How to Level Up - Yopla, Sustainable pioneers
Deel van een drieluik interviews met bijzondere startups.
Het Level Up startup event liet ons kennismaken met allerlei ondernemers, ideeën en startups. We zaten samen met Purvi en Oscar, de drijvende krachten achter Yopla om meer te weten te komen over hun reis, hun visie en hun missie om bewuste keuzes te bevorderen.
Tijdens het enorm succesvolle ‘Level Up’ evenement kwamen investeerders, startups en mensen uit de hightech sector van de Brainport regio en Brabant bij elkaar om elkaar te inspireren en hun netwerk uit te breiden. In dit drieluik spraken we met drie bijzondere startups die hun pitch maakten om mogelijk een 'Level up' te gaan.
Wat dreef je om aan deze startup te beginnen?
Purvi: De reis van Yopla begon op Tilburg University waar ik ‘strategic management’ gericht op duurzaamheid studeerde. Ik kwam juist naar Nederland omdat duurzaamheid hier enorm goed aangeschreven staat. Hier vond ik dan ook een schat aan data over duurzaamheid, maar tot mijn verbazing werd er met die data eigenlijk niet veel gedaan. Ik kom zelf uit een deel van India waar het bijvoorbeeld heel vanzelfsprekend is om alles te hergebruiken. De meeste voedingsmiddelen komen zonder verpakking en ga zo maar door. Ik zag dus veel kansen om duurzaamheid te integreren in het leven hier!
Wat werd je plan?
Ik wilde deze ongebruikte data inzetten om duurzame keuzes te maken in de food service industrie. Wel 30% van alle broeikasgassen komt uit de food-industrie. Tijd om daar verandering in te brengen, wij willen mensen graag bewust maken van -soms onverwachte- duurzame keuzes waarbij met alle data rekening gehouden wordt. Met mijn startup-idee won ik de Tilburg University Startup Challenge, dat was best wel ‘een ding’. Hierdoor kwam ik in contact met Manisha (34) en later met Oscar (22) die ook in Yopla geloven en samen zijn we écht gestart met de startup.
'Wel 30% van alle broeikasgassen komt uit de food-industrie. Tijd om daar verandering in te brengen.'
Oscar, jouw focus ligt op ondernemerschap en innovatie waarbij duurzaamheid een grote rol speelt. Hoe draagt Yopla bij aan een bewustere voedingsindustrie?
Oscar: Bij Yopla draait alles om 'K.I.S.S.' - Keep It Smart and Sustainable TM. We introduceren een klimaatlabel voor voedsel, specifiek gericht op foodservices. We beoordelen voedsel op wereldwijde standaarden en geven het een rating in 'pinecones'. Waarom dennenappels? Ze hebben een krachtige betekenis als zaden van wilde bomen. Yopla staat voor 'Your Plan for Your Planet' en maakt gebruik van AI om alle data bij elkaar te brengen en zo bewuste keuzes te bevorderen zonder concessies te doen aan de smaak.
Dat klinkt als een enorme onderneming, hoe begin je aan zoiets?
Purvi: We verzamelen gegevens over voedsel en de volledige supply chain, zoals bijvoorbeeld de herkomst van koffiebonen, via levenscyclusanalyses. Sommige gegevens zijn beschikbaar, maar we genereren ook onze eigen data. We werken nauw samen met foodservices op zakelijk niveau en integreren onze bevindingen in hun processen. Zo komen we tot een gedetailleerde afgewogen duurzaamheidsindex die we toegankelijk maken door middel van onze rating.
Wat betekent 'Level Up' voor Yopla en wat zijn jullie volgende stappen om bewustwording te vergroten?
Purvi: Startup event ‘Level Up’ was een fantastische kans om inspirerende mensen te ontmoeten, en we zijn blij dat we uitgenodigd werden door Braventure. Onze volgende stappen zijn het bouwen van een Nederlands klimaatlabel en het vergroten van bewustwording. We willen laten zien dat kleine beslissingen, zoals het kiezen van een Spaanse tomaat boven een Nederlandse, gezamenlijk een grote impact kunnen hebben op het milieu.
'Startup event ‘Level Up’ was een fantastische kans om inspirerende mensen te ontmoeten'
Wacht even, die moet je uitleggen. Je kunt beter een Spaanse tomaat eten dan een Nederlandse?
Oscar: Ja, dat is best gek he? Maar als je alle data naast elkaar legt dan zie je dat het verbouwen veel minder co2 uitstoot veroorzaakt in Spanje. De reis die enorme bergen tomaten dan afleggen om hier te komen zijn dus minder belastend dan de tomaten die je hier in kassen verbouwt. We hebben er over nagedacht om onze rating in tomaten uit te drukken, omdat we het zo’n goed voorbeeld vinden. Toch vonden we dennenappels nog leuker.
Hoe kunnen geïnteresseerde foodservices contact met jullie opnemen om samen te werken?
Oscar: Foodservices die geïnteresseerd zijn in het maken van duurzame keuzes kunnen contact met ons opnemen via hello@yopla.io. We kijken ernaar uit om samen de wereld van voeding duurzamer te maken door data in te zetten. Of in de woorden van Purvi: “Laten we duurzaamheid op het menu zetten, dennenappels verzamelen en beloningen verdienen.”
Leestips
Vind hier de andere interviews uit het drieluik interviews met bijzondere startups.
How to Level Up – met UPyTher
Met als doel om buikvlieskanker in de buikholte effectief te kunnen behandelen met een innovatieve gel.
Lees meer!