud worden? Denk aan ‘het ouderwetse kleine boerderijtje’. Als het product daar geproduceerd zou kunnen zijn, dan voldoet het vrijwel altijd aan alle bovenstaande kenmerken.

Auteur: Hans van Kuijk,  sportarts bij TopSupport / St. Anna Ziekenhuis gespecialiseerd in leefstijl
Redactie: Guus Peters