TU/e startup Hable ontvangt de Braillepluim 2024 voor de Hable One
Met de braillepluim wil Vereniging Onbeperkt Lezen de aandacht vestigen op het belang van het brailleschrift voor mensen met een visuele beperking.
De Braillepluim, jaarlijks op Wereldbrailledag uitgereikt door de Vereniging Onbeperkt Lezen, gaat dit jaar naar TU/e startup Hable voor de Hable One. Hable won in 2019 een Gerard & Anton award voor hun baanbrekende werk rond digitale toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden.
Mede-oprichter Ayushman Talwar bedacht het idee voor Hable. Zijn opa werd langzaam blind en kon zijn telefoon niet meer gebruiken. Daar wilde Ayushman zijn opa bij helpen. Hij bedacht een soort telefoonhoesje met wat knoppen, een idee dat in India niet verder is uitgewerkt. Ayushman is in 2018 voor zijn master Industrial Design naar de TU/e gekomen. Zijn idee ging met hem mee en daar pitchte hij het tijdens de TU/e contest, wat hem de ASML makers award opleverde.
De Hable One is inmiddels doorontwikkeld tot een klein en handzaam apparaatje waarmee blinde gebruikers makkelijk en snel braille kunnen typen op de smartphone. Met de zes toetsen kunnen zij op basis van het brailleschrift alle letters, cijfers en leestekens typen.
Motivatie voor de braillepluim
Hable verdient volgens de jury de Braillepluim vooral omdat deze start-up het brailleschrift heeft ingezet om nieuwe technologieën, specifiek de smartphone, beter toegankelijk te maken. “Ook jongeren zijn er enthousiast over. En Hable maakt serieus werk van het betrekken van gebruikers bij het testen om hun product nog beter te maken.”
Mede-eigenaar Freek van Welsenis is “super trots” op het winnen van de Braillepluim 2024. “Bij Hable vinden we het enorm belangrijk dat braille gebruik gestimuleerd wordt. Samen met onze gebruikers zullen wij ons de komende jaren inzetten om Braille verder te promoten. De Hable One is slechts het begin!”
Belang van brailleschrift
Met de braillepluim wil Vereniging Onbeperkt Lezen de aandacht vestigen op het belang van het brailleschrift voor mensen met een visuele beperking. De braillepluim wordt jaarlijks toegekend op Wereldbrailledag, 4 januari, de geboortedag van Louis Braille. De toekenning van de Braillepluim is een idee van de ledenwerkgroep Braille Educatie & Promotie van Vereniging Onbeperkt Lezen. Het schrift dateert al van 1829, maar het belang van braille is anno 2024 onveranderd.