Sluiten Close
Sluiten Close

Nieuw geld voor Vivart-X dankzij vervolgronde met Borski Fund en eerdere investeerders

Geschreven door Innovation Origins

14 mei 2024

Geschreven door Innovation Origins

14 mei 2024


VivArt-X heeft met succes een vervolg-financieringsronde afgesloten met het impactgerichte Borski Fund. Ook eerdere investeerders Brabant Startup Fund, TU/e Participations B.V., BOM en een groep informele investeerders deden mee aan deze ronde. VivArt-X won vorig jaar een Gerard & Anton Award. VivArt-X adresseert een belangrijke medische vraag: het verbeteren van reconstructiechirurgie bij borstkanker.

Borski staat bekend om haar inzet voor vrouwelijke ondernemers en het aanpakken van de genderfinancieringskloof. Door deel te nemen aan deze financieringsronde wil Borski gelijke kansen bieden aan vrouwelijke ondernemers en belangrijke kwesties als de gezondheidskloof bij vrouwen verminderen. “We zijn ontzettend dankbaar voor de steun van Borski en voor het delen van dezelfde visie,” zei Dan Jing Wu, CEO van VivArt-X. “Deze investering stelt ons in staat om onze missie te versnellen en de gezondheidszorg voor vrouwen te verbeteren door middel van innovatie en technologie.” Het geïnvesteerde bedrag is niet bekendgemaakt.

Volgens onderzoek van McKinsey kan het dichten van de gezondheidskloof bij vrouwen 1,7% aan het wereldwijde BBP toevoegen, wat neerkomt op een economisch potentieel van $1 miljard. Sie Ventures FemTech-marktonderzoek laat zien dat slechts 4% van het gezondheidsonderzoek en innovatie gericht is op het verbeteren van de gezondheid van vrouwen. Door meer vrouwen in besluitvormende posities in investeringen te krijgen, streeft Borski ernaar deze genderkloof over de hele linie te verkleinen.

Borstkanker

Deze investering stimuleert innovatie en technologische vooruitgang in de gezondheidszorg voor vrouwen. Eén op de zeven vrouwen lijdt aan borstkanker en kan als gevolg daarvan borstreconstructie nodig hebben. Deze operaties leiden vaak tot complicaties die hun gezondheid verder verslechteren. Met VivArt-X kunnen de cellen die nodig zijn voor de transplantatie beter regenereren en aangroeien, wat uiteindelijk leidt tot een verbeterde kwaliteit van leven voor vrouwen.

Investeren in bedrijven op het gebied van vrouwengezondheid heeft volgens Borski ook bewezen positieve rendementen op investeringen, met voor elke geïnvesteerde dollar ongeveer $3 aan economische groei. Volgens de Europese Investeringsbank leveren door vrouwen opgerichte bedrijven twee keer zoveel omzet per geïnvesteerde dollar op dan hun mannelijke tegenhangers, terwijl ze in 2021 slechts 1% van de VC-financiering ontvingen.

Simone Brummelhuis van Borski heeft het over het drievoudige effect van het Borski-fonds: “Het mobiliseren van kapitaal van onder andere vrouwelijke investeerders, het dichten van de financieringskloof voor vrouwelijke oprichters en het aanpakken van de gezondheidskloof bij vrouwen. Ons fonds is uniek in zijn onwrikbare toewijding om vrouwen op alle fronten te ondersteunen en nieuwe kansen te creëren.”