17 maart 2023
Groot succes: inwoners van Brainport geholpen bij het doen van belastingaangifte
- Partnerfonds Brainport Eindhoven
Mooie teksten en praatjes op een verpakking verkopen beter en kunnen jou als consument op het verkeerde been zetten. Als er ‘ambachtelijk’, ‘vers’ of ‘natuurlijk’ op de verpakking staat, dan klinkt dat mooi. Maar het zegt niets.
Zo kan een ‘ambachtelijk’ brood net zo goed in de fabriek zijn gemaakt. Of er staat er ‘bron van vitamine C’ op terwijl alle vergelijkbare producten uit die categorie vitamine C bevatten. En vergeet het idee dat ‘lightproducten’ gezonder zijn. In dergelijke producten wordt vet vaak vervangen door suikers!
De fabrikant zet de èchte informatie meestal liever niet op het etiket. Integendeel, ze doen er vaak alles aan om te verhullen wat er allemaal in hun product zit. Dat begint al met de lettergrootte. Het is niet voor niets dat veel mensen een leesbril nodig hebben om de belangrijke informatie te kunnen lezen. En daar houdt het niet bij op.
Wat er precies op het etiket moet staan is vastgelegd in de Europese wet Voedselinformatie en in de Nederlandse Warenwet. We zetten een aantal tips over hóe je zo’n etiket moet ontcijferen op een rij.
Lees eerst de ingrediëntenlijst: deze laat meteen zien hoeveel er van iets in zit. Kijk uit met producten die veel onbekende /chemische namen op de ingrediëntenlijst hebben staan. Dit houdt vaak in dat de producten veel bewerkt en dus minder “echt” zijn. Wat vooraan in de ingrediëntenlijst staat, zit er het meest in. Staat bijvoorbeeld suiker, fructose of glucose of een andere -ose als één van de eerste ingrediënten genoemd, dan bestaat het product vooral uit suikers. Als ezelbruggetje kan je ook gebruiken “hoe korter de lijst” hoe beter (let op: dit is uiteraard niet altijd waarheid).
De voedingswaardentabel laat zien hoeveel kilocalorieën, eiwitten, vetten, verzadigd vet, koolhydraten, suikers en zout een product bevat per 100 gram of 100 milliliter. Je eet niet altijd 100 gram. Afhankelijk van de aanbieder staat er soms ook een kolom per portie weergegeven.
Klopt die portiegrootte? En zit er ook 1 portie in de verpakking of zijn het er meer? Op veel verpakkingen staat ook een referentie-inname (RI). Deze RI geeft aan hoeveel een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft óf wat maximaal binnen een gezond voedingspatroon past. Dat kan verwarrend zijn. Voor vitamines is het prima als je de 100% haalt. Maar voor koolhydraten en suiker geldt juist: hoe minder, hoe beter. Wil je producten vergelijken? Vergelijk ze dan per 100 gram en niet per portie, want dat is dus niet altijd hetzelfde en bedenk hoeveel je ervan zult eten.
Vergelijk eens dezelfde soort producten uit hetzelfde schap van verschillende fabrikanten met elkaar. Je ziet dan meteen duidelijk de verschillen in koolhydraten, eiwitten en vetten of de aanwezigheid van bepaalde ingrediënten.
Zo lijken Vifit drinkyoghurt rode vruchten en Optimel drinkyoghurt framboos op elkaar qua smaak en soort. Toch bevat Vifit beduidend meer suiker per 100 milliliter (8,1 gram), tegenover 3,6 gram van Optimel. Echter blijkt het dat Optimel weer meer zoetstof bevat. Hier kom je alleen achter als je de producten echt gaat vergelijken. Je kan veel winst behalen om de juiste producten te kiezen indien je deze elke dag nuttigt. Je merkt weinig verschil, maar toch kan het veel voor je lichaam betekenen. Bedenk goed wat je doelen zijn en kies daarbij de juiste producten.
Auteur: Nina de Rooij, PSV leefstijladviseur
Wil jij meer informatie blijven ontvangen over de verschillende thema’s en bouwstenen van het vitaliteitsmodel, vul hieronder je mailadres in.