Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Hoe beïnvloedt je fysieke omgeving de keuzes die je maakt?

Of je nu in de supermarkt loopt, thuis op de bank ligt of op je werk achter je bureau zit. Bewust en onbewust word je de hele dag beïnvloed door de omgeving waarin jij je begeeft. Dit noemen we je fysieke omgeving. Die bepaalt mede de koers die jij vaart.

We onderscheiden twee type omgevingen: je sociale en fysieke omgeving. In dit artikel gaan we verder in op de fysieke omgeving, die bestaat uit een aantal factoren. Het gaat namelijk niet alleen om de ruimte waarin jij je bevindt, ook de sfeer, kleuren, temperatuur en licht spelen een belangrijke rol. Al deze elementen samen bepalen je gemoedstoestand en dus je gedrag.

In sommige gevallen bepaal jij hoe je fysieke omgeving eruit ziet, zoals in je eigen woonkamer. Die kun je zo inrichten dat jij je er prettig voelt. Maar in andere gevallen heb je daar geen invloed op. Denk bijvoorbeeld aan je werkomgeving of de supermarkt. De vraag is dan hoe je daarmee omgaat.

Gelukkig beschikt ieder mens over aanpassingsvermogen, dus ook jij. Je hebt leren omgaan met veranderingen in je fysieke omgeving. Maar dat je hiermee hebt leren omgaan en jezelf hebt aangepast, wil nog niet zeggen dat een aanpassing altijd goed voor je is. Kijk eens om je heen en stel jezelf de vraag of de indeling van de supermarkt jouw keuze beïnvloedt.

Er zijn veel manieren waarop een omgeving van invloed is op je gedrag. Het beste is om een omgeving zo in te richten dat de taken die er uitgevoerd moeten worden het best tot hun recht komen. Je woonkamer moet een warm en lekker gevoel geven waar je kunt ontspannen, terwijl een restaurant goede muziek en gedimde verlichting moet hebben.

Dat klinkt logisch, maar het gaat ook weleens mis. Tegenwoordig vooral in de slaapkamer. De temperatuur staat vaak te hoog, door televisie te kijken vlak voor het slapen, val je minder goed in slaap en je telefoon naast je bed verstoort de nachtrust. Maar ook op kantoor gaat het weleens fout. Welke verlichting hangt er bijvoorbeeld? Goede kantoorverlichting zorgt voor een hogere productiviteit en betere concentratie. Toch zie je nog regelmatig TL-verlichting voorbijkomen.

Hopelijk sta je na het lezen van dit artikel af en toe stil bij de fysieke omgeving waarin jij je bevindt. Vraag jezelf eens af hoe jouw omgeving jou beïnvloedt, waarom je bepaalde keuzes in je woonkamer hebt gemaakt en hoe een indeling jouw keuzes beïnvloedt.

Check je eigen leefomgeving

Ik kan me voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar de kwaliteit van jouw leefomgeving. Zijn er veel wegen bij jou in de buurt die zorgen voor geluidsoverlast? Hoe is de luchtkwaliteit? Is er veel groen in de omgeving? En zijn er plekken waar jij kunt ontspannen?

Check hoe jouw leefomgeving scoort Arrow icon

Auteur: Dennis Arts, Promovendus Tu/e en Onderwijsmanager Fontys Sportkunde