Sluiten Close
Sluiten Close

Van hardware naar software: Starnus Technology wint Gouden Peertje

Geschreven door Innovation Origins

21 augustus 2024

Geschreven door Innovation Origins

21 augustus 2024

De 10e editie van de Gerard en Anton Awards heeft de Gouden Bol 2024, een prijs voor de meest veelbelovende jonge startup, toegekend aan Starnus Technology.

Het Gouden Peertje wordt elk jaar uitgereikt aan een jonge startup dat aan een unieke innovatie werkt. Waar de winnaar van vorig jaar zich richtte op het creëren van een circulair retoursysteem voor glazen verpakkingen, is het Gouden Peertje dit jaar gegaan naar het Eindhovense bedrijf Starnus Technology! Wij spraken met oprichter en ceo Khashayar Mansourizadeh om te horen over de reis en ambities van Starnus Technology.

Oorsprong

Het bedrijf begon in 2021, toen het besloot een unieke modulaire robottechnologie te ontwikkelen die zich kon aanpassen en aanpassen aan de specifieke behoeften van klanten.

Ongeveer een jaar geleden, realiseerde Mansourizadeh zich dat “de markt niet zo snel leek te bewegen in de richting van deze robotoplossing als we dachten; er ontbrak iets in deze industrie.” Het geesteskind van deze nieuwsgierigheid werd Starnus AI Suite – waarmee Starnus Technology het Gouden Peertje won.

Omleiden

“We zagen dat 90% van de markt niet in staat is om over te stappen op deze automatiserings- en digitaliseringsoplossingen, omdat ze niet beschikken over de infrastructuur, analysemiddelen, processen niet datagedreven genoeg zijn of de IT-infrastructuur soms behoorlijk oud is. Op dat moment besloten we ons te richten op het oplossen van deze uitdagingen.” Starnus zette de robotica-kant van hun missie op een laag pitje en besloot de interne focus van het bedrijf te verleggen naar het ontwikkelen van intelligentie-operaties.

Kayle Knops (l) and Khashayar Mansourizadeh. Image: Melvin van Liebergen

Zelfde branche, ander product

Deze suite maakt gebruik van AI en generatieve AI en bestaat uit vijf afzonderlijke producten die zijn ontworpen om het genereren, verzamelen en analyseren van gegevens voor bedrijven in de productie- en logistieke sector te verbeteren. Het einddoel: het vinden van knelpunten binnen bedrijven en industrieën en het adviseren over de beste optimalisatiepraktijken om de bedrijfsefficiëntie en het algehele concurrentievermogen op de markt te verbeteren.

Natuurlijk heeft het bedrijf daarna grotere plannen. “Het buiten de grenzen van Nederland brengen naar andere Europese landen, maar dan mijn grote stap die ik heel graag zou willen doen is de Amerikaanse markt betreden.”

“Wat we altijd zeggen is dat fabrikanten en logistiek de echte drijfveren van de industrie zijn, omdat alles wat we dagelijks gebruiken door iemand wordt geproduceerd en wordt geleverd in een toeleveringsketen. Als we echt op mondiaal niveau willen concurreren, moeten we zorgen voor de industrieën eerder in de toeleveringsketen.”

De software heeft al met succes een proefproject afgerond met Rhenus Solutions, waarmee het een strategisch partnerschap heeft. “Iemand moet het doen. Als niemand het doet, dan moeten wij het doen. Als ingenieurs vonden we het geweldig om robots te bouwen, maar we waren ook teleurgesteld toen we zagen dat deze industrie er nog niet klaar voor was.”

Belonende resultaten

Door de nieuwe weg die ze met het bedrijf zijn ingeslagen, zou je kunnen zeggen dat ze zich in de vroege tractiefase bevinden. Toch zijn er voortdurend uitdagingen op hun pad gekomen. Het Gouden Peertje is een dankbare beloning voor de moedige beslissing van de startup om de focus te verleggen en een compleet andere uitdaging aan te gaan. Mansourizadeh: “Het is een energiebron voor het team om te zien dat de inspanningen die we leveren naar een goede plek leiden.”

Een schaalbaar platform bouwen

De doelen van de startup? “Ons doel op korte termijn, zou ik zeggen, is het bouwen van het volledig schaalbare platform. Het is een enorm project en het goed uitvoeren ervan is een uitdaging.” Starnus AI Suite bevat meer dan 20 soorten machine learning en AI-algoritmen in de software, waardoor het zeer schaalbaar is. Hierdoor kan de klant het gebruiken met minimale of geen externe ondersteuning, waarbij het grootste deel van de belasting wordt opgevangen door de AI-algoritmen erachter.

Een onderbuikgevoel

Het bedrijf is nog maar net begonnen met dit project, maar de mogelijkheden zijn groot voor Starnus, en er is natuurlijk het beruchte onderbuikgevoel. “Ik heb het gevoel dat we iets heel nuttigs aan het bouwen zijn voor een onontgonnen markt. Het heeft een enorm potentieel, en om eerlijk te zijn heb ik het gevoel dat als we op de Amerikaanse markt terechtkomen, we het naar een Unicorn-stadium kunnen brengen.”
Het Gouden Peertje van Starnus Technology is een eerbetoon aan hun innovatieve vastberadenheid en veerkracht. Deze erkenning is bedoeld om veelbelovende jonge startups aan te moedigen en stimuleert hun ambitieuze groeiplannen, wat die ook mogen zijn. “Ik denk dat het winnen van deze prijs een teken van doorzettingsvermogen is, van niet opgeven. We blijven gewoon gefocust en gaan door.”