Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Nachtrust

Een essentieel onderdeel van een gezonde leeftijd en dus van ons vitaliteitsmodel is slaap. We slapen ongeveer een derde van ons leven. Een goede nachtrust kan je veel opleveren.

Tijdens de nacht wordt je lichaam in staat gesteld om te herstellen. Zo worden alle indrukken van de dag verwerkt en opgeslagen, je hormonen in balans gebracht, je lichaamstemperatuur en hartslag dalen en is er aandacht voor herstel van cellen.

Terwijl je slaapt zijn andere processen (meer) actief dan overdag, zoals bijvoorbeeld het immuunsysteem. Een gebrek aan nachtrust kan verregaande gevolgen hebben voor je gezondheid en voor je gewicht. De aanbevolen slaapduur voor volwassenen is 7 tot 9 uur, maar dit is zo persoonlijk dat je er eigenlijk geen vast advies voor geven kan. 

Vijfsterren nachtrust

Iedereen wil fris en uitgerust wakker worden. Om goed te kunnen slapen is er een aantal voorwaarden die de nachtrust vergroten. Als je de vijf tips opvolgt, krijg je een vijfsterrennacht.

Wil je ook een vijfsterren nachtrust?

Check it out here Arrow icon

Vang overdag zoveel mogelijk daglicht en vermijd ’s avonds helder en/of blauw licht zoals TV, tablet of telefoon. Zorg ervoor dat je gedurende de dag zoveel mogelijk daglicht vangt, vooral voor je ogen is dit belangrijk.

Els Møst, Research scientist bij Philips

Verdieping

Ben je gemotiveerd geraakt en wil je meer weten? Klik dan op een van deze verdiepingsartikelen!

Nieuwe week, nieuwe challenge: nachtrust

Werken aan jouw gezonde ik. Dat is het doel van dit platform. Om je op weg te helpen dagen we je gedurende zeven weken uit met verschillende challenges.

Webinar: goed slapen en uitgerust wakker worden

Vind je het lastig om ‘s ochtends uit bed te komen, ben je overdag vaak moe, kun je niet wachten totdat het weer bedtijd is of val je juist slecht in slaap? Dat is vervelend, maar gelukkig zijn er een aantal handige tips en trucs die jou helpen om je slaapproblemen op te lossen.

Slaapadviezen van Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe

Zogenoemde 'slaaphygiënische adviezen' zijn voor iedereen nuttig en kunnen bij slapeloosheid een eerst stap naar een betere slaap zijn.

Nachtrust en de invloed van stress

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een verhoogd stressniveau een oorzaak kan zijn voor een verminderende slaapkwaliteit en in het ergste geval zelfs kan leiden tot langdurige slapenloosheid.

Tips voor slaapproblemen

Ook voor jouw slaapprobleem is er een aanpak, ook al pas jij niet binnen de gemiddelden of ook al heb je al van alles gedaan en geprobeerd.

Slaapwaakdagboek

Wat is een slaapwaakdagboek? Het bijhouden van een slaapwaakdagboek helpt je inzicht te krijgen in je slaapproblemen. Je schrijft zeven dagen achter elkaar op wanneer en hoelang je hebt geslapen.

Vijfsterren nachtrust

Lees hier boeiende tips zodat je een vijfsterren nachtrust kan ervaren.

De invloed van licht

Licht en donker hebben een grote invloed op mensen. Onze biologische klok en fysiologische processen, zoals de stofwisseling, zijn afhankelijk van hoe lang en wanneer we worden blootgesteld aan licht.

Het belang van goed slapen

Heb jij de afgelopen week goed geslapen? Weet je nog wanneer je voor het laatst fris en uitgeslapen wakker werd, zonder een wekker of zonder dat je meteen aan de koffie wilde? Als het antwoord op een van deze vragen ‘nee’ is, dan ben je niet de enige.

Slapen in tijden van COVID-19

Heb je moeite met slapen door de COVID-19-situatie waarin we momenteel leven? Je bent echt niet de enige. Economische onzekerheid en maatschappelijke maatregelen gevolgen van de COVID-19-pandemie bezorgen veel mensen slapeloze nachten. En dat terwijl een goede nachtrust belangrijk is om het immuunsysteem sterk te houden. En dat is juist in deze tijd extra belangrijk. Daarom drie tips om, ook nu, beter te slapen.

Ontvang 1x per maand tips voor een gezonde nachtrust!