Laatste nieuwsbericht

Brainport Eindhoven logo

24 februari 2021

Verbinden op afstand

  • Artikelen
Arrow icon Alle nieuwsberichten

Aankomend evenement

Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Energiemanagement & Timemanagement

Jouw energie in combinatie met timemanagement is van belang voor een goede balans in je leven. Waar krijg je energie van en wat kost jouw juist energie? Om meer rust in je leven te krijgen, dien je keuzes te maken.

Één van de meest belangrijke onderdelen van balans is het maken van een goede planning rekening houdend met de aanwezige energie. Welke aspecten kosten jou energie en wat brengt jou energie. De balans hierin is bepalend in en hoe wij onze dagen en taken volbrengen. Er zijn dagelijks taken die we ‘’moeten’’ doen, of het nou ons werk of het huishouden betreft óf om ons doel te bereiken zoals sporten en zaken die we willen doen.

Dit hoeft geen enkel probleem te zijn, zolang je de balans vindt in je energie. Wanneer je namelijk alleen maar bezig bent met wat je moet doen en dingen die je energie kosten, ben je niet in controle over je eigen leven. Daarin maken we de omschakeling naar energiemanagement, ga zelf achter het stuur zitten en bepaal hoe jij je leven invult.
 

Prioriteiten bepalen  

Om meer rust in je leven te krijgen moet je keuzes maken. Dat betekent: je moet bepalen wat je prioriteiten zijn, op basis van de doelen die voor jou echt belangrijk zijn. Als dit gezondheid is, zal je daar tijd en ruimte voor moeten maken. Om echt gezonder te leven moet je bewust je leefpatroon onderzoeken en ontwikkelen.   

 

Meer over de prioriteitenmatrix Arrow icon

Wees assertief en kies bewust wat je doet. Durf ‘nee’ te zeggen en kies eens voor jezelf. Het is heel frustrerend als andere mensen je leven bepalen. Zeg niet meteen ‘ja’ als iemand iets van je wil, waar je eigenlijk geen tijd voor hebt.

Robert Jan Wissink, Manager Internal Mobility & Employability ASML

Op deze manier leer je hoe je je grenzen moet aangeven, dat verwachten mensen van je.  Vraag om bedenktijd, om daarna af te zeggen of laat de ander kiezen welke taak je moet schrappen om plaats te maken voor de nieuwe opdracht. Maak duidelijk dat je net als iedereen maar een beperkte hoeveelheid tijd hebt om te besteden. Laat maar eens een taak liggen die een ander ook kan oppakken. Denk niet dat je zwak bent, als je besluit (tijdelijk) minder te gaan werken. Bedenk dat je baas meer heeft aan een medewerker die een normale hoeveelheid werk verzet, dan één die thuis zit met een burn-out. 

Verdieping

Ben je gemotiveerd geraakt en wil je meer weten? Klik dan op een van deze verdiepingsartikelen!

Blijf op de hoogte!