17 maart 2023
Groot succes: inwoners van Brainport geholpen bij het doen van belastingaangifte
- Partnerfonds Brainport Eindhoven
Onze energie is lastig om te meten of om in harde eenheden uit te drukken. Toch kan iedereen op een zeker moment wel voelen of hij veel of weinig energie heeft. Al zijn sommigen heel goed in het onderdrukken of ontkennen van dat gevoel. Iedereen heeft zijn of haar eigen energiebalans en gaat daar op een andere manier mee om.
Het kan helpen om jezelf de volgende vragen te stellen: * Op welke momenten van de dag heb ik het meeste energie? Plan, indien mogelijk, op die momenten taken in die je de meeste energie kosten. * Welke taken zijn voor mij overduidelijk energievreters en energiegevers? Wissel deze vervolgens met elkaar af, maar zorg dat de energiegevers altijd in overvloed aanwezig zijn. Iedereen heeft zijn of haar eigen bioritme: sommige mensen voelen zich pas aan het eind van de dag in staat om bergen werk te verzetten, anderen functioneren ’s morgens vroeg het beste. Alle patronen of bioritmen zijn goed. Goed of verkeerd bestaat niet in dit soort zaken. Als je je (werk)dag zo kan inrichten dat je gebruikmaakt van je natuurlijke energiecyclus, dan gaat alles net wat makkelijker. Plan bijvoorbeeld activiteiten die je energie kosten op momenten waarvan je weet dat je de meeste energie hebt en waardoor je dus het meest efficiënt werkt.
Houd ook rekening met je ‘dipjes’: leer te herkennen welke taken je energie kosten en welke taken juist energie opleveren. Wissel deze vervolgens slim met elkaar af. Kost een vergadering je veel energie, maar kríjg je juist energie van een wandeling? Plan deze dan direct na elkaar en zet niet twee lange vergadering na elkaar in je schema. Maak slim gebruik van je aanwezige energie. Indien er personen in je omgeving zijn die je leegzuigen qua energie, houd er dan ook rekening mee op welke momenten je daarvan kan bijkomen en weer opladen. Op deze manier zorg je ervoor dat je energielevel op peil blijft en je ’s avonds niet uitgeblust op de bank neerploft en niets meer aan je avond hebt.
Auteur: Demi van Mulken & Nina de Rooij, PSV leefstijladviseurs
Wil jij meer informatie blijven ontvangen over de verschillende thema’s en bouwstenen van het vitaliteitsmodel, vul hieronder je mailadres in.