Aankomend evenement

Fontys ICT Innovations Insight 2024

  • Technologie
  • Opschaling energie-innovatie en producten
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Dit is waarom je met een schema zou moeten trainen!

Wat je doel ook is, een hardloopschema kan helpen om dit te bereiken. Met een duidelijk plan weet je precies welke trainingen je moet doen om je conditie en snelheid te verbeteren. De wetenschap laat je aan een ander over, zodat jij je kunt concentreren op het lopen.

Weet je niet goed wat voor trainingen je kunt doen om sneller en sterker te worden? Een hardloopschema biedt houvast, geeft structuur en zorgt ervoor dat je geleidelijk progressie boekt. De voordelen op een rijtje! 

Gericht naar een doel toewerken

Een trainingsschema helpt je naar een bepaald doel toewerken. Je kiest een doel uit en bepaalt het aantal weken dat je nodig hebt om hier te komen. De route naar jouw doel is uitgestippeld, het is aan jou om hem op de juiste manier te volgen. Wanneer je je netjes aan dit schema houdt, is de kans groot dat je met succes jouw doel behaalt.

Geleidelijke opbouw

Wanneer je sneller wilt worden of hardlopen langer vol wil houden, heb je misschien de neiging om jezelf iedere training tot het uiterste te pushen. De kans is groot dat je daardoor te maken krijgt met (overbelasting)blessures. Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan een hogere trainingsbelasting en een trainingsschema houdt hier rekening mee door de intensiteit geleidelijk op te bouwen. Zo boek je op een verantwoorde manier vooruitgang.

Juiste balans

Naast een geleidelijke trainingsopbouw, is het van belang dat je trainingen op elkaar zijn afgestemd. Na een intensieve training is het namelijk belangrijk om voldoende rust in te bouwen voordat je opnieuw je hardloopschoenen aantrekt. Een hardloopschema helpt bij het vinden van de juiste balans tussen training, rust en intensiteit. Zo krijgt je lichaam voldoende trainingsprikkels om vooruitgang te boeken en tegelijkertijd genoeg rust om overbelasting te voorkomen. 

Passend bij jouw situatie

Kies een schema dat bij je past. Houd daarbij rekening met je huidige fitheid, het doel dat je voor ogen hebt en de tijd die je wil gebruiken om dat te bereiken. Op hardlopen.nl vind je hardloopschema’s voor iedere hardloper – van beginner tot gevorderde – waardoor er vast ook een bij jouw situatie past. De schema’s zijn gratis te downloaden. 

Een hardloopschema is een goede leidraad voor je trainingen, maar een keertje afwijken kan geen kwaad. Je hoef jezelf niet koste wat kost aan het schema te houden. Heb je een drukke dag op het werk of ervaar je om een andere reden veel stress? Luister naar je lichaam en pas je training aan wanneer het nodig is.

Bron: www.hardlopen.nl