Aankomend evenement

Fontys ICT Innovations Insight 2024

  • Technologie
  • Opschaling energie-innovatie en producten
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

De Japanse formule voor een zinvol leven

In de wereld zijn enkele gebieden waar mensen gemiddeld ouder worden dan in de rest van de wereld. Deze gebieden worden de ‘Blue zones’ genoemd. Het Japanse eiland Okinawa behoort ook tot dit gebied. Gezegd wordt dat hier de grootste populatie van mensen boven de honderd jaar woont. Onderzoek naar de oorzaak hiervan wijst op dat, naast gezondheid en vitaliteit, het hebben van een doel in het leven, ‘ikigai’ een belangrijke rol speelt.

Ikigai is een Japans concept waarmee je jouw levensdoelen kunt ontdekken. Het woord ‘ikigai’ is een samenvoeging van het woord ‘iki’, dat leven betekent, en het woord ‘kai’ – uitgesproken als ‘gai’ – dat nut betekent. Het concept kijkt naar hoe jij een zinvolle betekenis aan het leven kan geven.

Het concept onderscheidt vier cirkels die met elkaar overlappen als een Venndiagram. Die vier cirkels staan voor:

  1. Wat je het liefst doet, wat brengt jou in een zogeheten flows?
  2. Waar je goed in bent. Dit hoeft niet per se een talent te zijn, maar gewoon iets wat je goed kan en je jezelf in blijft verbeteren.
  3. Wat de wereld nodig heeft. Iets waardoor jij je nuttig en onmisbaar voelt in een groter geheel.
  4. Waar je voor betaald wordt/kan worden. Waardoor je geen constante financiële stress hebt en een gemakkelijk leven kunt leiden.

Waar de vier cirkels elkaar overlappen, vind je je ‘Ikigai’. Een duurzaam gelukkig leven is volgens dit model niet mogelijk wanneer één van deze vier cirkels ontbreekt in jouw leven. Je moet dus het kruispunt vinden waar de aspecten passie, missie, beroep en roeping samenkomen. Dit kruispunt geeft je de reden om je bed uit te komen, plezier te hebben in je werk, te houden van wat je doet en betekenis te geven aan je bestaan.

Je kunt zelf bepalen hoeveel moeite je investeert in het ontdekken van je talent, je passies, je doel en je ideale baan of onderneming. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je investeert in het uitbreiden van je vaardigheden, het laten groeien van je ervaring en het openen van je geest. Je kunt je ikigai vinden door je te concentreren op wat belangrijk is, in plaats van op wat dringend is. Door steeds te letten op wat goed voelt, kun je ontdekken waar jouw passie ligt.

Lees tip! Het boek ‘Ikigai’ geschreven door Héctor Garcia en Francesc Miralles legt het concept uitgebreid uit en helpt bij de zoektocht naar jouw purpose in life.

Auteur: Experts van Philips

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij meer informatie blijven ontvangen over de verschillende thema’s en bouwstenen van het vitaliteitsmodel, vul hieronder je mailadres in.