Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Wat is jouw motivatie om het beste uit je leven te halen?

Wat doe je als het leven anders loopt dan gepland: denk je in beperkingen of ga je op zoek naar mogelijkheden? Paul Ramakers koos voor het laatste en is nu gelukkiger dan ooit. Hij vond zijn passie en drijfveren in onder meer zijn kinderen en handbiken. In een monoloog vertelt hij dat het aankomt op veerkracht, energie en motivatie.

‘Het begon met een bult op mijn scheenbeen die steeds groter werd. Ik weet het nog goed. De doktoren in het ziekenhuis dachten aan een verkalkte, blauwe plek. Dat klonk best plausibel voor mij, te meer omdat ik een fanatiek zaalvoetballer was en regelmatig op de mountainbike zat. Had ik mij ergens een keer aan gestoten?

‘Maar na twee jaar met die bult op mijn scheenbeen rondgelopen te hebben, kreeg ik de schrik van mijn leven: de verkalkte, blauwe plek bleek een kwaadaardige tumor te zijn. Zonder een moment van twijfel besloot ik mijn onderbeen te laten amputeren - ik had gelukkig geen uitzaaiingen. Het voelde alsof ik een tweede kans kreeg in het leven.

‘Met terugwerkende kracht durf ik te zeggen dat het afzetten van mijn onderbeen een kantelpunt in mijn leven is geweest, in positieve zin wel te verstaan. Hoe gek dat ook klinkt. Door deze verschrikkelijke gebeurtenis ben ik gaan nadenken waarom ik bepaalde dingen in het leven doe zoals ik ze doe en waarom ik elke ochtend vol goede moed opsta. 

‘Ik besloot mijn leven compleet om te gooien. Zonder dat ik er bij stilstond leefde ik mijn leven niet op de manier zoals ik wilde. Ik stelde mezelf de vraag wat mijn passie en drijfveren waren in het leven. Besefte dat ik moest leven met mijn hart, iets wat ik tot dan toe te weinig had gedaan.

‘Ik zegde mijn baan op, waar ik jarenlang in had geïnvesteerd. Ook ben ik bewust op mijn voeding gaan letten en bewust bezig gegaan met mijn fysiek en mentale gestel. Met mijn kinderen ga ik naar het voetbal en zwemmen. Dat deed ik voorheen nooit. Ik kan er enorm van genieten.

‘Naast mijn kinderen en een gezonde levensstijl vond ik nog een nieuwe passie in het leven. Tijdens mijn revalidatie wees mijn fysiotherapeut mij erop dat het niet heel goed was op krukken te blijven lopen. Op zoek naar alternatieven om mijn conditie weer op te bouwen, kwam ik in aanraking met handbiken.

‘Op de fiets merkte ik al snel dat ik fysiek en mentaal fit werd. Ik vond het heerlijk om uren achter elkaar flink wat kilometers af te leggen. In plaats van met mijn hoofd te werken, zoals ik voorheen altijd deed, werk ik nu met mijn lichaam. Ik werd elke dag een beetje sterker. Een mooie bijkomstigheid was dat mijn lichaam er ook beter uit begon te zien. Van ongezond voedsel en te weinig slaap, naar gezond voedsel en veel bewegen.

‘Maar nog belangrijker: ook mentaal knapte ik op. Ik verbaasde me over de vrijheid in mijn hoofd in vergelijking met de periode voordat mijn onderbeen werd afgezet. Ik ervaar nu zelf hoeveel energie je krijgt van bewegen. Door mijn fysieke fitheid, heb ik nog meer mentale veerkracht gekregen.

‘Bewegen is de katalysator van allerlei positieve processen in mijn lichaam. Ik zeg vaak: bewegen leidt tot bewegen. Wie actiever wordt, wordt dat ook op andere fronten. Mijn lichaam schreeuwt om in beweging te komen als dat al even geleden is. En ik schreeuw mee, want ik voel me beter wanneer ik beweeg.

‘Al snel bleek ik talent voor handbiken te hebben. Tijdens mijn eerste loodzware wedstrijd veroverde ik een zilveren medaille, wat mij een enorme boost gaf. En acht maanden nadat mijn onderbeen was geamputeerd, zag ook sportkoepel NOC*NSF mijn potentie. Ik heb een regionale topsportstatus en train me vier keer per week in het zweet.

‘Handbiken is mijn passie en het is een van de redenen dat ik elke dag met een grote glimlach wakker word, op jacht naar dat ene doel: goud op de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. Voor minder doe ik het niet. Ik ben meer gepassioneerd, vastberaden en veerkrachtiger dan ooit.  

‘Nog een groot verschil is dat ik vroeger een solist was. Nu zoek ik veel meer de verbinding en het contact met anderen op. Samen trainen, genieten en elkaar tot het uiterste drijven. Heb je een keer een mindere dag? Dan trekt je trainingsmaatje je er wel doorheen.’

‘Ik wil anderen laten zien hoe belangrijk het is dat je passie en drijfveren hebt. En hoe groot de invloed van je leefstijl op je lichaam is. Zowel positief als negatief. Leef je ongezond? Dan kan het de oorzaak zijn van vele welvaartsziekten. Daartegenover staat dat een gezonde leefstijl het beste medicijn is tegen dezelfde ziekten.

‘Ik weet als geen ander hoeveel energie een ongezonde leefstijl met veel stress kost. Maar ik heb ook ervaren hoeveel energie je krijgt van een gezonde leefstijl met veel beweging. Daarom heb ik Smartbeat opgezet. Met het bedrijf maken we je stress, slaap, fysieke activiteit en herstel op een krachtige manier inzichtelijk. Met als resultaat een zinvolle en gebalanceerde leefstijl.

‘Dat kan iedereen bewerkstelligen. Ook als het leven anders loopt dan je had gepland, kijk maar naar mij. Juist dan komt het aan op veerkracht, energie en motivatie. Vaak komen daaruit de mooiste dingen. Nu vraag ik vaak aan anderen: wat is jouw motivatie om het beste uit je leven te halen?

Auteur: Paul Ramakers, inspirator