Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Op de fiets naar je werk? Zó doe je dat!

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je auto vaker te laten staan en op de fiets naar het werk te gaan? Stel je eigen fietsplan op en geniet elke ochtend van de frisse wind die door je haren waait en fluitende vogeltjes om je heen.

Eeuwigdurende files, hoge brandstofprijzen en eindeloos zoeken naar een parkeerplek. Het zijn zomaar wat frustraties waar je mee te maken hebt als je met de auto naar het werk gaat. Maar wist je dat het ook anders kan? 

Hoe lekker is het om je dag te beginnen met een ontspannen fietstocht? Terwijl je benen soepel ronddraaien en de wind door je haren waait, geniet je van de opkomende zon en fluitende vogels om je heen. Van de natuur en al het andere moois dat de omgeving te bieden heeft. 

Daarbij is het ook nog eens gezonder. Ook jij weet: hoe vaker je de fiets pakt, hoe fitter je wordt. Als je met de fiets naar het werk gaat, pak je namelijk twee workouts mee per dag. En toch verkies je de auto nog boven je fiets. Comfortabel. Flexibel. En vertrouwd.

Kun jij wel wat hulp gebruiken om je auto vaker te laten staan en op de fiets te springen? Stel dan je eigen fietsplan samen met hulp van onderstaande stappen!

  1. De vraag waarom je iets doet is de basis voor een goed plan. Waarom wil jij met de fiets naar het werk? Hiervoor kan je verschillende redenen hebben: van een moment van ontspanning en extra lichaamsbeweging tot iets goed willen doen voor het milieu of je portemonnee. Zit het een keer tegen? Denk dan even terug aan jouw redenen om het anders te gaan doen. Zo blijf je gemotiveerd. 
  2. Stel haalbare en concrete doelen. Het is een vrij algemeen doel en moeilijk meetbaar als je stelt dat je vaker op de fiets naar het werk gaat. Beter is het om met jezelf af te spreken dat je twee keer per week op de fiets naar het werk gaat. 
  3. Kleur je concrete doel in door te bepalen wat je gaat doen, wanneer je het gaat doen en hoelang je het gaat doen. Wat ga je doen? Twee keer per week naar het werk fietsen. Wanneer ga je het doen? Op dinsdag en donderdag. Hoelang ga je het doen? een maand.  
  4. Maak het behalen van je doel zo makkelijk mogelijk. Heb je een nieuwe fiets of accessoires nodig? Informeer bij je werkgever of er een fietsplan of werkkostenregeling is. Zo wordt het aanschaffen van een nieuwe fiets of toebehoren makkelijker en kun jij met een goed vervoersmiddel én materiaal naar je werk. 
  5. Bedenk vooraf wat je nog meer nodig hebt. Trek je een wielerpak aan of stap je in je werkoutfit op de fiets? En is er een douche aanwezig op het werk of is het niet nodig om je op te frissen voor de vergadering? Loop stap voor stap na wat nodig is om je doel goed uit te kunnen (blijven) voeren.  
  6. Herinner jezelf aan je gestelde doel. Het is leuk dat je jezelf een doel hebt gesteld, maar er kan natuurlijk altijd wat tussenkomen. Daarom is het goed om jezelf af en toe te herinneren aan je doel door het bijvoorbeeld in te plannen in je agenda, een briefje op te hangen, je spullen klaar te leggen of collega’s te vragen die met je naar het werk fietsen. 
  7. Maak het behalen van je doel leuk voor jezelf. Kies eens een andere, mooie route. Zet je favoriete muziek op of luister een interessante podcast. Of gebruik de tijd juist om te ontspannen en even nergens aan te denken. Hoe meer plezier je ervaart, hoe makkelijker je de fiets pakt. 

Ben jij er klaar voor? Wacht niet te lang en maak snel je eigen plan. Veel fietsplezier! 

Auteur: Dr.  Roel Hermans, Consultant gezondheid en gedrag bij Jumbo Foodcoach