Brigit van Dijk voert lijst met winnaars aan bij uitreiking van Gerard & Anton High Tech Piek Awards in het Philips Museum
Sterren, knallers en een piek: de verkiezing van de mensen die het voorbije jaar zijn opgevallen binnen de Eindhovense high tech wereld kende weer veel mooie winnaars.
Directeur Brigit van Dijk – Van de Reijt van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij is vanavond als grote winnaar uit de bus gekomen van de zevende editie van de Gerard & Anton High Tech Piek Awards. De verkiezing van de mensen die het voorbije jaar op zijn gevallen binnen de Eindhovense high tech wereld telt 9 prijzen. De uitreiking vond dit keer plaats in het Philips Museum, waar Beatrix Bos en Bert-Jan Woertman samen met juryvoorzitter Stijn Steenbakkers de prijzen uitdeelden aan de winnaars.
Sterren 2023: Vier mensen worden in het zonnetje gezet voor hun bijdrage aan de high tech en startup scene in en om Eindhoven in het voorbije jaar.
Knallers 2024: Vier mensen van wie veel verwacht mag worden voor komend jaar.
Piek 2023: Eén persoon heeft jaar na jaar een structurele bijdrage geleverd aan het Eindhovense ecosysteem – en zal dat hopelijk blijven doen – dat deze een ‘lifetime award’ verdient.
Piek Awards 2023
Beoordelingen vinden plaats door een vakjury, op aangeven van nominaties van iedereen die actief is binnen het Eindhovense innovatieve ecosysteem. Eerdere winnaars van de hoofdprijs (de piek, vanwege de kerstboom die tijdens de uitreiking altijd nog net aanwezig is) zijn Guus Frericks, Rob van Gijzel, Maarten Steinbuch, Staf Depla, Steef Blok, Naomie Verstraeten en Lucas van Grinsven. Voor het eerst zijn de namen van ‘Gerard & Anton’ aan de Piek Awards gekoppeld. Een logische stap in de eerder dit jaar vanuit het ecosysteem uitgesproken ambitie om verschillende startup events, het bijbehorende netwerk en de awards uit te bouwen tot een Gerard & Anton community, met bijbehorende website en nieuwsbrief met al het lokale start-, scale-up, en innovatie nieuws en de event kalender.
De toekomst maken
Juryvoorzitter Stijn Steenbakkers (wethouder Brainport en economie): “In Brainport Eindhoven maken we de toekomst. Dag in dag uit werken duizenden bedrijven en start-ups in onze regio aan high tech oplossingen die op maatschappelijke thema’s een verschil maken voor vele mensen om ons heen. Deze positie is niet vanzelfsprekend en moeten we koesteren. Ik ben trots dat we voor de zevende keer met de High Tech Piek Awards drijvende krachten en nieuwe talenten in de regio welverdiend in het zonnetje mogen zetten. Belangrijk als erkenning, maar ook als stimulans om te blijven werken aan waar je in gelooft, tegen de stroom in te zwemmen en de kracht van ons unieke high tech ecosysteem te versterken.”
Mede-bedenker van de awards Bert-Jan Woertman: “Succes van Brainport is het succes van de triple helix, het succes ook van samenwerking over grenzen en heilige huisjes heen. Maar dat klinkt zo abstract. Daar zitten gewoon mensen achter die al jaren bezig zijn. Stap voor stap, idee voor idee, financiering na financiering, netwerk na netwerk. Dat lukt de een beter dan de ander, en juist daarom zijn de High Tech Piek Awards in het leven geroepen. Als inspiratie voor iedereen met ambitie. Met elkaar, voor elkaar & voor Brainport.”
Voordat de prijzen werden uitgereikt vertelde Olga Coolen, directeur Philips Museum waarom het zo mooi en passend is dat deze award-uitreiking plaatsvindt op de plek van de allereerste gloeilampenfabriek van Philips: “In de 19e eeuw begonnen Gerard en Anton met Philips & Co. met als bijnaam De Lamp. Uit deze onderneming is als het ware onze regio gegroeid en voortgekomen. Je kan dus wel stellen, zonder Gerard en Anton geen Brainportregio, maar zonder júllie ook niet iets wat daarna moet komen. Want zoals zij aan de wieg stonden van Brainport, staan jullie weer aan de wieg van de toekomst van onze regio. Waar we een aantal generaties verder weer op terugkijken.”
De High Tech Piek Awards zijn een initiatief van Innovation Origins, met steun van High Tech Campus Eindhoven, gemeente Eindhoven, EY, VO, Kadans, Twice, Goevaers Bouw en Holland Innovative.
Onderstaand alle winnaars en het oordeel van de jury:
John Bell: Ster award
Als je, zoals John, je inzet voor je eigen onderneming (HighTechXL) zo goed weet te combineren met je inzet voor het complete ecosysteem, dan verdien je een Ster. Dat hij daarbij collegialiteit – zowel binnen HighTechXL als daarbuiten – koppelt aan resultaten, maakt hem tot een boegbeeld van deze regio. Zoals we al zo vaak gehoord hebben draait het hier om samenwerking. Maar ja, dat kun je roepen, maar dan ben je er nog niet. John Bell koppelt de woorden aan de daden en weet op die manier niet alleen HighTechXL maar de hele community een plek op der wereldkaart te geven.
Fred Roozeboom: Ster Award
Fred Roozeboom is afgelopen zomer met het winnen van de Gordon Moore Medal terechtgekomen in een illuster rijtje wetenschappers. Alleen al om die reden hijsen we hem met grote trots op het podium. De prestigieuze oeuvreprijs van de wereldwijd opererende Electrochemical Society was dubbel en dwars verdiend, vooral ook omdat deze niet alleen keek naar technologische hoogstandjes binnen het werk van deze winnaar uit Waalre, maar ook naar diens maatschappelijke impact. En die impact bewijst hij nog elke dag met de blijvende effecten van de vele patenten die op zijn naam staan en met de steun die hij biedt aan zijn opvolgers. Niet zonder reden hebben ze bij Carbyon zijn wijsheid en ervaring met grote vreugde omarmd en plukken ze daar elke dag de vruchten van.
René Paré: Ster Award
In 10 jaar tijd heeft heeft René Paré de Eindhoven Maker Fair tegen alle klippen op neergezet als een jaarlijks event voor de complete Benelux. Natuurlijk denken wij allemaal dat het logisch is dat dit concept wortel heeft geschoten in Eindhoven, maar zo vanzelfsprekend was dat niet toen René het initiatief nam om dit Amerikaanse fenomeen ook een plek in Brainport te bieden. Begonnen als een heerlijk chaotische tijdelijke werkplaats voor priegelaars, pielers en al dan niet mislukte uitvinders heeft hij het weten uit te bouwen tot een fenomeen waar duizenden mensen van binnen en buiten de regio elk jaar weer naar reikhalzend uitkijken. Met als resultaat een combinatie van (nog steeds) die individuele priegelaars en wereldveranderende technische concepten. Goed om daarbij aan te tekenen is dat René al voor duurzaamheid ging voordat het een modewoord voor marketers werd.
Sonja Vos: Ster Award
Onder leiding van Sonja hebben binnen TU/e Participations vijftig nieuwe bedrijven een plek gekregen, komen er minimaal tien per jaar bij en wordt daarvoor per jaar zo’n vijftien miloen euro aan funding binnengehengeld. Met mensen als Sjoerd Romme als voorbeeld heeft zij ook rond The Gate een concrete invulling gegeven aan het begrip valorisatie: wetenschappelijke waarde klaarstomen voor de maatschappij. Het opstellen van het Revolving Valorization Fund is grotendeels op haar naam te schrijven. “Ik heb de leukste baan van Nederland” zei ze daar zelf onlangs over. Hoezeer dat ook het geval is, wij als jury weten dat er maar weinigen zijn die deze baan weten in te vullen zoals Sonja. Dankzij haar krijgen geïnspireerde en ambitieuze mensen de kans hun dromen te verwezenlijken. Sonja houdt ze op koers en doet daarmee niet alleen die jonge ondernemers zelf, maar ook de samenleving een groot genoegen.
Katja Pahnke: Knaller Award
De jury heeft zitten gniffelen om de toekenning van de Knaller aan Katja Pahnke. Want iemand met zo’n staat van dienst, hoe kun je die nou een prijs geven voor mensen van wie nog veel verwacht wordt? Nou, bij Katja is dat heel logisch: zij heeft de afgelopen jaren bewezen dat ze van het ene hoogtepunt naar het andere springt. De lat voor haar kan nooit hoog genoeg liggen, vandaar dat de jury ‘m met liefde nog iets hoger legt. Met leiderschapsfuncties bij onder meer Eindhoven Engine en Prodrive ‘in the pocket’, met haar vele lopende toezichtrollen in het hart van ons innovatieve ecosysteem en zeker met haar nieuwe rol bij de Dutch Design Foundation is Katja de persoon die in 2024 de loshangende touwtjes van Tech en Design eindelijk stevig aan elkaar gaat knopen. Helemaal in de lijn van Dutch Design is Katja optimistisch van aard en gelooft zij dat het probleemoplossend vermogen van ontwerpers de wereld kan verbeteren. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat haar benoeming geweldig nieuws is voor al die ontwerpers, onderzoekers en engineers om samen de grote uitdagingen van onze tijd aan te gaan.
Bob van der Meulen: Knaller Award
Round One Ventures, een door studenten gerund durfkapitaalfonds dat investeert in veelbelovende, pre-seed, startende studenten, heeft afgelopen jaar de eerste grote investeringen gedaan. De jury is niet alleen vol lof over het gedurfde initiatief van Bob en zijn. teamgenoten, maar kijkt vooral ook erg uit naar wat daar komende tijd nog meer uit kan ontstaan. Bob is met Round One in een gat gesprongen dat zeker in deze regio echt gevuld moest worden. Round One is nu al een belangrijke speler geworden om de kennis- en netwerkkloof tussen studenten en de meer doorgewinterde succesvolle ondernemers te overbruggen. Round One is actief in mentoring met experts, internationale expansietrajecten en studentmedewerkers. Dat klinkt als de activiteiten van een doorgewinterd venture fund uit Palo Alto, maar Bob laat zien dat ook met een flinke dosis Eindhovens lef alles mogelijk is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de nu al legendarische founder drinks, ook een bijzonder effectief middel om de innovatieve ondernemers in hun allervroegste fase en duwtje in de rug te geven. De jury zegt: Proost op Bob!
Janne Brok: Knaller Award
Dat Janne Brok als professioneel wielrenster op wereldniveau presteerde, gaf de jury natuurlijk al een positief gevoel. Maar voor deze prijs is het relevanter dat ze als Managing Director van de Eindhoven Eingine Janne de spil is geworden in het hightech netwerk, opererend op het snijvlak van bedrijven en kennisinstellingen. Met haar ruim 15 jaar ervaring in diepgaande technologische innovaties voor de private en publieke sector, weet ze precies hoe teams impact kunnen bereiken met behulp van digitale technologieën zoals wiskundige modellering, analyse, natuurkunde en AI. Haar expertise en haar menselijke aanpak vormen een zodanige aanvulling op wat de Engine al in huis had, dat we zeker weten dat daar komend jaar heel veel verrassends uit gaat ontstaan. Daarbij is het goed te zien hoe ze door de jaren heen een stimulans is geweest voor meisjes en vrouwen in techniek. Dat begon lang geleden al met een rol in Technica10, een vrijwilligersorganisatie voor basisschoolkinderen, maar heeft bij al haar volgende functies alleen maar meer impact gekregen. Moeilijke dingen simpel uitleggen is sowieso wat Janne typeert. Ook bij Bureau WO zien we terug hoe ze de meest ingewikkelde wiskundige modellen toepasbaar maakt voor elk specifiek probleem waar een klant tegenaan loopt. Wij wensen Brainport in 2024 heel veel Janne toe!
Patricia Dankers: Knaller award
Als chemicus in de wereld van de hightech heeft Patricia zich een stevige positie verworven; niet alleen vanwege haar hoogleraarschap, maar minstens zozeer via haar bemoeienis met nieuwe initiatieven en startups die maar wat blij zijn met haar als mentor. UPyTher, het Smart Biomaterials Consortium, VivArt-X en de Helmond Biotech-materials Hub zijn maar enkele van die initiatieven die zonder Patricia’s inbreng waarschijnlijk niet zouden staan waar ze nu staan. Zij is het prototype inspirator: de klassieke hoogleraar die haar studenten tot grote hoogten weet te inspireren. Niet alleen omdat ze de theorie beheerst, maar vooral ook omdat ze het zelf in de praktijk laat zien. Hoe ze er tijd voor vindt is ons een raadsel, maar haar liefde voor de muziek heeft ook het Helmonds Muziek Corps tot een dankbare ontvanger van Patricia’s liefde gemaakt. “Mijn droom is om complexe functies in materialen te introduceren met behulp van verschillende supramoleculaire formulerings- en screeningsbenaderingen, om uiteindelijk de biologie in het menselijk lichaam te controleren”, zo schrijft zij op haar eigen ‘Dankerslab’ website. Nou, de droom van de jury is dat die droom gaat uitkomen.
Brigit van Dijk – van de Reijt: Gerard & Anton High Tech Piek Award
De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij vierde afgelopen jaar haar 40-jarig bestaan en werd onlangs ook nog eens als meest actieve investeerder van Nederland erkend. Hoewel ze het zelf altijd graag op haar – inderdaad zeer kundige – collega’s afschuift, kan de jury constateren dat die positie er vooral dankzij de inspanningen van Brigit van Dijk is gekomen. Haar sleutelwoord, altijd en overal: samenwerking. Dat laat ze, intern en extern, elke dag weer zien. Door haar organisatie samen te stellen op een manier die het meeste effect oplevert, door haar mensen blijvend te inspireren en door haar onafgebroken aanwezigheid op al die plekken waar het voor haar organisatie gebeurt. In alle eerlijkheid: daar profiteert natuurlijk niet alleen Brainport van, want de BOM is er voor de hele provincie. Maar als je kijkt naar de bedragen die de BOM inmiddels in Zuid-Oost Brabant heeft achtergelaten en welke initiatieven alleen al daardoor konden ontstaan, groeien en succesvol werden, dan is er weinig voorstellingsvermogen nodig om vast te stellen hoe belangrijk de BOM daarbij onder Brigits leiding is geworden. Maar gelukkig gaat het niet alleen om geld. Brigit is erin geslaagd – bijvoorbeeld door de manier waarop ze het Level Up event heeft omarmd – met haar dwingend-enthousiasmerende werkwijze heel veel startende ondernemers in het innovatieve speelveld in zichzelf te laten geloven. Voor 40 jaar BOM (waarvan veel bepalende jaren onder haar leiding) én voor haar altijd inspirende persoonlijke inzet voor het welbevinden van de slimste regio van de wereld, verdient Brigit van Dijk de Piek Award!
In haar dankwoordje vatte Brigit het zelf allemaal zo samen: “Deze Piek Award is natuurlijk een geweldige eer, en het illustreert de bijzondere band tussen BOM en Brainport. We doen het echt samen. Of het nu gaat om uitdagingen als de netcongestie, het investeren in spraakmakende start en scale-ups of de positionering van Brainport en onze hightech sector in het buitenland: we gaan ervoor. En er is nog veel te doen, dat pakken we graag samen op!”