Scroll verder

Tips bij het kopen van hardloopschoenen

Iedere voet is weer anders, daarom bestaan er ook allerlei verschillende soorten hardloopschoenen. Als je nieuwe hardloopschoenen gaat kopen is het daardoor knap lastig om de juiste schoen te kiezen. Waar moet je op letten? Met deze tips ga je goed voorbereid naar de hardloopspeciaalzaak. 

Met de aanschaf van nieuw schoeisel kun je beter niet te lang wachten: als de buitenzool van je oude schoenen is versleten, ben je eigenlijk al te laat. De schokabsorptie van de tussenzool is dan al zo afgenomen dat de schoen alleen maar meer kans op blessures geeft. Als je naar een hardloopwinkel gaat dan kan het slim zijn om je oude schoenen mee te nemen. Aan de slijtage van de zool kan een deskundige verkoper namelijk al veel over je voeten aflezen.

Maat

Het is belangrijk dat je bij nieuwe hardloopschoenen de goede maat kiest. Dat is geen objectief gegeven, want maten kunnen per land of zelfs per merk verschillen. Deskundige verkopers weten precies hoe bepaalde merken uitvallen qua maat. Als je de schoenen gaat passen is het goed om dat te doen met de sokken die je ook tijdens het hardlopen draagt. Let er bij het passen op dat je voldoende ruimte bij je tenen overhoudt: minimaal 4 milimeter ruimte tussen de toppen van je tenen en de schoenrand.

Hielkap

De hielkap moet de hiel voldoende fixeren en sturen tijdens de landing en afzetfase. De hoogte van de hielkap is van belang. Als deze hielkap te laag is zal de schoen snel gaan slippen. Te hoog is ook niet goed, want dat geeft door de lokale druk een verhoogde kans op achillespeesblessures. 

Zool

Kijk bij de aanschaf van nieuwe hardloopschoenen ook goed naar de zool. Het profiel van de zool moet afgestemd moet zijn op de ondergrond waarop je vooral gaat lopen. Daarnaast hoort het buigpunt van de zool onder de bal van de voorvoet (ongeveer op tweederde van de lengte) te liggen. Een licht verhoogde hak kan de landing en voetafwikkeling gemakkelijker maken.

Schoenleest

Omdat er zoals gezegd verschillende soorten voeten zijn, bestaan er ook verschillende schoenleesten bij hardloopschoenen. Je hebt bijvoorbeeld rechte of meer gezwaaide schoenen. Ook bestaan er schoenen speciaal voor smallere voeten.

Standaard voetbed of steunzool

Hardloopschoenen worden met een standaard voetbed geleverd. Als dit niet de juiste is voor jouw voeten kun je dit wisselen. Dat kan met een ander voetbed dat los in de sportwinkel te koop is, of met een aangemeten voetbed. Deze steunzolen worden door een orthopedisch schoenmaker gemaakt als de voet extra ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld als je last hebt van een 'doorzakvoet', in vaktermen 'overpronatie'.

Steunzolen kunnen blessures voorkomen, maar als ze niet echt nodig zijn of niet goed zijn aangemeten kun je ook andere klachten krijgen. Laat je hier dus goed over adviseren door een sportarts of fysiotherapeut.

Naden

Voel bij nieuwe hardloopschoenen ook goed aan de binnenkant van de schoen. De naden moeten namelijk goed gestikt zijn en er mogen geen harde stikranden te voelen zijn. Zo'n stikrand kan vervelende blaren en schuurplekken veroorzaken.

Bron: www.hardlopen.nl