Aankomend evenement

Fontys ICT Innovations Insight 2024

  • Technologie
  • Opschaling energie-innovatie en producten
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Hoe vind ik goede hardloopmuziek?

Tijdens het hardlopen luisteren velen van ons graag naar muziek. De juiste nummers kunnen ervoor zorgen dat je meer gemotiveerd bent en het langer volhoudt. Maar hoe vind je nou de geschikte hardloopmuziek passend bij je loopritme?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen langer blijven sporten als ze muziek horen; het leidt af van de vermoeidheid en pijn. Daarbij geldt dat opzwepende muziek stimulerend werkt, waar rustige muziek juist helpt bij ontspanning en kalmering.

Op welke muziek je het beste kunt hardlopen, is voor iedereen anders. Gebruik je muziek ter afleiding? Om makkelijker in je ritme te komen? De een heeft liever muziek met veel beats per minuut, de ander houdt van rustigere muziek en een derde vindt het juist fijn om niet naar muziek, maar naar een podcast te luisteren.

Op Spotify vind je diverse afspeellijsten voor hardlopen, gesorteerd op beats per minuut. Dat is een maatstaf voor het tempo van de muziek en helpt bij het uitzoeken van nummers die bij jouw loopritme passen. Je vindt de afspeellijsten als volgt: ga naar ‘Bladeren’, dan naar ‘Genres en stemmingen’ en klik op ‘Workout’. Scroll in de lijst naar ‘Hardlopen’ en zie daar de lijsten.

Warming-up

Begin rustig en kies voor muziek met minder dan 140 beats per minuut. De ‘Pop Warmup’-lijst op Spotify heeft 130 beats per minuut en is de ideale opwarmer. Het tempo komt overeen met een snelheid van 7 minuten per kilometer.

Vind je ritme

Zodra je bent opgewarmd, kun je overschakelen naar een afspeellijst met een hoger tempo. Als je weet hoeveel stappen per minuut je maakt, kun je het aantal beats per minuut hierop afstemmen. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker in je tempo komt en dit ook gelijkmatig volhoudt. Nummers vanaf 170 beats per minuut zijn echt uptempo en kunnen helpen net dat beetje extra te geven.

Zelf samenstellen

De beste manier om het meeste uit je run te halen, is misschien wel je eigen afspeellijst samen te stellen. Dat gaat heel eenvoudig. Je maakt een Spotify-account aan (als je dat nog niet hebt) en selecteert in de linkerbalk de optie ‘Nieuwe afspeellijst’. Je kunt de lijst een naam geven en daarna op zoek gaan naar nummers waarop jij graag loopt. Bij het toevoegen van nummers is het belangrijk op de volgende zaken te letten:

  • Het aantal beats per minuut. Dit komt overeen met het aantal stappen dat je per minuut zet. Wil je je pasfrequentie verhogen? Dan kan het helpen om net wat hoger in te zetten op het aantal beats per minuut.
  • Voeg liedjes toe die je kent en jou een goed gevoel geven. Je favoriete nummers kunnen ervoor zorgen dat de kilometers ongemerkt voorbijvliegen, waardoor je het langer volhoudt.
  • Vergeet de shufflemodus niet aan te zetten en blijf je afspeellijst regelmatig updaten, zodat je niet iedere keer dezelfde nummers hoort.

Met deze tips kun je gericht op zoek naar een geschikte afspeellijst op Spotify als je tijdens het hardlopen óók wilt genieten van muziek!

Bron: www.hardlopen.nl