Met datavoorbereiding helpt Konekti bedrijven hun Rubik’s Cube op te lossen

Geschreven door Innovation Origins
Startups

Met behulp van data inefficiënties opsporen in bedrijfsprocessen. Dat doet process mining. Maar de technologie kent zelf ook een grote inefficiëntie: datavoorbereiding. Daar wil Konekti iets aan doen.

Binnen organisaties voeren mensen – van medewerkers tot klanten en bezoekers – de hele dag allerlei verschillende handelingen uit. Dit gebeurt altijd volgens een bepaald proces. Neem een ziekenhuis. Een patiënt komt binnen met een klacht, meldt zich bij de balie, krijgt een consult en gaat daarna eventueel door naar een specialist of naar de apotheek om een medicijn op te halen. Artsen hebben op hun beurt weer een agenda met afspraken, verschillende administratieve taken en spoedoproepen. Door het analyseren van data, bijvoorbeeld uit de computersystemen van het ziekenhuis, worden inefficiënties in het proces zichtbaar. Aanpassingen kunnen de werkdruk voor artsen verlagen en de ervaring van patiënten verbeteren. Daarnaast levert het vaak de nodige kostenbesparingen op.

Dit is process mining, een redelijk nieuwe technologie en methode die aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is uitgevonden. De technologie fascineerde Lotte Vugs en Maarten van Asseldonk, destijds studenten aan de TU/e. “Omdat nog niet veel mensen bezig waren met deze technologie, gingen wij zes jaar geleden aan de slag als process mining consultants. We hielpen bedrijven om hun processen door te lichten met behulp van data. Dat was heel waardevol werk omdat het meteen concreet wordt hoe bedrijven zich kunnen verbeteren”, vertelt Vugs.

Van data naar overzicht

Tijdens hun werkzaamheden als process mining consultants ontstond het idee voor Konekti. “Met process mining kunnen we veel inefficiënties bij bedrijven blootleggen, maar de technologie zelf kent ook een grote inefficiëntie. Dat is de datavoorbereiding”, gaat ze verder. De consultants ontdekten dat andere mensen in hun vakgebied tegen dezelfde problemen aanliepen. Zo werd Konekti geboren: een datavoorbereidingstool voor process mining.

“Met process mining kunnen we veel inefficiënties bij bedrijven blootleggen, maar de technologie zelf kent ook een grote inefficiëntie. Dat is de datavoorbereiding”

De opgeloste Rubik’s Cube

Vugs legt Konekti uit aan de hand van een vergelijking: “Procesdata in systemen van bedrijven kun je vergelijken met een onopgeloste Rubik’s Cube. Ieder blokje is een stukje van de data. Die zijn verspreid over verschillende tabellen en systemen. Met de traditionele datavoorbereidingstools kun je met veel moeite één kant van de kubus oplossen. Dit kost ontzettend veel tijd. Met Konekti geven we gebruikers een handleiding om de volledige puzzel op te lossen. Door de handleiding gaat dit een stuk sneller, de structuur maakt het gemakkelijker en bovendien hebben de gebruikers geen codeerskills nodig omdat het een low-code tool is.” Het resultaat – de opgeloste Rubik’s Cube – is dan makkelijk vanuit verschillende kanten te bekijken.

Van Asseldonk vult aan: “Het is belangrijk om vanuit verschillende perspectieven naar hetzelfde proces te kijken. Want als je maar op één onderdeel focust, dan kan dat voor andere onderdelen juist nadelig uitpakken. In het voorbeeld van het ziekenhuis: als je de patiënt tien minuten minder lang hoeft te laten wachten, wordt de beleving beter. Maar als de arts daardoor een half uur van zijn tijd verdoet omdat hij een paar keer op en neer moet lopen door het ziekenhuis, dan is het misschien toch niet zo’n goede optie.”

Gebruiksgemak

Als gebruiker organiseer je de datapunten die je wil analyseren. Dit helpt je het overzicht te bewaren en continu te monitoren of je op de juiste weg zit. “We hebben vanaf het begin een grote focus gelegd op het gebruiksgemak. Dat zorgt ervoor dat de datavoorbereiding tot wel tien keer sneller gaat. Daarnaast stellen we meer mensen in staat om dit werk te doen”, zegt Van Asseldonk. Nu wordt het inrichten van de data vaak door data engineers gedaan en de analyse wordt door analisten uitgevoerd. Met behulp van Konekti zouden analisten meer data zelf kunnen verzamelen wat data engineers – die erg schaars zijn op dit moment – meer ruimte geeft. Op dit moment werkt Konekti in samenwerking met verschillende bedrijven aan de eerste pilotimplementaties. “Het is mooi om te zien dat mensen die eerder nooit zelf de datavoorbereiding deden, dat met onze tool wel zelf kunnen”, zegt Vugs met gepaste trots.

Ook zijn de oprichters bezig met het afronden van de pre-seed investeringsronde. “Gezien de tractie in de markt zijn we nu ook meteen de seedronde voor eind 2024 aan het voorbereiden”, stelt ze. Want Van Asseldonk en Vugs hebben een duidelijk doel voor ogen. Konekti is de eerste commerciële tool op het gebied van datavoorbereiding voor process mining en over vijf jaar willen zij de standaard in de markt zijn. “Net zoals PowerPoint de standaard is voor het maken van presentaties”, stelt Vugs.

Groeiende markt

Ze bevinden zich in een groeiende markt. Steeds meer bedrijven zijn namelijk bezig met process mining. “Steeds meer mensen zien de mogelijkheden van deze technologie. Alleen het verzamelen van de data is vaak nog een lastig punt. Mensen zien daardoor namelijk ook het belang van Konekti. Zo wordt de markt voor onze technologie eigenlijk gecreëerd”, gaat Van Asseldonk verder.

“Steeds meer mensen zien de mogelijkheden van deze technologie. Alleen het verzamelen van de data is vaak nog lastig. Mensen zien daardoor het belang van Konekti"

Investeerders

Om nieuwe contacten op te doen, gaat Konekti naar start-up festival Slush. Het bedrijf is een van de twaalf start-ups die meegaat met de handelsmissie vanuit de 4TU.Federation, een samenwerkingsverband tussen de vier technische universiteiten in Nederland. Iedere universiteit selecteerde vier start-ups voor de missie. De delegatie bestaat daarnaast ook uit mensen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen.

Slush is een meerdaags evenement met 12.000 bezoekers, 4.200 start-ups, 2200 investeerders en 650 journalisten. Het idee is om investeerders en start-ups bij elkaar te brengen. “Het mooie aan de Nederlandse delegatie is dat het echt voelt als een groep. Iedereen heeft zijn of haar eigen belang, maar er is ook een gezamenlijk belang, namelijk: ondernemerschap in Nederland op de kaart zetten”, stelt Sebastiaan Huntjens. Hij is business developer bij The Gate, de Eindhovense start-up helpdesk van Brainport Development, TU Eindhoven, Fontys Hogeschool, Summa College, de gemeente Eindhoven en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), en begeleidt de start-ups rondom hun activiteiten in Helsinki.

“We willen vooral kennismaken met investeerders en een beeld krijgen van de verwachtingen die zij hebben bij de tweede investeringsronde”, zegt Van Asseldonk over het doel van Konekti op Slush. Vugs: “Door nu al kennis te maken met potentiële investeerders, kunnen we hen al meenemen in de groei die we doormaken nog voordat zij daadwerkelijk instappen. We hebben dan een langere date-periode voordat we daadwerkelijk in het investeerdershuwelijk stappen.”