Aankomend evenement

ESI symposium 2024

  • AI (kunstmatige intelligentie)
  • Technologie
  • Industrie
  • Systems engineering
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Verbinden op afstand

Nu we zoveel mogelijk afstand van elkaar moeten houden, is het belangrijker dan ooit om met elkaar in verbinding te blijven. Dat kan op allerlei leuke en creatieve manieren.

‘Het coronavirus kunnen wij niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt.’ Met die rake woorden riep Koning Willem-Alexander in zijn televisietoespraak op tot verbinding in tijden dat we meer dan ooit afstand van elkaar moeten houden.

Met zijn toespraak sloeg de Koning de spijker op zijn kop. Liefst 61 procent van de Nederlanders voelt zich door de ‘social distancing’ eenzamer dan voor de uitbraak van het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek dat het RIVM uitvoerde onder 51 duizend deelnemers.

We kunnen niet zomaar op bezoek bij familie, moeten de verjaardagsfeesten van onze vrienden laten schieten, zijn al even niet meer wezen uit eten en hebben al lang geen biertje meer gedronken in de kantine van onze sportvereniging. Hierdoor wordt onze fysieke afstand tot onze omgeving vergroot. Maar dat hoeft niet te gelden voor onze sociale afstand.

Ook op afstand kun je de belangrijkste mensen dicht om je heen hebben, verbinding zoeken en nieuwe energie tanken. Wij geven je een aantal handige tips die je daarbij kunnen helpen:

Bel eens met een vriend, buurman of collega

Of het nu je vriend, buurman of collega is: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het kan helpen om daar met elkaar over te praten . Wie weet heeft je buurman handige tips voor je of kan jij je collega wel helpen op afstand. Kun je hem niet helpen? Dan nog is het een goed idee om af en toe de telefoon te pakken. Onthoud: een spontaan belletje kan nooit kwaad.

In beperkingen liggen ook kansen  

Door beperkingen ontdekken we nieuwe mogelijkheden die we anders hadden laten liggen. Dat kan iets heel kleins zijn, zoals een goed gesprek of tijd voor jezelf die je lang niet hebt gehad. Geniet van die momenten en besef hoe waardevol ze zijn. ‘Never waste a good crisis’, zei de Britse staatsman Winston Churchill ooit.

Drink digitaal een kop koffie of vrijdagmiddagborrel

Iedereen kent het wel: de gesprekken met je collega’s bij het koffiezetautomaat of het biertje of wijntje op vrijdagmiddag in de kroeg om het weekend in te luiden. Dat kan nog steeds, maar dan digitaal. Schiet vrijblijvend iets in kijk wie er aansluit. Zo kun je onder het genot van een kop koffie toch nog hebben over die voetbalwedstrijd van gisterenavond of met een biertje in je hand filosoferen over je weekendplannen. 

Bedenk een beweegchallenge

Dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, wil niet zeggen dat we stil moeten zitten. Het tegendeel is waar. Hoe meer we bewegen, hoe beter. Dat kan op allerlei manieren. Bedenk samen met je collega’s, vrienden of familie een beweegchallenge. Je kan het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Bijkomend voordeel: het is ook nog eens goed voor het groepsgevoel.  

Spreek met iemand af

Wil je je beste vriend of vriendin toch even in zijn ogen kijken tijdens een wandeling of een rondje hardlopen met je vader? Je kan best een-op-een afspreken. Als je maar wel zorgt dat je op anderhalve meter afstand blijft.

Zeg het voort

Doe jij er alles aan om thuis voldoende in beweging te blijven? Vertel het tegen je vrienden, familie en collega’s en zorg er met jouw aanstekelijke enthousiasme voor dat ook zij thuis fit en vitaal blijven. En wie weet kun je onderling tips uitwisselen.

Help elkaar

Hoe gaat het met je oma in het verzorgingshuis? Of kun je nog iets doen voor je buurman die slecht ter been is? Vergeet vooral niet te denken aan de mensen die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Een praatje op anderhalve meter of belletje kan al voldoende zijn. En het mooie is: door anderen te helpen, krijg je zelf ook een positief gevoel.

Durf om hulp te vragen

Zit je ergens mee en heb je behoefte aan een goed gesprek of luisterend oor? Dat kan bij mensen uit je eigen omgeving of professionals die ervoor hebben geleerd. De juiste hulp helpt je op weg.

Vergeet niet te videobellen

Werk je vanuit huis en onderhoud via de mail of telefoon contact met je collega’s? Wissel het ook eens af met een gesprek waarbij je elkaar ziet. Dat kan onder meer via FaceTime, Zoom en Teams. Wanneer je elkaar ziet, is het contact vaak persoonlijker dan wanneer je alleen elkaars stem hoort. 

Doe iets leuks met je gezin

Het klinkt gek, maar nu jij veel thuiswerkt en je kinderen ook vaak thuis zijn, is het belangrijker dan ooit om tijd te maken voor de dingen die jullie leuk vinden. Dat kan van alles zijn: van het voorlezen van een boek tot samen koken. Of het luisteren van muziek tot samen wandelen. Wie weet ontdekken jullie wel nieuwe gezamenlijke interesses.

Zoek lotgenoten

Jij bent niet de enige die heeft te dealen met de huidige situatie. Sterker nog, er zijn heel veel mensen die tegen dezelfde problemen aanlopen, behoefte hebben aan sociale contacten op afstand of zich eenzaam voelen.

We hebben een aantal website voor je geselecteerd waar jij terecht kunt. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.eentegeneenzaamheid.nl/mijn-gemeente/ om te zien welke initiatieven er in jouw gemeente zijn. In de Brainport regio zijn Waalre (https://www.goedvoormekaarwaalre.nl/) en Eindhoven (https://www.eindhovenincontact.nl/) daar een mooi voorbeeld van.

Ook kun je kijken op www.eenzaam.nl, www.nieuwemensenlerenkennen.nl of, als je de 50 bent gepasseerd, www.50plusnet.nl.

Wil je nog meer tips en informatie? https://www.steunpuntcoronazorgen.nl/ik-heb-zorgen/eenzaamheid

Autheur: Nina de Rooij, PSV Leefstijladviseur