Aankomend evenement

Fontys ICT Innovations Insight 2024

  • Technologie
  • Opschaling energie-innovatie en producten
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Drijfveren voor jouw baan!

Heb je je weleens afgevraagd wat jouw passie is op werkgebied? Wat vind je leuk aan je werk en wat geeft je voornamelijk energie? Dit zijn eenvoudige vragen, waar het antwoord niet altijd makkelijk op te vinden is. Het is geweldig als je van je hobby je werk kunt maken, maar dit is veelal niet realistisch.

Wel is het ontzettend belangrijk dat jouw werk je voldoening en energie geven. Een groot deel van je leven besteed je normaliter namelijk aan werken. Dus wanneer je jouw drijfveren niet voldoende terug kunt vinden in je werk, is het risico groot dat je op termijn teveel energie moet geven. Daardoor verlies je de bevlogenheid en motivatie voor het werk en kom je mogelijk niet lekker in je vel te zitten. Stel je daarom eens de vraag, wat zijn mijn passies en drijfveren?

Om je een handreiking te doen, kun je hieronder een aantal primaire drijfveren lezen die je werkplezier sterk  bepalen. Probeer te achterhalen welke drijfveren het beste aansluiten bij jouw behoeftes op dit moment. Stel vervolgens de vraag of je deze drijfveren ook voldoende kunt terugvinden in je huidige baan en werkomgeving. Hoe meer je van jouw drijfveren terug kunt vinden in je baan en de organisatie waar je voor werkt, des te groter zal je bevlogenheid en werkplezier zijn.

Zekerheid – stabiliteit

Je werkt voornamelijk voor een stuk zekerheid. Financiële stabiliteit is belangrijk, maar ook het nakomen van afspraken en een duidelijk structuur of richting in je werk vind je belangrijk. Je bent loyaal naar je werkgever en hard werken geeft je voldoening, zolang je baan maar voor een stuk zekerheid zorgt.

Work life balance

Je vindt het erg belangrijk dat werk en privé in goede balans zijn. De inzet en uitdagingen op je werk vind je belangrijk en je levert graag een goed resultaat. Je werk mag echter niet ten kosten gaan van persoonlijke interesses en behoeftes. Je wilt vooruit, maar dat hoeft zeker niet als een raket. Een promotie of meer verantwoordelijkheden op je werk weeg je dan ook zorgvuldig af. Dit mag niet leiden tot teveel concessies in de privésfeer; succesvol zijn in het leven is immers meer dan succesvol zijn in je werk.

Zingeving

Je vindt het enorm belangrijk dat je met je werk toegevoegde waarde levert. Dit kan zowel op micro als macro niveau, maar het belangrijkste is dat de maatschappij beter wordt van jouw werk en betrokkenheid. Persoonlijk gewin is minder relevant, maatschappelijke zingeving daar draait het om.

Creativiteit - vrijheid

Nieuwe producten en diensten ontwikkelen, daar wil je het liefst aan bijdragen. Je wilt graag een vernieuwd resultaat neerzetten en je bent bereid om hier risico’s voor te nemen. Je gaat uit van je eigen kracht, creativiteit en onafhankelijkheid en  hecht minder waarde aan structuur en beleid. Het is prima als jouw creativiteit pas op een wat langere termijn beloond wordt met een doorbraak of succes, zolang jezelf je eigen koers kunt bepalen.

Uitdaging

Niet het werkgemak, maar het draait juist om de uitdagingen in je werk. Je gaat ver in je werk om een resultaat neer te zetten, zeker als het een lastige situatie of een complex project betreft. Je hecht meer waarde aan alles of niets, dan dat je kiest voor werkroutine.

Nieuwe kansen, vooruitgang en uitdagingen houden jou scherp en gemotiveerd!

Specialist

Je bent goed in het analyseren en wil de context begrijpen. Werk moet gaan om een vaktechnische en inhoudelijke verdieping. Je vindt het fijn als collega’s bij je komen voor jouw specialistische kennis. Binnen jouw vakgebied wil je een van de beste zijn!

Management

Jouw loopbaan staat met stip op één! Je bent bezig om de top te kunnen bereiken en wil snel promotie maken, met als doel een managementfunctie. Niet het specialisme, maar de mate van verantwoordelijkheid en het geven van aansturing vind je met name belangrijk. Privé ben je bereid om concessies te doen, je geniet van je werk en nog meer van de carrièrestappen die wilt maken.

Auteur: Jaap Blox, Jumbo HR & Recruitment Business Partner

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij meer informatie blijven ontvangen over de verschillende thema’s en bouwstenen van het vitaliteitsmodel, vul hieronder je mailadres in.