Sluiten Close
Sluiten Close

Drink voldoende tijdens het sporten op vakantie

Ga je lekker op vakantie, maar wil je wel blijven sporten? Dan is het belangrijk dat je voldoende drinkt tijdens je inspanning. Zeker wanneer je gaat sporten bij hoge temperaturen. Maar hoeveel moet je drinken en hoe controleer je of je voldoende hebt gedronken?

Wij geven je 5 handige tips:

1. Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag

Hou jij bij hoeveel water je per dag drinkt? Over het algemeen wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag tot je te nemen. Let op: het wil niet zeggen dat het slecht is om meer dan 2 liter water te drinken. Is het heel warm op jouw vakantieadres? Dan is het verstandig om wat meer te drinken. 2 liter water is dan ongeveer het minimum. Niet iedereen ervaart even snel een dorstprikkel. Wacht zeker bij warm weer dus niet tot je dorst krijgt, maar drink regelmatig wat water.
 

2. Kijk naar de kleur van je urine

Is de kleur van je urine licht? Goed zo, dan zijn je vochtvoorraden goed gevuld. Je hoeft niet extra bij te drinken bij hetgeen je normaal zou drinken.

3. Drinken tijdens het sporten

Hoeveel je moet drinken tijdens het sporten is afhankelijk van het weer en hoeveel je zweet. Maar over het algemeen adviseren we je om minimaal 500 ml/uur te drinken tijdens het sporten. Is het heel warm op je vakantieadres of ga je een paar uur sporten? Dan verlies je meer vocht en is het goed om meer te drinken, tot een liter per uur. Zo houd je je vochtbalans op peil.  

4. Sportdrank of water

Kies tussen isotone (sportdrank) en hypotone dranken (zoals water). In isotone dranken zitten koolhydraten (4% tot 8%) en zout. De koolhydraten zorgen voor de energie en hydratatie. Het zout helpt bij de hydratatie. Hypotone dranken bevatten minder dan 4% koolhydraten en zijn belangrijk voor de hydratatie.

5. De weegschaal

Heb je een weegschaal in je hotel of bij je verblijf? Weeg jezelf voor en na het sporten. Ben je na het sporten lichter? Dat komt ondere andere doordat je vocht bent verloren. Als je gewichtsverlies minder dan twee procent van je lichaamsgewicht is, heb je voldoende gedronken.