Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Meditatie, geef het eens een kans.

Meditatie wordt in onze maatschappij steeds populairder, het zou de sleutel zijn naar een mindful leven. Het uiteindelijke doel van meditatie volgens het Boeddhisme is verlichting.

Wat is meditatie eigenlijk?

Het is een techniek waarmee onze geest tot rust kan komen. Het is de bedoeling om een bepaalde staat van bewustzijn te bereiken, die anders is dan de staat waar we normaal in zijn. Zo’n bewustzijn kun je omschreven als een gevoel van stilte, rust of gelukzalig.

Meditatie hoort niet bij een religie, maar is onderdeel van het Achtvoudige Pad binnen het Boeddhisme. Er zijn verschillende manieren om meditatie te beoefenen, er is niet een juiste manier. Het doel voor eenieder is verschillend. De een is op zoek naar ‘verlichting’ en de ander wil gewoon even 5 minuten ontspanning.

In deze maatschappij waar alles sneller en beter moet, is het belangrijk om af en toe stil te  staan bij jezelf en je gedachten. En gevoelens en negatieve emoties die je door de tijd heen hebt verzameld, op te ruimen. Zie het als je kamer opruimen, mooie vergelijking is “een opgeruimd huis, geeft een opgeruimd hoofd”.

Er zijn verschillende varianten van mediteren (Mindfulness en Yoga worden ook wel gezien als een vorm van meditatie. Zie hieronder een aantal varianten: 

Zazen 

Zazen oftewel concentratiemeditatie is een Japanse meditatievorm waarbij er wordt gemediteerd  terwijl je zit. De hedendaagse terminologie noemt men dit ook wel ‘just seating’. Met deze meditatie kun je meteen starten. Het enige wat telt is het rechtop zitten met de ogen dicht en het focussen op een bepaalde gedachte.

Een voorbeeld van de Zazen meditatievorm vind je hier.

Visualisatie-meditatie

Met name in de Tibetaanse traditie wordt veel gewerkt met visualisatie-meditatie. Je laat beelden uit het onbewuste opkomen. Dat geeft inzicht, maar kan ook een gevoel van diepe verbintenis met je ziel teweegbrengen. Ook in coaching wordt gewerkt met visualisatie-oefeningen. Stel je iets zo levendig mogelijk voor, alsof het er al is. Voor de hersenen is visualisatie bijna hetzelfde als de echte situatie, waardoor het je kan helpen nieuwe neurale paden of een nieuwe gewoonte te creëren.

Benieuwd naar de visualisatie-meditatie? Bekijk onderstaande film

Daarnaast zijn er nog veel andere meditatievormen zoals Transcendente Meditatie, Kundalini, Qi, Guided visualization, Trance-gerichte meditatie en Hartritme-meditatie.  Indien je hier meer over wilt weten, kunnen onderstaande apps je wellicht helpen in de zoektocht.

  • Headspace
  • Calm
  • Stop, Breathe & Think
  • Buddhify
  • Insight timer
  • Meditation moments

Auteur: Door Iris van Els, ASML Yraining coordinator & Robert Jan Wissink, ASML Manager Internal Mobility & Employability