Laatste nieuwsbericht

Brainport Eindhoven logo

24 februari 2021

Verbinden op afstand

  • Artikelen
Arrow icon Alle nieuwsberichten

Aankomend evenement

Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Sociale omgeving

Jouw directe omgeving speelt onbewust een rol in het gedrag, maar kan ook invloed op jou uitoefenen.

De sociale omgeving heeft grote invloed op onze vitaliteit. Het kan direct invloed uitoefenen op fysiologische en psychologische processen, vaak via stress. Onderzoek wijst namelijk uit dat hoge eisen, weinig zelfcontrole en weinig behulpzame collega’s op de werkvloer de kans op hart- en vaatziekten met een derde toeneemt. Ten tweede kan de sociale omgeving de gezondheid beïnvloeden via gedrag en leefstijl.

Gelukkig zijn de invloeden van de sociale omgeving niet alleen negatief. Sporten en gezond eten zijn sociale bezigheden en of je gaat sporten is ook afhankelijk van je sociale omgeving.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van goede relaties je gelukkiger maakt. Dus investeer in familiebanden en vriendschappen! Wees goed voor anderen dan ontvang je dat ook terug, maar blijf dicht bij je zelf en je eigen doelen. 

Ben jij gevoelig voor sociale druk?

Check it out Arrow icon

Wanneer je met mensen praat, wees je dan bewust van je eigen gedrag en gevoelens. Merk op wanneer jij je ongemakkelijk voelt, en ga later bij jezelf na waarom je je zo voelde. Bedenk manieren om deze gevoelens in de toekomst om te draaien naar positieve gevoelens.

Leon van der Zanden, Cabaretier en presentator

Verdieping

Ben je gemotiveerd geraakt en wil je meer weten? Klik dan op een van deze verdiepingsartikelen!

Blijf op de hoogte!