Verwachtingen bespreekbaar maken
Vaak verwachten we van alles van elkaar, maar regelmatig vergeten we om dit met elkaar te bespreken. Daardoor ontstaan er onduidelijkheden en uiteindelijk irritaties en misschien ook wel teleurstellingen. Maar zoals je verwachtingen kunt hebben van iemand anders, heeft de ander ook verwachtingen van jou. In het kader van je sociale omgeving is het belangrijk om verwachtingen bespreekbaar te maken met je collega’s, familie, vrienden en kennissen.
Stap 1. Onderzoek verwachtingen van jezelf en maak ze concreet
Het managen van verwachtingen begint bij jezelf. Het is belangrijk, dat je grip hebt op je eigen leven. Dat je weet wat je wilt doen, wanneer je dat gaat doen, hoeveel tijd je dat kost en wat het resultaat moet zijn. Hierdoor kun je beter inschatten in hoeverre je een ander kunt helpen of aan vragen van anderen kunt voldoen. Vaak zijn verwachtingen niet concreet, zoals “ik verwacht dat mijn partner mij helpt in het huishouden.” Maak concreet wat dat inhoudt.
Stap 2. Onderzoek verwachtingen van de ander
Het is belangrijk om de verwachtingen van een ander concreet te maken. Daar kom je achter door het stellen van vragen en ook het vragen naar de verwachtingen van de ander. Zelf dien je je eigen grenzen duidelijk te maken en communiceren wat de ander van jou kan verwachten en maak er samen duidelijke afspraken over.
Stap 3. Stem je verwachten af
Communiceer je eigen verwachtingen pas als je ze concreet hebt. Als je de verwachtingen te vroeg communiceert, bestaat het gevaar dat je vage verwachtingen communiceert. Hiermee zaai je onnodig verwarring. Daarnaast is het belangrijk om uit te spreken wat je van elkaar nodig hebt om aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Zo voorkom je dat verwachtingen niet ingevuld kunnen worden terwijl dat met communicatie wel gelukt zou zijn. Tweezijdige communicatie is dus alles!
Stap 4. Zwart op wit
Je kunt er voor kiezen om de verwachtingen op papier te zetten als ze eenmaal concreet en duidelijk zijn. Zo voorkom je verwarring en is het mogelijk om terug te kijken naar wat is afgesproken.
Auteur: Nina de Rooij, PSV leefstijladviseur
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wil jij meer informatie blijven ontvangen over de verschillende thema’s en bouwstenen van het vitaliteitsmodel, vul hieronder je mailadres in.