Sluiten Close
Sluiten Close

Leuk die goede voornemens, maar hoe houd je ze vol?

We kennen ze allemaal: de goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar. De één wil gezonder gaan eten, de ander heeft als doel om meer tijd aan zijn gezin te besteden of meer te gaan sporten. Maar hoe ga je ervoor zorgen dat je goede voornemens ook werkelijkheid worden?

We kennen ze allemaal: de goede voornemens aan het begin van het nieuwe jaar. De één wil gezonder gaan eten, de ander heeft als doel om meer tijd aan zijn gezin te besteden of meer te gaan sporten. Maar hoe ga je ervoor zorgen dat je goede voornemens ook werkelijkheid worden?

Dat is namelijk nog niet zo eenvoudig. Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer 70 procent van de mensen met goede voornemens het twee weken volhoudt. Na een maand is dat percentage gezakt naar 50 procent. Dat is jammer, want je kunt pas na drie maanden spreken van een succesvolle gedragsverandering.  

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het waarmaken van je goede voornemens? Met deze tips vergroot je de kans! 

 1. Maak je voornemens zichtbaar en SMART
  Schrijf je doelen op en kijk er regelmatig naar. Wil jij weten of je je doelen SMART maakt? Lees dan dit artikel. 
 2. Maak een plan
  Maak een concreet plan: kijk eerst naar het nut en de haalbaarheid van je doel. Daarna maak je een tijdsplan. Wat ga je wanneer doen om je goede voornemens werkelijkheid te laten worden? Houd ook rekening met valkuilen en tegenslagen. Plan ook alvast een reflectiemoment in (na 2 tot 4 weken) om te kijken waar je staat. 
 3. Deel je voortgang en ervaringen
  Weten je vrienden en familie wat je goede voornemens zijn? Hou ze op de hoogte van je voortgang. Het is niet alleen leuk om je ervaringen te delen, maar kan ook stimulerend werken bij het waarmaken van je doelen. 
 4. Vergeet jezelf niet te belonen
  Is het gelukt je gedrag te veranderen en je goede voornemens waar te maken? Wees trots en beloon jezelf. Beloningen maken het leuker en makkelijker om je gedrag te veranderen. Dat kan zowel een externe als intrinsieke beloning zijn. Het behalen van het succes en het gevoel dat je daarbij krijgt kan bijvoorbeeld al een prachtige beloning zijn. 
 5. Geef het tijd
  Verandering heeft tijd nodig. Neem die tijd dus, ook als het een keer tegenzit. Houd vast aan je plan of pas het eventueel aan als jij denkt dat het nodig is. Maar geef niet op. Onthoud: elk klein stapje dat je zet, brengt je dichter bij je doel!

Lijkt het jou leuk om met bepaalde doelen aan de slag te gaan, maar weet je niet waar je moet beginnen of wat je goede voornemens eigenlijk zijn? We geven je een paar voorbeelden ter inspiratie. 

 • Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen
  Dit vergeten we nog weleens in ons steeds drukker wordende leven. 
 • Neem de tijd om te lezen
  Lezen is goed voor de ontspanning en stimuleert de hersenen.
 • Ga op zoek naar een andere baan
  Ben je toe aan een nieuwe prikkel of uitdaging? Dan kan een andere baan je nieuwe energie geven. 
 • Leer iets nieuws
  Heb jij bijvoorbeeld altijd al meer willen weten over positieve psychologie? Meld je dan eens aan voor een cursus of lees een goed boek. 
 • Meer sparen
  Spreek een spaardoel met jezelf af en houd je uitgaven eens kritisch tegen het licht. 
 • Stoppen met roken
  Deze keer echt! 
 • Gezonder eten
  Onthoud: gezond eten kan ook heel lekker zijn. 
 • Meer bewegen
  Kies vaste tijdstippen waarop je gaat sporten of bewegen en ervaar zelf dat je je beter gaat voelen. 
 • Duurzamer leven
  Pak de fiets in plaats van de auto, vervang je lampen of verdiep je in zonnepanelen. 
 • Ruim je huis op
  Een opgeruimd huis geeft rust.
 • Drink minder alcohol
  Je voelt je fitter en het is goed voor je gezondheid. 

Auteur: Robert Jan Wissink, ASML Manager Internal Mobility & Employability