Dembrane wil democratische processen toegankelijk maken voor alle soorten organisaties op alle niveaus

Geschreven door Innovation Origins
Startups

Dembrane biedt een platform waarmee naadloos en eenvoudig inzichten uit gestructureerde dialogen kunnen worden gehaald. Hiervoor hebben ze een eigen methodologie ontwikkeld. Met de tool kunnen organisaties de kennis van hun leden verzamelen en benutten.

Of het nou om een bedrijf, buurt of een sportvereniging gaat, om te kunnen innoveren en groeien is het belangrijk om te weten wat er speelt. Er zijn de gangbare manieren om dat te doen. Denk aan een rondleiding door de fabriek, een grote online enquête, of de klassieke brainstormsessie. Ook sociale media is uitgegroeid tot een populaire manier om betrokkenen op de hoogte te houden en meningen te verzamelen.

“Maar, het algoritme van Mark Zuckerberg is niet gericht op het sterker maken van communities,” benadrukt Evelien Nieuwenburg. Ze studeerde innovatiewetenschappen aan de TU/e en samen met Jorim Theuns richtte ze vorig jaar Dembrane op: een platform waarmee naadloos en eenvoudig inzichten uit gestructureerde dialogen kunnen worden gehaald. Hiervoor hebben ze een eigen methodologie ontwikkeld. Met de tool kunnen organisaties de kennis van hun leden verzamelen en benutten. “We willen participatie naar een hoger niveau tillen. Dat doen we door middel van workshops, het visualiseren van data en het slim inzetten van digitale elementen.”

Tweeduizend post-its, en dan?

Via partners in het Brainport ecosysteem – denk aan The Gate, RoudnOne, Drinks, Pitches and Demos, kwam de startup niet alleen in contact met businesspartners, maar ook met potentiële klanten waar het pilots uitvoerde. Zo hielpen ze de gemeente Eindhoven en Helmond bij een klimaatconferentie. Een workshop – met als uitkomst tweeduizend post-its – werd door Dembrane gedigitaliseerd en gekoppeld aan bestaande projecten, zodat het voor gemeenten duidelijk wordt wat burgers belangrijk vinden.

Dat ze constant bezig zijn met het concreet maken en overbrengen van een abstracte visie in een veld dat zich nog moet ontwikkelen, is een grote uitdaging, vertelt Nieuwenburg. “Maar, mede door een toenemend besef van de waarde van participatie voor de gemeenschap, gaat de DemTech (Democratic Technology) sector zich sterk ontwikkelen. In vijf à tien jaar zullen er steeds meer tools komen die kwalitatieve participatieprocessen beschikbaar maken voor gemeenschappen en organisaties. De kansen voor Dembrane zitten in de ontwikkeling van tools gebaseerd op de intersectie tussen hightech, mensgericht-gemeenschapsdenken en collectieve superintelligentie.”

Betrokkenheid vergroten

Uiteindelijk is het doel dat Dembrane een centraal punt wordt, waar een ambtenaar kan opzoeken hoe de Eindhovenaar denkt over het aanleggen van fietssnelwegen, om maar wat te noemen. En waar betrokken burgers die iets willen bijdragen, kunnen zien waar hun hulp nodig is. “We willen een dynamisch stuk data die iets vertellen over mensen toevoegen aan smart cities. Met behulp van digitale technologieën maken we inzichtelijk waar een gemeenschap mee worstelt, maar ook waar de oplossingen liggen,” verduidelijkt Theuns.

“Wanneer mensen zich betrokken voelen bij hun gemeenschap en hun stem wordt gehoord, profiteren we daar allemaal van. Het leidt tot betere besluitvorming en meer betrokkenheid en uiteindelijk betere levenskwaliteit voor iedereen,” besluit Nieuwenburg.


De Gerard & Anton Awards zijn mede mogelijk gemaakt door EY, Rabobank, V.O. Patents & Trademarks, TWICE, Kadans Science Partner, Braventure, Lumo Labs, Gemeente Eindhoven, High Tech Campus, Philips, Goevaers & Znn. B.V. en DeepTechXL.

Leestips

Alle nieuws