Aankomend evenement

Fontys ICT Innovations Insight 2024

  • Technologie
  • Opschaling energie-innovatie en producten
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Fysieke omgeving

Onze omgeving beïnvloedt ons de hele dag, bewust, maar veel vaker onbewust. Dat betekent dat we niet altijd door hebben dat we gestuurd worden door onze omgeving en dat we minder onze eigen koers bepalen dan we zouden willen. We onderscheiden twee soorten omgevingen: sociale omgeving en fysieke omgeving. We gaan nu verder in op de fysieke omgeving.

Je fysieke omgeving bestaat uit een aantal factoren. Vaak denken we alleen aan de ruimte waar we ons in bevinden, maar het gaat ook om sfeer, kleuren, temperatuur, licht, luchtkwaliteit, geluid, ventilatie, etc. Al deze elementen beïnvloeden onze gemoedstoestand en daarmee ons gedrag. Soms kun je jouw omgeving zelf bepalen, maar vaak ook niet. En wat als dit het geval is? Denk maar eens aan je werkomgeving of de supermarkt.Je fysieke omgeving bestaat uit een aantal factoren. Vaak denken we alleen aan de ruimte waar we ons in bevinden, maar het gaat ook om sfeer, kleuren, temperatuur, licht, luchtkwaliteit, geluid, ventilatie, etc. Al deze elementen beïnvloeden onze gemoedstoestand en daarmee ons gedrag. Soms kun je jouw omgeving zelf bepalen, maar vaak ook niet. En wat als dit het geval is? Denk maar eens aan je werkomgeving of de supermarkt.

Oost west thuis best

Onze thuisomgeving richten we vaak zo in dat we er ons prettig voelen. Maar in omgevingen die we niet kunnen aanpassen, passen we onszelf aan de omgeving aan. Zelden heeft een omgeving voor iedereen de ideale omstandigheden. Ons aanpassingsvermogen is gelukkig flink ontwikkeld. Zo hebben we leren omgaan met veranderingen in onze omgeving. Dat we inmiddels zo flexibel zijn in de acceptatie van onze omgeving en ons kunnen aanpassen, wil nog niet zeggen dat een aanpassing altijd goed is voor ons.

Er zijn veel manieren waarop een omgeving van invloed is op ons gedrag. Het beste is om de omgeving zo in te richten dat de taken die er uit gevoerd moeten worden ook het beste tot hun recht komen. Een woonkamer moet lekker warm zijn met een fijne bank en een restaurant moet goede muziek en gedimde verlichting hebben. Een goed voorbeeld van een verkeerde inrichting van je omgeving is tegenwoordig vaak de slaapkamer. De temperatuur is vaak te hoog, de televisie zorgt ervoor dat we minder goed inslapen en de telefoon naast je bed stoort de nachtrust. Ook is bewezen dat een goede verlichting op kantoor zorgt voor een hogere productiviteit en betere concentratie. Toch zien we nog vaak de standaard TL-verlichting die geen rekening houdt met de persoon.

Kijk eens om je heen, hoe word jij beïnvloed of gestuurd door jouw fysieke omgeving? Hoe is je werkplek, slaapkamer of woonkamer ingericht? Beïnvloedt de supermarkt of restaurant indeling jouw keuze? Sta er eens bewust bij stil.

Nog een leuke tool: Check je leefomgeving

Hoe woon jij? Bekijk met één klik hoe jouw leefomgeving scoort. Je leefomgeving is namelijk belangrijk voor je gezondheid. Hoe is de luchtkwaliteit? Zijn er veel wegen in de buurt die geluidsoverlast geven? Is er veel groen in je omgeving waar je kunt ontspannen? Typ je adres in en krijg met een klik inzicht in de kwaliteit van jouw leefomgeving.

Lees hier meer achtergrondinformatie Arrow icon