Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Yoga al eens geprobeerd?

Yoga is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in de Westerse landen en is ook aangepast naar de westerse cultuur. Vooral in Nederland waar de mensen nogal nuchter kunnen zijn, is het meer jezelf in een variatie van posities manoeuvreren, ook wel Asana’s genoemd, en zullen ze het meer spirituele gedeelte van yoga overslaan. Maar, let wel, yoga is meer dan een uur jezelf in verschillende posities plaatsen.

Een van de eerste dingen die je leert wanneer je yoga gaat beoefenen, is dat je jezelf niet moet vergelijken met anderen, maar dat je je moet concentreren op jezelf en het proces. Het gaat erom dat je het lichaam en geest synchroniseert ofwel een balans vindt. Dit kan alleen als je jezelf concentreert op de oefeningen, let op je ademhaling en concentreert op het geheel.

Afhankelijk van het type yoga wat je gaat beoefenen, zijn de belangrijkste fysieke voordelen: vergroten van je flexibiliteit, versterken van je spieren en ook nog afvallen. Op het mentale vlak zal het leiden tot stressreductie, wegnemen van spanningen en het zal je helpen tegen een opkomende depressie. Het helpt je om af te schakelen en te ontspannen. Want in een samenleving waar alles snel gaat en moet, hoge verwachtingen aan iedereen gesteld worden en door al de mooie digitale ontwikkelingen staan we bijna nooit uit. En iedereen moet gewoon eens ‘uit staan’ en dus ontspannen!

Yoga-stijlen

Zie hieronder verschillende yoga-stijlen die worden toegelicht:

Yin Yoga 

Yin yoga gaat voornamelijk om rust. Het wordt ook wel ‘herstellende yoga’ (‘Restorative yoga’) genoemd. De aandacht gaat met name naar het laten ontspannen van je spieren in plaats van  krachtopbouw. Als je meer flexibel wil worden, dan moet je deze yoga stijl maar eens proberen.

Hatha Yoga

Dit is net als Yin Yoga, een populaire yoga stijl. Hier gaat de aandacht naast het meer flexibel worden ook naar krachtopbouw in je spieren. De ademhaling speelt in deze stijl een belangrijke rol, net als het correct in de diverse posities, oftewel ‘Asana’s, te komen. Deze stijl is een mooie yoga stijl voor beginners.

Ashtanga Yoga 

Een mooie opvolger voor als je een tijd Hatha Yoga hebt beoefend, is Ashtanga Yoga. Het is een snellere vorm van yoga met een focus op de concentratie, ademhaling en bewust zijn van al je zintuigen.

Vinyasa Yoga

Een ietwat andere vorm van Ashtange yoga is Vinyasa yoga. Dit is een zeer actieve vorm van yoga en heel dynamisch. Hiermee ga je intensief aan je kracht en flexibiliteit werken.

Bikram Yoga

Bikram Yoga is een vrij actieve vorm van yoga in een bepaalde ruimte met een temperatuur rond de 40 graden. Een ding is zeker, je gaat er veel van zweten, wat je bloedsomloop verbetert net als je bloeddruk. 

Wil jij zelf aan de slag?

Nu de diverse stijlen zijn beschreven, is het tijd om jouw favoriete stijl te vinden. Op deze manier voel je wat het beste bij je past.

In de film ‘6 ways in which 5 years of Yoga changed my life’ by Bohemian dreams by Lunca Circle’ vind je meer informative over yoga. 

Online work outs

Op YouTube vind je veel online work out. Zie hieronder een aantal geselecteerde work outs:

https://www.youtube.com/user/cexercize

https://www.youtube.com/channel/UCRamVbBnod4fXWQwgBJQDMg/videos

https://www.youtube.com/channel/UChGHKPVeurLv15uNc3U58Ug

Yoga App

Ook kun je diverse Yoga apps, zoals ‘Yoga Down Dog’ en Yoga Studio: Mind & Body’, op je telefoon installeren. Op deze manier kun je altijd een work out doen, waar je ook bent.