Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Vijfsterren nachtrust

Vang overdag zoveel mogelijk daglicht en vermijd ’s avonds helder en/of blauw licht zoals TV, tablet of telefoon.

Zorg ervoor dat je gedurende de dag zoveel mogelijk daglicht vangt, vooral voor je ogen is dit belangrijk. Door overdag zoveel mogelijk daglicht te ontvangen en ’s avonds helder en/of blauw licht te vermijden vertel je je brein dat het dag is. Je lichaam weet dan ook beter wanneer het niet meer dag is. De resultaten van onderzoek laten zien dat blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere en minder ononderbroken slaap in de nacht. Zonlicht zorgt ervoor dat je biologische klok goed functioneert. Het maakt dat je lichaam wakker blijft, dat je alert bent en dat je overdag actief kunt zijn. Het licht van computerschermen bevat onder andere “blauwlicht” dat voor je brein erg veel op daglicht lijkt. Behalve dat het blauwe licht een signaal aan je brein geeft om weer alert te worden, is hetgeen wat je op die apparaten ziet vaak ook verre van rustgevend. Mailtjes van je werk, of een naar bericht op sociale media kunnen ervoor zorgen dat je brein weer geactiveerd wordt, terwijl het eigenlijk ontspannen zou moeten zijn. Kijk daarom ’s avonds ruim een uur voor het slapen niet meer naar blauwlicht (TV, tablet, telefoon).

Licht

Vang overdag zoveel mogelijk daglicht en vermijd ’s avonds helder en/of blauw licht zoals TV, tablet of telefoon. Zorg ervoor dat je gedurende de dag zoveel mogelijk daglicht vangt, vooral voor je ogen is dit belangrijk. Door overdag zoveel mogelijk daglicht te ontvangen en ’s avonds helder en/of blauw licht te vermijden vertel je je brein dat het dag is. Je lichaam weet dan ook beter wanneer het niet meer dag is. De resultaten van onderzoek laten zien dat blootstelling aan zonlicht zorgt voor een diepere en minder ononderbroken slaap in de nacht. Zonlicht zorgt ervoor dat je biologische klok goed functioneert. Het maakt dat je lichaam wakker blijft, dat je alert bent en dat je overdag actief kunt zijn.

Het licht van computerschermen bevat onder andere “blauwlicht” dat voor je brein erg veel op daglicht lijkt. Behalve dat het blauwe licht een signaal aan je brein geeft om weer alert te worden, is hetgeen wat je op die apparaten ziet vaak ook verre van rustgevend. Mailtjes van je werk, of een naar bericht op sociale media kunnen ervoor zorgen dat je brein weer geactiveerd wordt, terwijl het eigenlijk ontspannen zou moeten zijn. Kijk daarom ’s avonds ruim een uur voor het slapen niet meer naar blauwlicht (TV, tablet, telefoon).

Ritme 

Volg een vast dag- en nachtpatroon. Je biologische klok heeft een redelijk vast ritme,. Om dit ritme te ondersteunen, is het erg nuttig om op gezette tijden naar bed te gaan en om op vaste tijden weer op te staan. Uit allerlei studies is gebleken dat mensen met een onregelmatig slaappatroon, bijvoorbeeld door in het weekend laat naar bed te gaan in combinatie met flink uitslapen, moeite hebben om de dagen daarna goed te slapen. Het onregelmatige slaappatroon ontregelt namelijk je biologische klok.

Bewegen

Ga overdag bewegen of sporten. Regelmatig bewegen bevordert de slaapkwaliteit en het gemak waarmee je in slaap komt. Een goede conditie zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, maar dat je vooral ook dieper slaapt. En hoe dieper je slaapt, hoe beter je batterij oplaadt.

Slaapkamer 

Zorg voor een donkere kamer met goede ventilatie. Zorg ervoor dat je slaapkamer goed te verduisteren is. Als het donker is, bevestigt dat je brein dat het nacht is en voorkomt het dat je te vroeg wakker wordt van licht op je gezicht. Tijdens het slapen heb je frisse lucht nodig. Studies hebben aangetoond dat wanneer het CO2 gehalte in de slaapkamer oploopt door onze uitgeademde lucht, het te warm of te koud is, of misschien wel te droog of te vochtig is, onze slaap negatief beïnvloedt kan worden. Er zijn producten te koop die in staat zijn om deze slaapkamercondities te meten en je zicht te geven of alle waardes op ‘groen’ staan voor een goede nachtrust. . Het is tevens raadzaam om de slaapkamer alleen te gebruiken om te slapen en vrijen, neem je werkzaamheden dus niet mee naar je slaapkamer. Zo versterk je de associatie tussen je slaapkamer en slaap.

Goed bed 

Zorg voor een goed bed met een lekker matras en kussen. Een lekker bed waar je graag inkruipt is een belangrijke voorwaarde voor een goede nachtrust. De basis is het matras en je bedbodem, maar ook je hoofdkussen, dekbed en beddengoed maken verschil. Een goed bed moet goed kunnen ventileren, omdat je ‘s nachts wat kunt zweten, maar het moet ook de juiste mate van isolatie hebben. Om in slaap te vallen is het belangrijk dat het lichaam de kerntemperatuur kan laten dalen. Als je bed je eigenlijk niet zo goed bevalt ga dan naar de bijlage van dit hoofdstuk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil jij meer informatie blijven ontvangen over de verschillende thema’s en bouwstenen van het vitaliteitsmodel, vul hieronder je mailadres in.