Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Ontspanning

Ontspanning doorbreekt de spanning en dat heb je nodig om af te kunnen schakelen. Het is belangrijk dat je een overbelast hoofd leert herkennen en weet hoe je dit kan herstellen. Bij ontspanning is je mindset erg relevant.

Misschien heb je de uitspraak wel eens gehoord: “Alles wat je aandacht geeft groeit”. Dat geldt zowel voor de positieve als de negatieve dingen. Denk maar aan het bekende voorbeeld van de roze olifant waar je niet aan mag denken. En waar denk jij nu aan? Juist… de roze olifant.

Hoe snap jij je brein?

Om je brein te kunnen begrijpen, kost je misschien in het begin wat moeite en energie. Echter kan het je veel energie opleveren, beter laten ontspannen en beter in balans brengen. In balans zijn is continu zoeken en bijstellen, omdat het leven ook continu verandert. Je kunt nog zo goed plannen en rekening houden met je energiemanagement, maar indien je mindset (onbewust) niet mee werkt kost het je teveel onnodige energie en kan het je stress opleveren.
 

Een situatie kun je vaak niet veranderen, maar wel hoe je op een bepaalde situatie reageert. Stress ontstaat met name in je hoofd. Het goede nieuws is dat je stress kunt aanpakken door je eigen houding ten opzichte van stressvolle of vervelende situaties (en mensen) te veranderen. En dat inzicht geeft jouw je macht terug. Je kunt niemand zomaar veranderen, maar je kunt wel jezelf en je reacties veranderen. En hierin schuilt de oplossing voor stress, moeilijke momenten en tegenslagen: jij hebt zelf de sleutel tot innerlijke rust in eigen handen.

 

Zet mindfulness in

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je ergens naar toe liep of iets ging doen en jezelf plotseling afvroeg ‘wat ging ik ook alweer doen?’. Of dat jij je de hele dag zorgen maakt over van alles, als je constant gedachten hebt over de toekomst: “Ik moet morgen … Straks ga ik …, en daarna even …” 

Zo ‘in je hoofd zijn’ is eigenlijk precies het tegenovergestelde van ontspanning. Je gedachten gaan alle kanten op en intussen loop je de mooie momenten die het leven te bieden heeft mis.

 

Leef meer met volle aandacht, richt juist je aandacht op het nu. Je laat even bewust alle gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ varen, en houd je bezig met wat je nu aan het doen bent. Je kunt daardoor bewuster kiezen hoe je ergens op reageert.

Wendy Gehoel, trainer/coach soft skills bij ASML

Verdieping

Ben je gemotiveerd geraakt en wil je meer weten? Klik dan op een van deze verdiepingsartikelen!

Ontvang 1x per maand handige ontspanningstips!