Afgeladen Philips Museum omarmt winnaars van de achtste Gerard & Anton High Tech Piek Awards
De oevreprijs, de Piek, is voor Saartje Jansen. Freek Smit, Monique Greve, Bas Luijten, Maikel Denissen en Lex Boon krijgen een Ster. Knallers zijn er voor Gerard Spanbroek, Platform Boost, Sjoerd Romme, Marion Hinderdael en Sophie van Hof.
In een afgeladen Philips Museum zijn vanavond de jaarlijkse sterren, knallers en een piek uitgereikt. Deze gingen naar de mensen die iets bijzonders gepresteerd hebben in het innovatieve ecosysteem van Brainport Eindhoven en van wie we ook komende tijd veel verwachten. Het zijn niet altijd de mensen die steevast op de voorgrond staan, maar zonder wie het kaartenhuis heel snel zou instorten. De uitreiking van deze Gerard & Anton High Tech Piek Awards vond vandaag voor de achtste keer plaats. Het is de winterse tegenhanger van de Gerard & Anton Awards, die elke zomer worden uitgereikt aan veelbelovende startups.
De uitreiking vond net als vorig jaar keer plaats in het Philips Museum, waar Beatrix Bos en Bert-Jan Woertman samen met juryvoorzitter Stijn Steenbakkers de prijzen uitdeelden aan de winnaars. Museumdirecteur Olga Coolen verwelkomde de bezoekers met een toelichting op het museum en de plannen voor komend jaar.
De jury kon dit jaar kiezen uit een longlist met 52 genomineerden. Hieronder de winnaars per categorie, met daaronder het juryrapport.
Sterren 2024: Vier mensen worden in het zonnetje gezet voor hun bijdrage aan de high tech en startup scene in en om Eindhoven in het voorbije jaar.
Knallers 2025: Vier mensen van wie veel verwacht mag worden voor komend jaar.
Piek 2024: Eén persoon heeft jaar na jaar een zodanige structurele bijdrage geleverd aan het Eindhovense ecosysteem – en zal dat hopelijk blijven doen – dat deze een ‘lifetime award’ verdient.
Piek: Saartje Janssen
Om met die laatste te beginnen: de lifetime award van dit jaar gaat naar Saartje Janssen, directeur Techniek, Procestechniek, Bouw, Elektro- en Installatietechniek bij Summa College. De jury: "Als je Saartje Janssen zegt, zeg je technisch onderwijs met een grote T. In een tijd waarin iedereen schreeuwt om goed geschoold technisch talent, heeft Saartje nooit geroepen—ze heeft gedaan. Heel haar carrière vecht ze al onvermoeibaar voor beter technisch onderwijs, vooral op mbo-niveau. En dat MBO wordt komende tijd alleen nog maar belangrijker. Van de 80.000 banen die er komende jaren bij komen zijn er tweederde voor MBO’ers. Saartje is verantwoordelijk voor projecten voor omscholing, bijscholing en Levenslang Ontwikkelen. Zo hielp en helpt ze letterlijk duizenden mensen aan een toekomst in de techniek. Precies wat deze regio nodig heeft.
Deze oeuvreprijs is niet zomaar een bedankje, maar een eerbetoon aan haar jarenlange inzet en impact. Toch is het werk nog lang niet af, en Saartje weet dat als geen ander. Daarom is dit ook een oproep: er zijn meer mensen zoals Saartje nodig om haar missie succesvol te maken. Want zonder haar en haar pleitbezorgers geen goedgeschoolde technici, en zonder die technici geen innovatief Brainport. Saartje, je bent een rots in de branding—deze Piek is jouw kroon op het werk!"
In haar dankwoord ging de winnares in op het grote belang van technische mbo-studenten. "Deze prijs wordt aan mij gegeven, maar voelt als een waardering voor al onze mbo-studenten, die de ruggengraat vormen van de maakindustrie in Brainport. Dat ik hier nu mag staan, is zeker ook te danken aan al mijn collega’s en alle samenwerkingspartners waar ik dagelijks mee werk om te bouwen aan het Brainport-ecosysteem. Met de andere onderwijsinstellingen, bedrijven en overheid gaan we met het project Beethoven een uitdagende periode tegemoet, waarin we ons gezamenlijk inzetten om technisch talent op te leiden. Die uitdaging pakken we eensgezind op. Dát maakt dit werk zo bijzonder!”
Ster: Monique Greve
De jury: "Als er een award was voor ‘verbinder van het jaar’, zou Monique Greve die zonder twijfel ook winnen. Met haar tomeloze energie en passie voor innovatie is ze een onmisbare schakel binnen het high tech ecosysteem van Brainport. Bij The Gate helpt ze start-ups om van dromen werkelijkheid te maken, terwijl ze met het DIANA-project het avontuur opzoekt door defensie en high tech bedrijven samen te brengen. Of het nu gaat om briljante tech-geesten of serieuze strategen, Monique weet ze met flair en daadkracht aan tafel te krijgen.
En dan was er nog Level Up 2024, een event dat mede dankzij haar inzet voor het pre-event Fuck-up Night en het hoofdevent zelf een daverend succes werd. Monique bracht niet alleen ideeën, maar ook mensen samen—een kunst die ze tot in de puntjes beheerst. Vandaag mag zij zelf even ‘level up’ gaan, want deze award is méér dan verdiend. Monique, jij bent de Gate naar de toekomst van Brainport!"
Ster: Freek Smit
De jury: "Als er één iemand is die je de échte IP-guru van Brainport mag noemen, dan is het wel Freek Smit. Decennia aan ervaring op het gebied van intellectueel eigendom – dat klinkt al indrukwekkend, maar bij Freek gaat het om veel meer dan ervaring alleen. Met een ongeëvenaard vermogen om ingewikkelde IP-vraagstukken terug te brengen tot hapklare brokken, heeft hij talloze start-ups in Eindhoven vrijwillig vooruit geholpen. Geen spotlight nodig, geen groot ego—Freek doet het gewoon, omdat hij gelooft in innovatie en samenwerking.
Zijn adviezen hebben veelbelovende ideeën beschermd en start-ups sterker gemaakt in een concurrerende wereld. Freek is de stille kracht die met zijn scherpe geest en warme persoonlijkheid de basis legt voor succes. Of, zoals een jonge founder ooit zei: “Als Freek het niet weet, dan weet niemand het.” Vandaag zetten we Freek in het zonnetje – en terecht, want deze ster schittert al jaren!"
Ster: Bas Luijten en Maikel Denissen
De jury: "Als er ergens in Brainport een jonge start-up op het punt stond om de handdoek in de ring te gooien, waren Bas Luijten en Maikel Denissen nooit ver weg om ze het nodige duwtje in de juiste richting te geven. Namens Metropoolregio Eindhoven hebben ze de afgelopen jaren vele tientallen (misschien wel honderden?) start-ups niet alleen begeleid, maar ook voorzien van die magische €50.000 subsidie—precies het bedrag dat vaak het verschil maakte tussen opgeven of doorpakken.
Als we kijken naar de lijst met winnaars van een Gerard & Anton Award kost het weinig moeite om vast te stellen dat de grote meerderheid daarvan is begonnn met MRE-stimulering. Zonder dat cruciale zetje had de lijst met G&A winnaars er wellicht heel anders uitgezien. Bas en Maikel zijn daarmee de stille architecten van het high tech succes in deze regio. Met hun scherpe oog voor potentie en een flinke dosis daadkracht zijn ze de echte investeerders van hoop en doorzettingsvermogen. Vandaag mogen ze zelf oogsten: deze award is het bewijs dat jullie het verschil maken!"
Ster: Lex Boon
De jury: "Lex Boon, de man die de afgelopen 7,5 jaar het kloppend hart van de Automotive Campus in Helmond vormde. Met zijn visie, leiderschap en aanstekelijke enthousiasme heeft hij niet alleen de campus laten groeien, maar ook talloze innovaties in de mobiliteitssector aangejaagd. Van slimme voertuigen tot duurzame transportoplossingen—Lex stond altijd aan de basis van wat vandaag de toekomst van mobiliteit vormt.
Sinds kort zet hij zijn talenten in bij de Metropoolregio Eindhoven, waar hij vast en zeker hetzelfde vuur gaat brengen. Lex is niet zomaar een bestuurder; hij is een verbinder, een visionair, en iemand die weet hoe je van een idee een beweging maakt. Vandaag zetten we hem in het zonnetje, als dank voor zijn jarenlange inzet en impact. Lex, je mag dan van functie veranderd zijn, maar één ding blijft hetzelfde: jouw drive om de regio vooruit te helpen. Dit is jouw moment om even achterover te leunen—je hebt het verdiend!"
Knaller: Sjoerd Romme
De jury: "Als er iemand is die niet alleen dromen bouwt, maar ook de gereedschapskist uitdeelt, dan is het professor Sjoerd Romme, die zich trouwens buiten Nederland steevast als George Romme voorstelt (we vragen ons af of dat sinds de wet ‘internationalisering in balans’ nog mag) . Sinds 2005 hoogleraar Entrepreneurship & Innovation aan de TU/e, heeft hij de regio gevormd tot wat het nu is: een internationale hotspot voor deeptech innovatie en ondernemerschap. Van een whitepaper over de opzet van de High Tech Campus tot zijn rol in de oprichting van EIT InnoEnergy, dat inmiddels een unicorn-status heeft bereikt, Sjoerd heeft letterlijk en figuurlijk gebouwd aan de toekomst van Brainport.
Maar Sjoerd is niet klaar. Met HighTechXL en DeepTechXL blijft hij jonge professionals begeleiden en venture-building tools ontwikkelen die internationaal navolging krijgen. In 2025 verwachten we nóg meer impact van hem—meer tools, meer talent, meer innovatie! Vandaag knalt hij niet alleen als professor, maar ook als visionair bouwer van onze toekomst. Sjoerd, blijf bouwen, knallen en inspireren—de regio kijkt uit naar jouw volgende meesterwerk!"
Knaller: Gerard Spanbroek
De jury: "Als directeur van het Brabant Startup Fonds is Gerard Spanbroek dé man die start-ups de boost geeft die ze nodig hebben om van idee naar impact te gaan. Of het nu gaat om slimme AI-oplossingen of baanbrekende hardware-innovaties—als het knettert van de potentie, staat Gerard klaar met advies, netwerk en, niet onbelangrijk, een flinke zak geld. Dankzij hem hebben al heel wat start-ups het licht gezien in de vaak donkere tunnels van productontwikkeling.
Maar deze Knaller-award kijkt niet alleen naar wat hij al bereikt heeft (en dat is veel!). We verwachten van Gerard in 2025 nóg meer explosieve impact. Want met zijn scherpe oog voor de juiste proposities, gecombineerd met zijn liefde voor alles wat high tech en hardware ademt, ligt de toekomst van innovatie in Brainport mede in zijn handen. Gerard, blijf knallen zoals alleen jij dat kan—de regio rekent op je vuurwerk!"
Knaller: Boost - Ewout Hulscher, Joos Kat, Nick Hol, Maarten van den Elshout, Hugo van Hees
De jury: "Ewout Hulscher, Joos Kat, Nick Hol, Maarten van den Elshout en Hugo van Hees—vijf jonge pioniers met een missie: Brabantse studententeams naar een hoger niveau tillen. Met de oprichting van Platform Boost hebben ze niet alleen een podium gecreëerd, maar een echte springplank gebouwd voor innovatie. Dankzij hun visie en doorzettingsvermogen kunnen studententeams hun grenzen blijven verleggen en hun impact op de regio vergroten.
Want we weten allemaal hoe belangrijk studententeams inmiddels zijn voor Brabant. Niet voor niets worden ze vaak gebruikt als visitekaartje en uithangbord. Extra mooi is het dat Boost de koppeling gaat leggen tussen alle onderwijsniveaus. Met €2,8 miljoen steun van de provincie op zak en een bomvolle agenda voor 2025, belooft dit platform alleen maar groter te worden. Boost is meer dan een naam—het is een belofte. Een belofte om talent, technologie en ambitie te verbinden en Brabant internationaal nóg verder op de kaart te zetten. Ewout, Joos, Nick, Maarten en Hugo, jullie zijn de belichaming van energie en daadkracht. We verwachten heel veel vuurwerk komend jaar! Keep boosting!"
Knaller: Marion Hinderdael en Sophie van Hof
De jury: "Iedereen ziet de flitsende persmomenten en de grote bedragen die worden binnengehaald, maar weinig mensen weten wie achter de schermen het echte lobbywerk verricht. Marion Hinderdael en Sophie van Hof hebben de afgelopen jaren Den Haag platgelopen—letterlijk en figuurlijk—om de Brainportregio op de nationale kaart te zetten. Een van de meest in het oog springende resultaten kennen we inmiddels als “Project Beethoven”: een indrukwekkende 2,5 miljard euro voor talentontwikkeling, bereikbaarheid, woningbouw en kansengelijkheid in Brainport. Een bedrag waar menig regio alleen maar van kan dromen, maar in hun ogen slechts het begin van wat er nodig is.
Met Marion in haar huidige rol bij Brainport Development en Sophie in haar nieuwe functie als sectorhoofd economie en cultuur verwachten we dat ze ook in 2025 hun onvermoeibare lobby voortzetten. Want, laten we eerlijk zijn: zonder hen was er van al dat succes niets terechtgekomen. Marion en Sophie, jullie zijn de stille kracht achter de grote sprongen van Brainport. Blijf knallen—de regio rekent op jullie magie!"
Foto's: Bram van Dal