Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Energiemanagement & Timemanagement

Jouw energie in combinatie met timemanagement is van belang voor een goede balans in je leven. Waar krijg je energie van en wat kost jouw juist energie? Om meer rust in je leven te krijgen, dien je keuzes te maken.

Één van de meest belangrijke onderdelen van balans is het maken van een goede planning rekening houdend met de aanwezige energie. Welke aspecten kosten jou energie en wat brengt jou energie. De balans hierin is bepalend in en hoe wij onze dagen en taken volbrengen. Er zijn dagelijks taken die we ‘’moeten’’ doen, of het nou ons werk of het huishouden betreft óf om ons doel te bereiken zoals sporten en zaken die we willen doen.

Dit hoeft geen enkel probleem te zijn, zolang je de balans vindt in je energie. Wanneer je namelijk alleen maar bezig bent met wat je moet doen en dingen die je energie kosten, ben je niet in controle over je eigen leven. Daarin maken we de omschakeling naar energiemanagement, ga zelf achter het stuur zitten en bepaal hoe jij je leven invult.
 

Prioriteiten bepalen  

Om meer rust in je leven te krijgen moet je keuzes maken. Dat betekent: je moet bepalen wat je prioriteiten zijn, op basis van de doelen die voor jou echt belangrijk zijn. Als dit gezondheid is, zal je daar tijd en ruimte voor moeten maken. Om echt gezonder te leven moet je bewust je leefpatroon onderzoeken en ontwikkelen.   

 

Meer over de prioriteitenmatrix Arrow icon

Wees assertief en kies bewust wat je doet. Durf ‘nee’ te zeggen en kies eens voor jezelf. Het is heel frustrerend als andere mensen je leven bepalen. Zeg niet meteen ‘ja’ als iemand iets van je wil, waar je eigenlijk geen tijd voor hebt.

Robert Jan Wissink, Manager Internal Mobility & Employability ASML

Op deze manier leer je hoe je je grenzen moet aangeven, dat verwachten mensen van je.  Vraag om bedenktijd, om daarna af te zeggen of laat de ander kiezen welke taak je moet schrappen om plaats te maken voor de nieuwe opdracht. Maak duidelijk dat je net als iedereen maar een beperkte hoeveelheid tijd hebt om te besteden. Laat maar eens een taak liggen die een ander ook kan oppakken. Denk niet dat je zwak bent, als je besluit (tijdelijk) minder te gaan werken. Bedenk dat je baas meer heeft aan een medewerker die een normale hoeveelheid werk verzet, dan één die thuis zit met een burn-out. 

Verdieping

Ben je gemotiveerd geraakt en wil je meer weten? Klik dan op een van deze verdiepingsartikelen!

Omgaan met financiële stress

Door de stijgende prijzen voor boodschappen en energie kampen steeds meer mensen met gezondheidsklachten als gevolg van financiële stress. Heb je geldzorgen? Tijd om actie te ondernemen

Pomodoro-methode kan je helpen

Het helpt je om een grote taak op te delen in hapklare brokken die je vervolgens doelgericht uitvoert. Het is een ideale methode als je je ergens niet toe kan zetten.

Maak slim gebruik van je energie

Onze energie is lastig om te meten of om in harde eenheden uit te drukken. Toch kan iedereen op een zeker moment wel voelen of hij veel of weinig energie heeft.

Webinar ‘Omgaan met druk’

Heb jij weleens het gevoel dat je opgebrand bent, je even geen energie hebt of dat je stress of druk ervaart? Je bent niet de enige. Kijk hier het webinar terug.

Nieuwe week, nieuwe challenge: energiemanagement

Werken aan jouw gezonde ik. Dat is het doel van dit platform. Om je op weg te helpen dagen we je gedurende zeven weken uit met verschillende challenges. Daarmee werk je niet alleen aan je gezondheid, maar maak je ook nog eens kans op mooie prijzen!

Prioriteitenmatrix

Met de prioriteitenmatrix (ontwikkeld door Dwight Eisenhower) kan je voor jezelf inzichtelijk maken wat jouw grote kiezels en prioriteiten zijn. Deze matrix is een bewezen effectieve methode.

Neurotrofines en een gezond brein

De ontwikkelingen in de neurowetenschappen gaan razendsnel. Steeds meer en meer krijgen we de indruk dat het brein een plastisch orgaan is en dat beweging en ontspanning zaken zijn waar de hersenen letterlijk goed op reageren door aanmaak van nieuwe connecties en dat er meer eindplaatjes worden aangemaakt waardoor we beter gaan functioneren.

Gun jezelf wat positieve energie

Denk je in problemen of oplossingen? Lifestylecoach Frank Rutten daagt je uit om vooral te kijken naar wat wel kan en laat je zien hoe je dat eenvoudig kunt doen.

Een opgeruimd hoofd begint met een opgeruimd huis

Heb jij weleens een onrustig of opgejaagd gevoel door werkgerelateerde stress? Wees gerust, je bent niet de enige. De helft van de Nederlanders heeft hiermee te maken. Veelgehoorde adviezen om te ontspannen zijn een wandeling maken, muziek luisteren of sporten. Maar wist je dat een opgeruimd huis ook voor rust in je hoofd kan zorgen?

Blijf op de hoogte!