Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Gun jezelf wat positieve energie

Denk je in problemen of oplossingen? Lifestylecoach Frank Rutten daagt je uit om vooral te kijken naar wat wel kan en laat je zien hoe je dat eenvoudig kunt doen.

Laten we beginnen met een test: vraag aan tien mensen in je omgeving hoe het met hen gaat. Houd bij met hoeveel mensen het goed gaat en die het positieve van deze vervelende situatie proberen in te zien. Tel ook het aantal mensen bij elkaar op dat minder enthousiast is en vooral de negatieve gevolgen van de coronacrisis zien. Schrik niet als slechts twee mensen positief zijn en de rest het gevoel heeft enorm beperkt te worden.

Deze negatieve reacties zijn volstrekt verklaarbaar. Let maar eens op: de hele dag worden we door de media overspoeld met informatie en nieuws wat we vanwege het coronavirus niet meer kunnen en mogen. Denk aan afspreken met je vriendengroep, naar het theater en lekker uit eten. Er wordt ons van alles onthouden en daar kun je behoorlijk chagrijnig van worden.

Of toch niet? Als er iemand die negatieve spiraal kan doorbreken, dan ben jij het wel. Sterker nog, alleen jij bepaalt hoe je hiermee omgaat. Laat jij je leiden door al het negatieve nieuws of ga je op zoek naar positieve informatie? Laat jij het toe dat de situatie je energie kost of haal je er juist energie uit? Zet je de radio aan of luister je naar het nieuwsloze Spotify en bekijk je dezelfde wereld vanuit een ander perspectief?

Ik kies voor het laatste en daag je uit om dat ook eens te doen. Het is namelijk makkelijker dan je denkt om die negatieve spiraal te doorbreken. Ik laat het je aan de hand van een voorbeeld zien.

De laatste tijd hoor ik veel mensen zeggen dat ze inmiddels wel gewend zijn aan thuiswerken, maar dat ze het échte contact met hun collega’s enorm missen. Heel begrijpelijk, want het gesprek bij het koffiezetapparaat, even sparren of samen lunchen hoort er net zo goed bij. In plaats daarvan zien we onze collega’s op afstand via Zoom, Teams of Skype.

Pak je agenda erbij en loop eens door al je afspraken van de komende drie weken heen. Verander elke week minimaal twee afspraken via Zoom, Teams of Skype met een collega in een fysieke ontmoeting in de natuur. Eén op één. Zo houd je je aan de maatregelen van de overheid en kun je je collega toch ontmoeten. Doe dit bijvoorbeeld op een centrale locatie, zodat de reistijd voor beiden beperkt is.

Dus pak nu je agenda, onderneem direct actie en ervaar zelf wat er wel mogelijk is. Pas als je afspraak staat, mag je verder lezen…

Heb je je fysieke ontmoeting gepland? Heel goed. Je hebt de eerste stap gezet en ziet nu dat jij de enige bent die bepaalt hoe jij met deze situatie omgaat. Hou dit drie weken vol (dat zijn zes afspraken) en kijk dan hoe jij het ervaart. Een kleine test: vraag jezelf dan nog eens af hoe het met je gaat.

Auteur: Frank Rutten, lifestylecoach High Tech Campus