Sluiten Close
Sluiten Close

Gerard & Anton Award winnaar Tibo Energy werkt aan toekomst zonder netcongestie

Geschreven door Innovation Origins

11 oktober 2023

Geschreven door Innovation Origins

11 oktober 2023

Innovation Origins zet de winnaars van de Gerard en Anton Awards 2023 in het zonnetje. Deze editie: Tibo Energy.

Netwerkcongestie beheren, contractlimieten in de gaten houden, CO2-uitstoot verminderen en energiekosten verlagen: de doelen van Tibo Energy zijn even duidelijk als wenselijk. Het bedrijf werd in 2021 opgericht door een groep fanatieke technici met een gedeelde missie. Hun drijvende kracht was de alarmerende staat van netcongestie in Nederland en het vooruitzicht van soortgelijke uitdagingen wereldwijd in de toekomst. “We werden geconfronteerd met de realiteit dat het energienetwerk niet langer kon voldoen aan de toenemende vraag, vooral van grote energieverbruikers”, zegt medeoprichter Bram Cappers.

Met hun kennis van de technische aspecten van de energie-infrastructuur begrepen ze dat het aanpakken van de netknelpunten niet alleen cruciaal was voor een succesvolle overgang naar hernieuwbare energie, maar ook voor het stimuleren van groei en innovatie. “Door de knelpunten in het netwerk aan te pakken, willen we niet alleen een bijdrage leveren aan het milieu, maar ook gunstige omstandigheden creëren waarin energie-intensieve bedrijven kunnen floreren en uitbreiden zonder de beperkingen van congestie.”

Tibo’s missie is “een duurzame toekomst garanderen voor de generaties na ons”. Dit moet gebeuren door middel van innovatieve energieoplossingen die de impact op het milieu verminderen en actief bijdragen aan het creëren van een schonere en leefbaardere planeet. “Onze visie is gericht op het creëren van ruimte voor een duurzamere wereld door netcongestie aan te pakken. Wij geloven in het belang van geoptimaliseerde en efficiënte energienetwerken die naadloos hernieuwbare bronnen integreren. Dit is cruciaal voor het bereiken van een veerkrachtige en duurzame energie-infrastructuur.”

Binnen de energiesector richt Tibo zich specifiek op de behoeften van bedrijventerreinen, industriële sites, universiteitscampussen en ziekenhuizen. Cappers: “Onze focus op deze specifieke sectoren is gebaseerd op het inzicht dat deze locaties vaak aanzienlijke energieverbruikers zijn en daardoor extra gevoelig zijn voor problemen zoals netcongestie.”

De kracht van technologie

Cappers ervaart nu al de voordelen van de oplossingen van Tibo Energy en verwacht dat deze mogelijkheden de komende jaren alleen maar zullen toenemen. “De komende vijf tot tien jaar staan we voor uitdagende mogelijkheden binnen de energiesector die onze maatschappij en economie ingrijpend zullen beïnvloeden. Ons energienet is overbelast, wat leidt tot beperkingen voor bedrijven, industriegebieden en zelfs woonwijken. Volgens netbeheerders en experts zal dit gebrek aan capaciteit nog wel tien jaar aanhouden, wat een serieuze uitdaging vormt voor onze industrie. In deze uitdagingen schuilen echter ook kansen voor innovatie en verandering. Wij geloven heilig in de kracht van technologische oplossingen om deze problemen aan te pakken en de energie-infrastructuur klaar te maken voor de toekomst.”

Tibo’s oplossingen liggen klaar, voegt hij eraan toe. “Door de slimme inzet van software en strategisch geplaatste bedrijfsmiddelen zoals energie- en warmteopslag, kunnen we een deel van de capaciteit terugwinnen en op korte termijn beschikbaar maken. Met deze innovatieve aanpak kunnen we de belasting van het energienet verminderen en ruimte creëren voor groeiende bedrijven en nieuwe ontwikkelingen.”

De samenleving moet wennen aan de toenemende complexiteit van het energiesysteem. Een van de belangrijkste uitdagingen die Tibo moest overwinnen, was de perceptie van eenvoud en transparantie die traditioneel met de energiemarkt wordt geassocieerd. “Terwijl het vroeger leek alsof het opwekken en leveren van energie simpelweg neerkwam op het aansluiten van een generator op een kabel, heeft de opkomst van hernieuwbare energiebronnen en een exponentiële toename van het energieverbruik onze energie-infrastructuur complexer en uitdagender gemaakt.”
 

Andere energiemarkten

Deze complexiteit wordt versterkt door de veranderende energiemarkten en de geavanceerde algoritmen die nodig zijn voor het beheer van energiestromen. Het ontwikkelen van Tibo’s geavanceerde algoritmen en technologieën om deze uitdagingen aan te gaan was een enorme opgave. Bovendien was het niet alleen voldoende om deze complexe algoritmen te ontwikkelen; ze moesten ook geïntegreerd worden in een veilig en schaalbaar online platform. Cappers: “Deze uitdaging heeft bijgedragen aan onze beslissing om ons op de TU/e-campus te vestigen. Hier worden we omringd door een gemeenschap van slimme en gepassioneerde mensen die gedreven zijn door de mogelijkheden van duurzaamheid. Deze inspirerende omgeving heeft ons geholpen onze innovatieve technologie te verfijnen en te vertalen naar een platform dat onze klanten daadwerkelijk kunnen gebruiken.”

En het is niet alleen de lokale universiteit die Tibo heeft geholpen zich te ontwikkelen. “Het bruisende ecosysteem van Brainport Eindhoven heeft onze groei aanzienlijk beïnvloed. Het heeft onze ontwikkeling op cruciale manieren beïnvloed. Door te profiteren van gedeelde kennis, living labs en samenwerkingen met gevestigde partijen hebben we onze innovatieve energieoplossingen versterkt en bijgedragen aan de duurzame transformatie van de energie-industrie.”

Tibo Energy kan de netcongestie echter niet alleen oplossen. “Hoewel we ons in een behulpzame omgeving bevinden, zijn grotere capaciteit en infrastructurele verbeteringen op het elektriciteitsnet cruciaal om de energietransitie echt te versnellen. Met dit soort ‘ideale omstandigheden’ kunnen we onze rol als leiders in de energietransitie nog beter vervullen en een tastbare impact op duurzaamheid en innovatie creëren.”
 

Vier voormalige winnaars

Als winnaar in de negende ronde van de Gerard & Anton Awards maakt Tibo Energy deel uit van een al sterke traditie. Welke van de tachtig eerdere winnaars springt er voor Bram Cappers uit? Hij aarzelt om er maar één te noemen. “Wij geloven dat de energietransitie alleen kan worden versneld door gezamenlijke inspanningen en samenwerking tussen innovatieve spelers. Hoewel Tibo Energy een belangrijke rol speelt in dit proces met onze softwaregebaseerde oplossingen, erkennen we ook de behoefte aan innovatieve hardware in dit ecosysteem. Daarom verwelkomen we de mogelijkheden die ontstaan door samen te werken met andere veelbelovende start-ups binnen de Brainport regio. We hebben al vruchtbare samenwerkingen met partners als Cellcius en IBIS Power. We zijn ook erg enthousiast over de vooruitzichten van samenwerkingen met andere inspirerende bedrijven zoals Rift, bekend om hun innovatieve benadering van energieopslag, en ELEO, een snelgroeiende naam in de sector.”

Leestips

Lees hier de laatste artikelen op het gebied van startups en netcongestie.

Al het laatste nieuws