Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Ga om met sociale druk en zet sociale steun in!

Nu komt de test: een gezellig feestje waar veel bekenden en vrienden rondlopen. Je zit niet stil, maar je loopt rond en drinkt een glas water in plaats van je gebruikelijke drankje. Kortom, je wijkt af van je oude patroon. Vervolgens hoor je de eerste opmerkingen: “Doe niet zo ongezellig” en “Vanavond is een speciale avond”.

Omdat de nieuwe levensstijl nog niet echt comfortabel voelt en je je nog een beetje ongemakkelijk voelt, slaat de eerste twijfel toe en wijk je na nog zo’n opmerking toch af van je goede voornemens, helaas. Dit is een voorbeeld van sociale druk. Sociale druk is het ervaren van druk dat er voor zorgt dat we soms iets doen wat we liever niet hadden gedaan. Om deze sociale druk te voorkomen zijn er twee oplossing: 

Zet sociale steun in

Als we sociale steun ervaren is de kans groter dat we het gesteunde gedrag vertonen. Wordt het gedrag afgekeurd, denken we nog een tweede keer na of we dit gedrag in het vervolg weer vertonen.

Dus vertel je familie, vrienden, collega’s en kennissen wat je plan is, deel je motieven en vraag ze om hulp. En die krijg je! Mensen zijn sociale wezens. Zelfs personen die kritisch zijn willen je waarschijnlijk graag helpen. Het is menseigen om zich goed te voelen als ze een ander een dienst kunnen bewijzen. Reken er maar op dat ze je steun bieden bij het maken van gedragsveranderingen.  

 

Meteen samen plannen


Het behalen van je doelstellingen wordt makkelijker als je familie, vrienden, kennissen en collega’s inschakelt. Om hiervan optimaal te profiteren maak je hiervoor een plan. Bedenk wie een positieve invloed heeft of kan hebben op jouw gedrag. Misschien vind je het moeilijk om hulp te vragen. Begin met de makkelijkste, bijvoorbeeld je partner of je beste vriend. Als je zoiets eenmaal een keer gedaan hebt, wordt het steeds makkelijker om anderen te vragen. Dus pak je lijst en je telefoon, of ga langs, bespreek je doelstellingen en bedenk samen hoe je zijn/haar hulp kunt inzetten. Plan meteen samen concrete afspraken:  

  • De snoeppot uit het zicht zetten.   
  • Elke donderdagavond samen een lunchwandeling maken.   
  • Voortaan samen op de fiets in plaats van met de auto naar werk  

Maak gebruik van modelling

Het gedrag van rolmodellen nemen we graag over, omdat we ze als een voorbeeld zien. Wanneer je aan een kind vraagt wie zijn idool is, kan hij/zij er een handje vol opnoemen. Naarmate we ouder worden, zijn we daar minder bewust van. Toch zijn er voor ons allemaal mensen die ons inspireren, waar we ‘’tegenop’’ kijken. Dit kunnen mensen zijn in je omgeving, topatleten of misschien wel een van je collega’s. Ten aanzien van onze leefstijldoelen kunnen we ontzettend veel leren van deze mensen. Bedenk wie jou in jouw nabije omgeving inspireert t.a.v. jouw leefstijldoelen en ga het gesprek aan. 

Als we sociale steun ervaren, is de kans groter dat we het gesteunde gedrag (blijven) vertonen. Wordt het gedrag afgekeurd dan denken we nog wel een keer na of we dit gedrag opnieuw vertonen. Dus: vertel je familie, vrienden, collega’s en kennissen wat je plan is, deel je motieven en vraag ze om hulp! Mensen zijn sociaal van aard dus zelfs personen die kritisch zijn, willen je waarschijnlijk graag helpen. Het is menseigen om zich goed te voelen door een ander een dienst te kunnen bewijzen. Reken er maar op dat de mensen in je omgeving je steun bieden bij je gedragsveranderingen. 

Steun vragen

Om optimaal te profiteren van de steun van je familie, vrienden, kennissen en collega’s, maak je hiervoor een plan. Maak een lijst met namen van familieleden, vrienden, kennissen of collega’s die je zouden kunnen helpen bij het behalen van je doelstellingen. Dat kunnen mensen zijn met wie je veel of graag omgaat. Maar denk ook aan mensen die misschien niet in je buurt wonen, maar die je regelmatig via de telefoon, tijdens het reizen of bij het stappen spreekt. Vervolgens zijn er zes stappen die je kan volgen:

Stap 1: Vraag aan degene aan wie je om steun wilt vragen of het uitkomt, of je niet stoort of plan een afspraak in zodat er ook echt tijd is om te luisteren.
Stap 2: Vertel bijvoorbeeld dat je ergens mee zit en dat je zijn of haar hulp zou kunnen gebruiken.
Stap 3: Vertel wat je doelen zijn en wat het lastig maakt om die te realiseren. Doe dit duidelijk en direct en praat er niet omheen.
Stap 4: Vertel welke steun je van de ander zou willen krijgen.
Stap 5: Probeer daarover met de ander tot afspraken te komen.

Het is mogelijk dat je verzoek om steun niet of niet direct wordt ingewilligd. Mogelijk helpt het dan om het probleem verder te verduidelijken (stap 2) en te vertellen waarom je juist op de betreffende persoon een beroep doet.

Auteur: Demi van Mulken & Nina de Rooij, PSV leefstijladviseurs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij meer informatie blijven ontvangen over de verschillende thema’s en bouwstenen van het vitaliteitsmodel, vul hieronder je mailadres in.