Aankomend evenement

Fontys Engineers Meet & Match 2024

  • Ondernemen
  • Werken
  • Studenten
  • Arbeidsmarkt
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close

Zo laat je jouw werk los op vakantie en kom je helemaal tot rust

Als je op vakantie gaat, wil je lekker tot rust komen. Na een drukke periode is het tijd om even niet aan je werk te denken. Maar eenmaal op het strand met een cocktail in je hand blijkt dat lastiger dan gedacht.

Zonder dat je het wilt, spoken er nog allerlei vragen door je hoofd. Had ik die mail nog moeten beantwoorden? En heb ik het project wel op een goede manier overgedragen? Nee, van echte ontspanning is nog geen sprake.

Maar hoe doe je dat dan wel: ontspannen op vakantie en je werk loslaten? Wij geven je een aantal handige tips.

1. Sport na afloop van je laatste werkdag

Het kan zijn dat je op de eerste dagen van je vakantie last hebt van hoofdpijn of misselijkheid, terwijl je niks doet en lekker aan het zwembad ligt. Het wordt ook wel ‘vrijetijdsziekte’ genoemd. Je lichaam is het niet gewend om na een drukke periode op het werk ineens niks te doen. Liggend aan het zwembad kan je lichaam de energie niet kwijt. Sporten na afloop van je laatste werkdag kan daarom helpen.

2. Onderneem een activiteit

Lukt het niet om na afloop van je laatste werkdag te sporten? Probeer dan, vooral op de eerste dagen van je vakantie, een activiteit te doen. Ga bijvoorbeeld naar een yogales, surfles of maak een wandeling door de natuur. Dit kan helpen om de stress in je lichaam kwijt te raken. 

3. Geen digitale prikkels 

Zet je telefoon voor minimaal drie dagen uit en gebruik je horloge om te kijken hoe laat het is. Doordat je veel minder prikkels binnenkrijgt, voel je waarschijnlijk veel minder onrust in je lijf. Wil je voor noodgevallen bereikbaar zijn? Dan geef je gewoon het nummer van het hotel aan het thuisfront.

4. Voel je niet bezwaard om iets alleen te doen op vakantie

Ben je met je familie, partner of een goede vriend op vakantie? Dat is heel gezellig, maar voel je vooral niet bezwaard om een keer iets alleen te doen. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling of op het strand liggen. Het kan je heel veel rust geven.

5. Lees een boek om te ontspannen

Vind jij het leuk om voor je werk business- of zelfhulpboeken te lezen? Heel goed. Maar op vakantie helpt het niet om te ontspannen. Als je eenmaal aan het zwembad ligt, kun je beter een boek kiezen waarbij je niet werkgerelateerd hoeft na te denken. Laat je in plaats daarvan meeslepen door een prachtige roman.

6. De e-mail beantwoorden komt na je vakantie wel weer

Wil jij volledig kunnen ontspannen op vakantie? Laat je laptop dan thuis en ga ook niet op je telefoon kijken of je nog werkgerelateerde mails binnen hebt gekregen. Dat komt na je vakantie wel weer.

7. Schrijf je gedachten op

Probeer je ontspannen aan het zwembad te liggen, maar merk je er nog allerlei werkgerelateerde zaken door je gedachten spoken? Schrijf die gedachten op. Zo vergroot je de kans dat je ze uit je hoofd krijgt.

8. Doe een middagdutje als jij daar behoefte aan hebt

Moet je voor je werk elke dag vroeg op en vind je het fijn om op vakantie een beetje uit te slapen? Doe dat vooral als dat goed voelt. En weleens aan een powernap in de middag gedacht? Het kan heerlijk zijn om rond drie uur even je ogen dicht te doen aan het zwembad.