Sluiten Close
Sluiten Close

Hoe eet ik gezond op vakantie?

Met de vakantie voor de deur vind je het misschien moeilijker om gezond te blijven eten. Door al die lokale lekkernijen word je al snel verleid om vaker iets ongezonds te kiezen, terwijl je met jezelf had afgesproken om tijdens je vakantie gezond te blijven eten en zonder extra vakantiekilo’s terug te keren.

Wij geven je vijf handige tips hoe je dat het beste kunt doen.

1.   Behoud je ritme
Probeer zoveel mogelijk je drie hoofdmaaltijden en eventueel drie tussendoortjes aan te houden. Zo voorkom je dat je ongemerkt de hele dag door blijft eten en uiteindelijk meer eet dan je eigenlijk zou willen. Slaap je langer uit op vakantie? Verschuif dan je eetmomenten gewoon mee.

2. Drink voldoende water
Met de warmte van de zomer zweet je meer. Daardoor heb je ook meer dorst. De vraag is wat je drinkt om de dorst te lessen. Ga jij voor frisdranken, alcoholische dranken of siroop? Dan krijg je al snel extra energie binnen, terwijl dit je maag niet tot nauwelijks vult. Je kunt beter kiezen voor water, koffie of thee zonder suiker.

3. Verwen jezelf eerst met iets gezonds
Heb jij een vakantie geboekt met een ontbijtbuffet of zelfs all-inclusive? Dan is de kans groot dat je snel grote porties eet dan dat je thuis eet. Probeer eerst iets gezonds te kiezen. Start bijvoorbeeld met een schaaltje vers fruit. Hierdoor heb jij je eerste portie fruit al meteen binnen. Zo is de eerste honger gestild en is het makkelijker om ongezonde opties te laten staan.

4.  Blijf lekker bewegen
Hoewel het heel verleidelijk is om de hele dag op je strandbedje te liggen, is het ook op vakantie gezond om te blijven bewegen. En vaak is het makkelijker dan je denkt om te bewegen op vakantie. Trek een paar extra baantjes in het zwembad, maak een wandeling door een mooi stadje of kies wat je normaal nooit doet. Wat dacht je van surfen, waterfietsen of badmintonnen?

5. Geniet!
Elk land heeft zo zijn eigen lekkernijen. Het ene lekkernij is gezonder dan het andere. Probeer daarom vooral maat te houden. Je kunt ook van kleinere porties genieten. En genieten moet je zeker doen. Door te genieten geef je je lichaam de kans om alle stress van het dagelijks leven los te laten. En ook dat is hartstikke gezond!