Sluiten Close
Sluiten Close

Start-up GOAL 3 wint Europese award van 150.000 euro

Photo: Serena Vittorini & Geert van den Wijngaert

Het bedrijf GOAL 3, met roots als start-up van de TU/e, wordt tweede tijdens het European Humanitarian Forum in Brussel en wint een prijs van 150.000 euro.

Geschreven door The Gate

20 maart 2024

Photo: Serena Vittorini & Geert van den Wijngaert

Het bedrijf GOAL 3, met roots als start-up van de TU/e, wordt tweede tijdens het European Humanitarian Forum in Brussel en wint een prijs van 150.000 euro.

Geschreven door The Gate

20 maart 2024


GOAL 3, een Nederlands sociaal bedrijf in gezondheidstechnologie, ging er dinsdag 19 maart met de tweede plek vandoor tijdens het European Humanitarian Forum in Brussel – naast andere finalisten uit Duitsland en Frankrijk.

De European Prize for Humanitarian Innovation (InnovAid) award wordt toegekend aan innovatieve humanitaire organisaties, sociale ondernemingen en bedrijven die technologie ontwikkelen om kwetsbare mensen die getroffen zijn door humanitaire noodsituaties te helpen.

GOAL 3, vernoemd naar Sustainable Development Goal 3, opgericht in 2019, ontwikkelt het IMPALA-systeem om de enorme tekorten aan zorgmedewerkers in lage- en midden inkomenslanden aan te pakken. Het IMPALA-systeem biedt een innovatieve en kosteneffectieve oplossing die gezondheidswerkers in overvolle gezondheidsinstellingen in staat stelt om patiëntenzorg te monitoren en te prioriteren, waardoor een overgang van reactieve naar proactieve zorg mogelijk is – hierdoor kunnen duizenden levens worden gered. Het IMPALA-systeem wordt voornamelijk gebruikt in kinder-intensive cares en is een van de oplossingen die hebben bijgedragen aan het bereiken van een historisch laag kindersterftecijfer in 2022, zoals vorige week gepubliceerd in het UNICEF-rapport. Ze zijn momenteel actief in Rwanda, Malawi en Tanzania, met ambities om zich over het hele continent Afrika uit te breiden.

"We zijn uitermate vereerd om deze prijs te hebben gewonnen," zei GOAL 3 CEO Niek Versteegde. "We hebben een ambitieus doel, om de toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg voor 100 miljoen mensen tegen 2030 te verbeteren. Deze prijs is een belangrijke stap om dat te realiseren."

De drie finalisten werden beoordeeld door een onafhankelijke jury die beoordeelde op 4 criteria:

  • Innovatie
  • Kwaliteit en duurzaamheid
  • Betaalbaarheid en kosteneffectiviteit
  • Betrokkenheid bij eindgebruikers

En de jury oordeelde dat de innovatie van GOAL 3 uitblonk in alle categorieën.

Op basis van vroege resultaten zou het betaalbare patiëntenbewakingssysteem van GOAL 3 een van de werelds’ meest kosteneffectieve oplossingen kunnen zijn voor het redden van levens, waarbij pilotresultaten een 59% daling van de kindersterfte laten zien in vergelijking met dezelfde periode een jaar voor de implementatie.

GOAL 3 zal de prijs gebruiken om het IMPALA-systeem verder uit te breiden en streeft ernaar om samen te werken met NGO's, financiers en lokale organisaties om de toegankelijkheid te verbeteren en gezondheidswerkers nog beter te ondersteunen. Als u de implementatie van het IMPALA-systeem verder wilt ondersteunen, kunt u contact opnemen met GOAL 3 via hun website.

Foto: Serena Vittorini & Geert van den Wijngaert

Over GOAL 3:

GOAL 3 is een sociaal bedrijf, opgericht in 2019 en vernoemd naar sustainable development goal 3. GOAL 3 ontwikkelde het IMPALA-systeem, een innovatieve en kosteneffectieve oplossing waarmee gezondheidswerkers in overvolle gezondheidsinstellingen patiëntenzorg kunnen monitoren en prioriteren – waardoor duizenden levens worden gered. GOAL 3 streeft ernaar om tegen 2030 de toegang tot hoogwaardige zorg voor 100 miljoen mensen te verbeteren door 1 miljoen gezondheidswerkers te empoweren. U kunt meer over hen te weten komen op hun LinkedIn-pagina of hun website.

Over de European Prize for Humanitarian Innovation:

De European Prize for Humanitarian Innovation (InnovAid) wordt toegekend aan organisaties, sociale ondernemingen en bedrijven die technologie benutten om kwetsbare bevolkingsgroepen die getroffen zijn door humanitaire crises te helpen. De prijs heeft tot doel innovatieve oplossingen te erkennen en te ondersteunen die een tastbare impact hebben op humanitaire hulpinspanningen.