Sluiten Close
Sluiten Close

Tibo energy haalt €3M kapitaal op

Tibo energy haalt €3 miljoen op om het industriële energieverbruik wereldwijd te optimaliseren

Geschreven door Brainport Eindhoven

15 januari 2024

Tibo energy haalt €3 miljoen op om het industriële energieverbruik wereldwijd te optimaliseren

Geschreven door Brainport Eindhoven

15 januari 2024


  • In deze investeringsronde investeren SET Ventures als de leidende energie-VC in Europa en Speedinvest, een van Europa’s leidende early stage VC, alsmede het oprichtersteam van Tibo energy.
  • Met deze investering kan Tibo energy haar team uitbreiden en internationaal groeien.
  • Tibo’s energiemanagementsoftware maakt het mogelijk voor organisaties om hun activiteiten uit te breiden zonder uitbreiding van de bestaande netwerkcapaciteit.
  • Met de versnelling van elektrificatie bij commerciële en industriële bedrijven, staat Tibo energy klaar om een grote financiële en ecologische impact te maken met zijn geavanceerde energie hub software.

Tibo energy, dat organisaties en bedrijventerreinen helpt bij de energietransitie met haar op AI gebaseerde EMS-software, haalt 3 miljoen euro op in een nieuwe investeringsronde. In deze investeringsronde investeren SET Ventures als de leidende energie-VC in Europa en Speedinvest, een van Europa’s leidende early stage VC, alsmede het oprichtersteam van Tibo energy.

Hiermee zet Tibo energy de volgende stap om wereldwijd marktleider te worden in Energy Management Software (EMS). Het bedrijf levert unieke, op AI gebaseerde software voor het aansturen van energyHubs en smartgrids. Hiermee kunnen bedrijven het verbruik, de opwek, en opslag van energie optimaal afstemmen, waardoor significante kostenbesparingen en emissiereducties kunnen worden gerealiseerd.

‘’De energieopslagcapaciteit zal in Europa tussen 2024 en 2030 naar verwachting met 400 GWh toenemen, voldoende om zo’n 4.200 fabrieken een jaar lang van energie te voorzien. Tegelijkertijd worden veel industriële processen geëlektrificeerd, wat de energievraag verandert en tot netcongestie leidt. Met onze software kunnen bedrijven digitale versies van hun energienetwerk eenvoudig simuleren, inrichten en aansturen. Zo voorkomen zij dure, complexe netwerkuitbreidingen,’’ legt Remco Eikhout, CEO van Tibo energy uit.

Gebruiksvriendelijke simulatie voor complexe smartgrids

TIBO software is bedoeld voor energie-professionals en begint met een gebruikersvriendelijk simulatie met een eenvoudige interface waarin meerdere scenario’s doorgerekend kunnen worden voor complexe smartgrids. Hiermee kan een optimale inrichting van een smartgrid bepaald worden. Vervolgens kan de software ook de verschillende assets van de smartgrid aansturen zodat de simulaties werkelijkheid worden. Met real-time informatie en voorspellingen wordt het optimale scenario ook gerealiseerd. Naast bestaande capaciteitsbeperkingen wordt ook rekening gehouden met kostenverlaging en behoud van duurzaam opgewekte energie.

EnergyHubs

Als gevolg van congestieproblemen ontstaan er meer en meer initiatieven van ondernemers die gezamenlijk het energieprobleem willen aanpakken. Wanneer meerdere ondernemers energie met elkaar gaan delen in een smartgrid wordt dit een energyHub genoemd. Dit biedt nog meer mogelijkheden om te komen tot een optimale inrichting en benutting van het bestaande energienet.

Vooraf duidelijkheid over kosten en baten

De simulatie is een belangrijk onderdeel van de besluitvorming voor de inrichting van zo’n smartgrid of een energyHub. Vaak moet er geïnvesteerd worden in extra energie opwek zoals PV en energieopslag systemen zoals batterijen. Deelnemers van een energyHub willen vooraf duidelijkheid hebben over de benodigde investeringen en de opbrengsten. Met de simulatie-software van Tibo kunnen energie professionals dit optimaal berekenen waarbij flinke tijdwinst wordt geboekt in het doorrekenen van complexe smartgrids.

Dirigent van het energie orkest

Bij de uiteindelijke realisatie van een smartgrid moeten vervolgens verbruik-, opwek-, en opslag- systemen slim worden aangestuurd. De software van Tibo energy dirigeert alle systemen tot een optimaal presterend energienetwerk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van voorspellingen en machine-learning technieken.

Over SET Ventures

Sinds 2007 investeert het Amsterdamse SET Ventures in digitale technologie voor een koolstofvrij energiesysteem door pionierende oprichters te steunen met kapitaal, gemeenschapszin en inzichten. SET Ventures investeert in bedrijven met duurzame oplossingen en een sterk digitaal DNA die leiding geven aan de systemische verandering van de manier waarop energie wordt opgewekt, gedistribueerd, opgeslagen en verbruikt in sectoren zoals gedistribueerde infrastructuur, energieretailhandel, gebouwen, mobiliteit en industrie en in technologieën die dit mogelijk maken. Ga voor meer informatie naar SET Ventures online.

Over Speedinvest

Speedinvest is een toonaangevend durfkapitaalbedrijf voor startende ondernemingen met een beheerd vermogen van meer dan € 1 miljard en meer dan 40 investeerders in Berlijn, Londen, München, Parijs en Wenen. Onze gespecialiseerde sectorgerichte teams financieren als eerste de meest innovatieve technologische startups van Europa en onze interne operationele experts staan klaar om oprichters voortdurend te ondersteunen bij groei, HR, marktuitbreiding en meer. Wefox, Bitpanda, TIER Mobility, GoStudent, Wayflyer, Open, CoachHub, Schüttflix, TourRadar, Adverity en TWAICE behoren tot ons portfolio van meer dan 300 bedrijven. Ga voor meer informatie naar Speedinvest online.

Leestips

Lees hier meer artikelen op het gebied van Energie en Start-ups.

Al het laatste nieuws