Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Ben bewust van je type motivatie

Je wekker gaat, tijd om op te staan en naar je werk te gaan. Maar weet jij waarom je elke ochtend opstaat om naar je werk te gaan? Is dat omdat je voldoening uit je werk haalt? Omdat je op je werk je passie kunt uitoefenen? Of is dat omdat je een goed salaris krijgt? En waarom pak jij na een lange werkdag de tijd om gezond en uitgebreid te koken of een avondwandeling te maken? Wat motiveert jou om de dingen te doen, die je doet?

Word jij intrinsiek gemotiveerd of extrinsiek?

Hoe ziet jouw ideale leven eruit en wat geeft jou echt voldoening? Voor veel mensen zijn dit lastige vragen, terwijl anderen wel de antwoorden hebben maar deze niet nastreven. Het is belangrijk om erachter te komen wat jou motiveert en hoe sterk deze motivaties zijn om jouw doelen te behalen.

Er zijn verschillende soorten motivatie:

  • A-motivatie: Je bent niet gemotiveerd. Dit is het nulpunt, je gaat iets echt niet doen.
  • Extrinsieke motivatie: Je voert veranderingen door omdat iemand anders vindt dat dit moet. Bijvoorbeeld je partner of je dokter.
  • Intrinsieke motivatie: Je doet iets omdat je dat zelf wilt. Je vindt iets belangrijk of haalt plezier en voldoening uit het gedrag of de uitdaging die ermee gepaard gaat.

Bron: Self-Determination Theory, Edward L. Deci en Richard M. Ryan

AMOTIVATIE

EXTRINSIEKE MOTIVATIE

INTRINSIEKE MOTIVATIE

GEEN RUGULATIE

EXTERNE REGULATIE

INTROJECTIE

IDENTIFICATIE

INTEGRATIE

INTRINSIEKE REGULATIE

Ik heb geen enkele intentie om ermee aan de slag te gaan.

Ik vermijd straf of een sanctie of het missen van een beloning.

Ik vermijd schuld en schaamte. Ik behoud eigen waarde.

Ik ken er zelf waarde aan toe, ik heb er wat aan.

De activiteit sluit aan bij mijn eigen doelen en waarden.

De activiteit zelf geeft mij voldoening. Ik heb er plezier in.

Intrinsieke motivatie is de motivatie die vanuit jezelf komt en die je vaak het meeste energie geeft waarvan jij ook echt voldoening krijgt. Je doet iets omdat je dat graag wilt doen en niet omdat je van buitenaf gemotiveerd wordt om dit te doen. Externe prikkels zoals een beloning of een dreigende straf spelen geen rol in je motivatie om iets te doen. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, haal je meer voldoening uit jouw leven. Je presteert beter, zit lekkerder in je vel én je loopt minder risico op uitval.

Hoe kun je (meer) werken vanuit jouw eigen intrinsieke motivatie? Hoe ontdek je wat jou motiveert en welke stappen kun je vervolgens zetten? Het klinkt misschien makkelijk: erachter komen wat je intrinsieke motivatie is en wat je drijfveren zijn. Maar dat is het absoluut niet. Het ontdekken wat jou van binnenuit drijft en wat voor type motivatie je hebt, is niet iets wat je van de een op andere dag doet. Je moet hier zelf aan werken en de tijd voor nemen.

Zo ontdek je jouw intrinsieke motivatie;

Neem de tijd en maak een document met daarop onderstaande vragen en antwoorden:

  1. Ga voor jezelf na wat activiteiten en dingen zijn waarin jij jezelf helemaal kan laten opgaan en die jou positieve energie geven?
  2. Vraag jezelf af wat jou nieuwsgierig maakt. Van wat zou je het liefste alles willen weten. Welke onderwerpen intrigeren jou?
  3. Zet je competenties op een rijtje. Of je het een talent noemt of niet, waar ben jij goed in? Wees vooral niet te kritisch en te bescheiden.
  4. Sta stil bij de vraag: ‘In wat voor omgeving voel ik mij goed?’
  5. Bedenk op welk moment jij trots bent op jezelf bent en waarom
  6. Vraag jezelf af op welke momenten jij lekker in je vel zit en wat je daarvoor nodig hebt.

Weet jij wat jouw drijfveren zijn en wat jou motiveert? Wees dan niet bang om jouw passie achterna te gaan en te kiezen voor iets, bijvoorbeeld een carrière of een leefstijl, dat aansluit bij wie jij bent en wat jij wilt. Als jij gaat doen wat je leuk vindt, zal het bijdragen aan jouw duurzame geluk en een stabiele leefstijl.

Auteur: Nina de Rooij, PSV leefstijladviseur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij meer informatie blijven ontvangen over de verschillende thema’s en bouwstenen van het vitaliteitsmodel, vul hieronder je mailadres in.