Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Hoe je voldoende groenten per dag binnenkrijgt

Wist je dat het aanbevolen wordt om minimaal 250 gram groenten per dag te eten? Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders dat niet halen. Dat is zonde, want groenten zijn lekker en bovendien heel gezond. Aan de hand van zeven handige tips helpen we je voldoende groenten per dag binnen te krijgen.

Maar niet voordat we je hebben verteld dat er verschillende soorten groenten zijn.

Het is belangrijk om verschillende soorten groenten te eten om voldoende voedingsstoffen

binnen te krijgen. Er is namelijk niet één groente die je van alle voedingsstoffen voorziet. Door de verschillende soorten te combineren profiteer je van het goede dat groente te bieden heeft.

  • Bladgroenten: andijvie, sla, spinazie, ijsbergsla, veldsla
  • Vruchtgroenten: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaat
  • Wortel- en knolgewassen: rode bieten, bospeen, radijs, knolselderij, pastinaak
  • Koolsoorten: bloemkool, boerenkool, broccoli, spruitjes, spitskool
  • Uien: ui, knoflook, bosui, prei
  • Stengelgewassen: bleekselderij, venkel, asperge, rabarber, bamboe
  • Kiemgroenten: taugé, tuinkers
  • Overige groenten: witlof, paddenstoelen, doperwten, peulen, snijbonen

7 handige tips om voldoende groente per dag binnen te krijgen

1. Verspreid de groenten over verschillende maaltijden

Wanneer je alleen groenten bij je avondmaaltijd eet, is het lastig om elke dag voldoende groente binnen te krijgen. Voeg tijdens je lunch bijvoorbeeld tomaatjes of komkommer toe op je cracker of boterham. Hartstikke lekker en gezond!

2. Neem verschillende soorten groenten en varieer

Veel mensen vinden het lekker om van alles wat te proeven. Hoe meer smaken een maaltijd bevat, hoe groter de kans dat je meer eet. Dat geldt ook voor de verschillende soorten groenten die je toevoegt in het gerecht. Op deze manier krijg je alle voedingsstoffen binnen en geniet je ook nog eens van je eten. Dat is een win-winsituatie!

3. Bereid groenten op verschillende manieren

Durf te experimenten met het bereiden van je groenten. Je kan de groenten namelijk op verschillende manieren klaarmaken: denk aan stomen, wokken en (roer)bakken. Probeer het eens en verras jezelf!

4. Vul je maaltijd aan met een salade

Heb jij een lievelingsmaaltijd die weinig of geen groenten bevat? Geen paniek. Vul je maaltijd aan met een lekkere salade. Zo krijg jij je vitaminen binnen en kun je toch genieten van je favoriete gerecht.

5. Leg groenten in het zicht op de groenteschaal

Vergeet jij weleens je dagelijkse portie groenten te eten? Zet je groenteschaal in het zicht. Op een gegeven moment krijg je vanzelf zin als je weer langs de schaal loopt en al die lekkere groenten ziet liggen.

6. Snack met groenten

Wie het woord snack hoort, denkt al snel aan een frikadel of kroket. Maar je kunt ook snacken met groenten. Snijd een paprika, komkommer of wortel in reepjes en je hebt het perfecte gezonde tussendoortje. En met een dip erbij doen ze het ook nog eens goed tijdens een borrel.

7. Verstop groenten in de maaltijd

Houd je niet van de smaak of structuur van groenten? Verstop ze in je maaltijd. Verwerk de gepureerde groenten in je soep, doe een gepureerde biet door je pannenkoekenbeslag of een courgette in je zelfgemaakte pizzabodem of lasagne. Ook ideaal voor kinderen en volwassenen die geen groot fan van groenten zijn.

 

Auteur: Jasmijn Mencke, voedingsdeskundige Foodcoach Jumbo en Nina de Rooij, leefstijladviseur PSV
Redactie: Guus Peters