Aankomend evenement

Fontys ICT Innovations Insight 2024

  • Technologie
  • Opschaling energie-innovatie en producten
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Sociale omgeving

Jouw directe omgeving speelt onbewust een rol in het gedrag, maar kan ook invloed op jou uitoefenen.

De sociale omgeving heeft grote invloed op onze vitaliteit. Het kan direct invloed uitoefenen op fysiologische en psychologische processen, vaak via stress. Onderzoek wijst namelijk uit dat hoge eisen, weinig zelfcontrole en weinig behulpzame collega’s op de werkvloer de kans op hart- en vaatziekten met een derde toeneemt. Ten tweede kan de sociale omgeving de gezondheid beïnvloeden via gedrag en leefstijl.

Gelukkig zijn de invloeden van de sociale omgeving niet alleen negatief. Sporten en gezond eten zijn sociale bezigheden en of je gaat sporten is ook afhankelijk van je sociale omgeving.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van goede relaties je gelukkiger maakt. Dus investeer in familiebanden en vriendschappen! Wees goed voor anderen dan ontvang je dat ook terug, maar blijf dicht bij je zelf en je eigen doelen. 

Ben jij gevoelig voor sociale druk?

Check it out Arrow icon

Wanneer je met mensen praat, wees je dan bewust van je eigen gedrag en gevoelens. Merk op wanneer jij je ongemakkelijk voelt, en ga later bij jezelf na waarom je je zo voelde. Bedenk manieren om deze gevoelens in de toekomst om te draaien naar positieve gevoelens.

Leon van der Zanden, Cabaretier en presentator

Verdieping

Ben je gemotiveerd geraakt en wil je meer weten? Klik dan op een van deze verdiepingsartikelen!

Hoe beïnvloedt je fysieke omgeving de keuzes die je maakt?

Of je nu in de supermarkt loopt, thuis op de bank ligt of op je werk achter je bureau zit. Bewust en onbewust word je de hele dag beïnvloed door de omgeving waarin jij je begeeft. Dit noemen we je fysieke omgeving.

Nieuwe week, nieuwe challenge: sociale omgeving

Werken aan jouw gezonde ik. Dat is het doel van dit platform. Om je op weg te helpen dagen we je gedurende zeven weken uit met verschillende challenges.

Fysieke omgeving

Onze omgeving beïnvloedt ons de hele dag, bewust, maar veel vaker onbewust. Dat betekent dat we niet altijd door hebben dat we gestuurd worden door onze omgeving en dat we minder onze eigen koers bepalen dan we zouden willen. We onderscheiden twee soorten omgevingen: sociale omgeving en fysieke omgeving. We gaan nu verder in op de fysieke omgeving.

Sociale druk

Nu komt de test: een gezellig feestje waar veel bekenden en vrienden rondlopen. Je zit niet stil, maar je loopt rond en drinkt een glas water in plaats van je gebruikelijke drankje.

Meer dan het tipje van de ijsberg

Waarom gedraag jij je zoals je doet? Ben jij je bewust van waar jouw gedrag en dat van anderen vandaan komt? Hoe gedraag jij je in teamverband?

Verbinden op afstand

Nu we zoveel mogelijk afstand van elkaar moeten houden, is het belangrijker dan ooit om met elkaar in verbinding te blijven. Dat kan op allerlei leuke en creatieve manieren.

Omgaan met feedback

Het geven en krijgen van feedback lijkt een vak apart. Gegeven feedback kan als negatieve kritiek ontvangen worden en positieve feedback wordt vaak moeilijk aangenomen.

Verwachtingen bespreekbaar maken

Vaak verwachten we van alles van elkaar, maar regelmatig vergeten we om dit met elkaar te bespreken. Daardoor ontstaan er onduidelijkheden en uiteindelijk irritaties en misschien ook wel teleurstellingen.

Ontvang 1x per maand tips om gezonde eigen keuzes te maken!