Sluiten Close
Sluiten Close

Het wemelt van de veelbelovende tech startups in het ALPHA-gebouw

Op de jaarlijkse ALPHA dag presenteerden jonge startups 16 mei hun innovaties aan elkaar en de aanwezigen.

Geschreven door Innovation Origins

21 mei 2024

Op de jaarlijkse ALPHA dag presenteerden jonge startups 16 mei hun innovaties aan elkaar en de aanwezigen.

Geschreven door Innovation Origins

21 mei 2024

Een speciale vloeistof van UPyTher die gecontroleerd en lokaal chemogel kan afgeven. De verticale zonnepanelen van Solarbrixs die (straks) niet meer van een bakstenen muur te onderscheiden zijn. Of het matras met drukdetectiesysteem van Luxisens, dat de ademhaling (en in de toekomst ook hartslag) van ouderen of pasgeboren baby’s meet, zodat slangetjes en plaksensoren overbodig worden.

Op de jaarlijkse ALPHA dag struikelden de bezoekers over enthousiaste ondernemers en hun innovaties. Tijdens het evenement, georganiseerd door Twice, kregen ondernemers die in het gelijknamige gebouw gevestigd zijn, de kans hun ideeën te pitchen. Aan elkaar, maar ook aan potentiële investeerders en andere aanwezige partners.

Een mix van studenten en niet-studenten

ALPHA is een startup hub op de TU/e campus, waar jonge bedrijven tegen relatief lage prijzen een kantoorruimte kunnen huren. Monique Greve, programmamanager bij The Gate Academy, legt uit dat de mix tussen studenten en niet-studenten in het pand heel belangrijk is. “Wanneer je als student een startup begint, heb je vaak weinig of geen werkervaring en dus weinig voeling met de markt. Dan is het juist fijn als je kunt sparren met collega-ondernemers die dat wel hebben. Juist die kruisbestuiving maakt het interessant.”

Wie is wie?

The Gate
Het ALPHA gebouw is eigendom van de TU/e. Onder andere The Gate is er gevestigd; een platform waar tech startups in de eerste fase van hun bestaan terecht kunnen om een vliegende start te maken. De organisatie biedt hulp bij vraagstukken maar biedt ook programma’s en workshops aan en er zijn regelmatig events en informatiesessies. 

Twice
Twice is een incubator voor hightech startups in de Brainportregio. Dat doet de incubator onder andere door kantoren en labruimtes te verhuren en te helpen met advies en financiering. In het ALPHA gebouw faciliteert Twice de exploitatie van de kantoorruimtes.

The Gate Academy biedt een gestructureerd en divers programma voor vroegefase (deep)tech startups. Op het programma staan onder andere een masterclass ‘Een bedrijf, gefeliciteerd! Wat nu?’, een workshop team bouwen of een stoomcursus financiën voor ondernemers. Twee keer per jaar begint er een groep ondernemers aan het traject, waarvan de activiteiten ook los te volgen zijn. Greve: “De afgelopen keer startten er 300 ondernemers, maar voor de volgende ronde verwachten we er 600. Er is kennelijk veel behoefte aan een community, aan het delen van kennis.”

Draagbaar toetsenbord en piepkleine fotonica-apparaten

Een voorbeeld van zo’n niet-student die zich op de TU/e campus tussen de studenten bevindt, is Laurens van de Laar van Typeware. Hij presenteert zijn innovatie ter plekke; in zijn handen heeft hij een handheld muis- en toetsenbordcontroller met QWERTY-indeling waarmee hij – soms soepel, soms iets minder soepel – door de presentatie scrolt. Zijn motivatie? “Free people from their desks. Zitten is zo ongezond. Met ons toetsenbord kun je al lopend mailen, documenten typen of door teksten scrollen.” Het product moet nog worden bijgeschaafd en zal naar verwachting over een jaar op de markt verschijnen.

Waar een draagbaar toetsenbord makkelijk tot de verbeelding spreekt, geldt het tegenovergestelde voor het concept van startup nanoPHAB. Het bedrijf van de Italiaanse Francesco Pagliano maakt piepkleine, op licht gebaseerde (fotonica-)apparaten. Ze bieden productiediensten voor universiteiten en kleine tot middelgrote bedrijven. Als spin-off van de TU/e maken ze gebruik van geavanceerde apparatuur om hoogwaardige, betaalbare productie van fotonica-apparaten mogelijk te maken.

Duurzaam en gezond leven op de automatische piloot

Na twee uur vol pitches is het tijd voor een borrel en hapjes. Alle snacks zijn voorzien van een Yopla-bordje. Ragout van champignons: 0,345 kilogram CO₂-uitstoot, twee kilometer van het Alphagebouw vandaag geproduceerd.

Het idee voor Yopla (Your planet, your plan) ontstond toen medeoprichter Purvi Sanhkla 4,5 jaar naar Nederland verhuisde om hier te studeren. Ze kwam hier om over duurzaamheid te leren, maar haar verbazing toen ze voor het eerst een Albert Heijn in liep, had niet groter kunnen zijn. Waarom ze hier naartoe ging? “Ik schrok me rot. De hele groente- en fruitafdeling lag vol met plasticverpakkingen. Toen ik op de broodafdeling vroeg welke ingrediënten er precies in het brood zaten, werd ik weggewimpeld.”

Het was precies het tegenovergestelde van wat Sahnkla had verwacht. In India woonde ze op het platteland en wist ze precies waar haar eten vandaan kwam. “In Nederland is er aan informatie over voedsel geen gebrek, maar die data wordt niet geanalyseerd of op een makkelijke manier gecommuniceerd naar de klant.” En dat is precies wat ze met Yopla wil doen:  een algoritme ontwikkelen dat consumenten helpt bij hun dagelijkse boodschappen (gepersonaliseerde boodschappenlijstjes en inspiratie voor gerechten), maar dat tegelijkertijd helpt om de ecologische voetprint van die boodschappen te verkleinen.

“Mensen weten hoe ze uien moeten snijden, maar niet hoe ze hun emissies kunnen terugdringen. Wij maken inzichtelijk hoe vervuilend producten zijn. Uiteindelijk moet Yopla uitgroeien tot een community van mensen die gezond én duurzaam willen eten en leven, zonder dat ze daar constant over na hoven te denken. Een duurzamer leven op de automatische piloot dus”, legt de ondernemer uit. Zo kan een tomaat uit Spanje duurzamer zijn dan een tomaat uit Nederland. “De reis die de tomaten afleggen om hier te komen, zijn soms minder belastend dan het verbouwen van tomaten in kassen in Nederland. Wij willen dit inzichtelijk maken met behulp van AI en data.” Op dit moment focust Yopla zich op vlees, maar ze hopen snel een breder scala producten aan hun platform te kunnen toevoegen.

Als het aan de ondernemers in het ALPHA gebouw ligt, werken we al lopend met een draagbaar toetsenbord in de hand, is de opbrengst uit zonne-energie verdubbeld en is duurzamer en gezonder leven appeltje-eitje. Wie tekent daar niet voor?

Het buffet met de bordjes van Yopla