Sluiten Close
Sluiten Close

De winnaars van de 10e editie van de Gerard & Anton Awards

Photo: Bram van Dal

Geschreven door Innovation Origins

09 juli 2024

Photo: Bram van Dal

Geschreven door Innovation Origins

09 juli 2024

De tiende uitreiking van de Gerard & Anton Awards, de 100ste winnaar… Met meer dan 300 bezoekers was het event groter dan ooit tevoren. En zoals presentatoren Beatrix Bos en Bert-Jan Woertman zeiden: “We hebben de laatste maanden terecht heel veel aandacht gehad voor de inhoud en consequenties van Project Beethoven. Maar nu is het tijd om het andante van die componist te laten opvolgen door het allegro van de startup community!”

De Gerard & Anton Awards is de jaarlijkse verkiezing van de tien meest kansrijke startups in de regio Brainport Eindhoven. Tijdens het uitverkochte event op de High Tech Campus hebben winnaars 91 tot en met 100 een award ontvangen. Komende dagen uitgebreide interviews met elk van hen op Innovation Origins, maar hier alvast de reden waarom de jury juist deze startups uitverkoos.

De winnaars van 2024

  • Vitalfluid
  • Upyther
  • Sirius medical
  • TracXon
  • Senergetics
  • Veridis
  • Sandgrain
  • Dembrane
  • Whispp
  • SCIL Nanoimprint Solutions
  • Gouden Peertje: Starnus

De beoordeling van de jury

De tien (plus 1) winnaars werden geselecteerd uit een longlist van ruim zeventig kandidaten. “Zeker de helft daarvan had zo ook op het podium kunnen staan”, aldus juryvoorzitter Stijn Steenbakkers. Het typeert de constante hoge kwaliteit van de kandidaten. Dit is het oordeel van de jury per winnaar:

Vitalfluid

Als bliksem inslaat op water, dan heeft water een tijdelijk desinfecterend effect. VitalFluid bootst dit natuurlijke fenomeen na. Door de technologie die aan de Technische Universiteit Eindhoven is ontwikkeld verder te verfijnen, te valideren en op de markt te brengen, werkt het bedrijf aan een nieuwe en duurzame methode voor bevruchting en een alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen in de glastuinbouw.

De startup richt zich op natuurlijke stikstof, zaadbehandeling, gezondheid van planten en waterbehandeling. Plasmatoepassingen op andere gebieden, zoals medisch en reiniging, blijven ook in beeld. Vitalfluid stond al enkele jaren op de longlist van de jury en het is dan ook niet zo gek dat het team nu op het podium staat. Vitalfluid heeft veel ijzers in het hete vuur voor diverse markten en de jury verwacht dat er meerdere tot succes zullen leiden. 

Upyther

Elk jaar krijgen meer dan een miljoen mensen wereldwijd te maken met buikvlieskanker. Het is vaak het gevolg van uitzaaiing van bijvoorbeeld darm-, maag- of eierstokkanker naar de buikholte. Voor patiënten met uitzaaiingen in de longen en lever zijn vaak nog verschillende behandelopties mogelijk, maar voor uitzaaiingen op het buikvlies zijn die beperkt. Daarom hebben patiënten met buikvlieskanker de slechtste prognoses, maar daar wil Upyther iets aan doen. UPyTher ontwikkelt oplossingen voor de toediening van geneesmiddelen op maat. Een single-shot therapie (een gel) voor buikvlieskanker maakt lokale continue blootstelling aan het geneesmiddel mogelijk om zo de therapeutische doeltreffendheid, het herstel van de patiënt en de overleving te verbeteren. Dit is wat de jury noemt een life-changing startup!

Sirius Medical 

Sirius Medical is een spin-off van het Nederlands Kanker Instituut met haar wortels stevig verankerd in de chirurgische kliniek. De oprichters zagen de noodzaak en mogelijkheid om de lokalisatietechnologie voor de chirurgische verwijdering van borstkankers te vereenvoudigen en te verbeteren. Dit werk resulteerde in Sirius Pintuition, dat een efficiënte tumorverwijdering biedt op een eenvoudige, nauwkeurige en betaalbare manier. Doel is om nauwkeurige apparaten te leveren die optimale zorg voor de patiënt leveren en tegelijkertijd de betaalbaar blijven. Sirius heeft zich razendsnel ontwikkeld en voert momenteel wereldwijd meer dan 20.000 behandelingen uit in meer dan 200 centra in de VS, Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. Wat de jury aanspreekt is de manier waarop Sirius belangrijke medische stappen weet te combineren met gezond ondernemerschap en daarbij ook nog eens de gezondheidszorg goedkoper maakt.

TracXon

Holst technologie aan de Hastelweg. Tracxon produceert “roll-to-roll” geprinte elektronica, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor medische patches. Uiteindelijk komen daar wearables, pleisters of textiele applicaties uit die voorzien van sensoren en elektronica. De functies van die toepassingen kunnen heel verschillend zijn, maar altijd draait het om het vertalen van bepaalde lichaamsinformatie in nuttige data. Hartslag, bloedsuiker, hersenactiviteit, transpiratie, alles kan gemeten worden. Waar dat vroeger alleen maar met ingewikkelde (en grote) apparaten kon, levert de TNO-technologie de mogelijkheid om de sensoren te verwerken in kleding, een pleister of een armband, waardoor de gebruiker daar eigenlijk niks meer van merkt. Samen met een groep partners bouwt Tracxon aan een heuse Patch Factory – en daar ziet de jury zo’n typische Brainport-kwaliteit in: door samenwerking worden we allemaal sterker en Tracxon heeft dat heel goed begrepen.

Senergetics

Senergetics werd pas twee jaar geleden opgericht door Anitha en Frank Jacobs en is nu al bezig met een revolutie in de procesindustrie. Senergetics slaagt erin om met fotonica-technologie de levensduur van industriële processen te verlengen. Met geïntegreerde fotonica-sensoroplossingen die gebruikmaken van optische vezels met sensoren die uitsluitend door licht worden gevoed zien de systemen van Senergetics zaken die voor de rest van de wereld verborgen blijven. Deze geavanceerde sensoren zijn ook nog eens ontworpen voor extreme omstandigheden en gevaarlijke omgevingen, waaronder explosieve atmosferen en onderzeese omgevingen.

Door gebruik te maken van de Senergetics technologie kunnen bedrijven de onderhoudsbehoefte proactief voorspellen, wat leidt tot lagere kosten, minimale stilstand en minder veiligheidsrisico’s. Dat dat ook nog eens met een ongeëvenaarde nauwkeurigheid en betrouwbaarheid gebeurt, met meer dan 30.000 sensoren in één systeem, deed de jury duizelen. Hogere veiligheid in onzekere tijden, dat is iets waar niet alleen de jury door geraakt wordt, maar onze hele industriële wereld. Dat fotonica ons dichter bij die doelen brengt, dat verbaast ons hier op de campus dan weer niet.

Veridis

Veridis gelooft in een circulaire economie waarin kunststoffen hun waarde en kwaliteit behouden. MADSCAN-analysetechnologie kan nauwkeurig onderscheid maken tussen verschillende polymeerfracties in grote volumes en complexe kunststofbatches, met een nauwkeurigheid van >99%. Dat helpt niet alleen het milieu, maar ook de portemonnee van de gebruiker: de commerciële waarde van een product dat door de MADSCAN is gegaan neemt immers met sprongen toe.

Wat de jury heeft geraakt is dat een immens mondiaal probleem – de bijna onmogelijke wens om kunststof te recyclen – door Veridis binnen handbereik komt. Bovendien maakt Veridis het voor kunststofproducenten haalbaar om zich aan de nieuwe wetten en voorschriften te houden. We hebben een circulaire toekomst nodig. Veridis wijst ons de weg.

Sandgrain

Door de steeds toenemende connectiviteit van systemen wereldwijd en het belang van het Internet of Things, wordt de beveiliging van de steeds sneller beschikbare gegevens van het grootste belang. De verificatie van een identiteit is een kritieke kwetsbaarheid van dit relatief nieuwe en zich steeds uitbreidende ecosysteem. Sandgrain werkt aan een wereld waarin gegevens veilig zijn, netwerken te vertrouwen zijn en soevereiniteit wordt gewaardeerd. SandGrain tilt cyberbeveiliging naar een hoger niveau door gebruik te maken van een elektronisch vertrouwensanker als robuuste “streepjescode” voor beveiliging.

Het universele authenticatieplatform van Sandgrain werkt voor elk apparaat binnen het Internet of Things. Het systeem combineert een veilig cloudplatform met een token dat fysiek aan het apparaat is bevestigd. De juryleden, zelf ook actiever in de cloud dan ze eigenlijk zouden willen, konden zich ineens een levendige voorstelling maken van de gebrekkige veiligheid van hun hele digitale hebben en houden. Maar toen ze een beetje van die schrik bekomen waren wisten ze ook zeker dat een partij als Sandgrain essentieel is in onze ‘connected’ maatschappij.

Dembrane

Dembrane heeft een online participatieplatform ontwikkeld dat inzichten haalt uit gestructureerde en ongestructureerde dialogen. Met kunstmatige intelligentie kan zo niet alleen een acuut probleem voor een bedrijf worden opgelost, maar uiteindelijk zelfs een beter functionerende democratie worden bereikt. Het werkt bijvoorbeeld samen met de gemeenten Eindhoven en Helmond aan een AI-ondersteund open data platform om de steden te helpen klimaatneutraal te worden in 2030. Ook loopt het project Brainwaves om de wensen en ideeën van burgers in Eindhoven beter te begrijpen via conversaties tussen mensen die elkaar nooit eerder hebben ontmoet. Twee van dergelijke stadsoverleggen zijn inmiddels met succes afgerond. 

Wat de jury bij Dembrane raakt is dat deze startup laat zien dat AI daadwerkelijk tot iets moois kan leiden. Temidden van alle AI-horrorverhalen is dat een welkome afwisseling – en hoop voor onze soms wat gammele democratie. 

Whispp

Een startup uit Leiden op het podium van de Gerard & Anton Awards? Ja, dankzij de bemoeienis (en investeringen) van Lumo Labs is Brainport weer een stukje groter geworden. En terecht, want de jury is zwaar onder de indruk van wat Whispp al heeft laten zien, maar nog veel meer van de impact die deze startup ongetwijfeld gaat maken. Whispp gebruikt Artificial Intelligence om mensen met een spraakgebrek een sterke stem (terug) te geven. De real-time spraak-ondersteunende technologie en bel-app van Whispp transformeert spraak die wordt beïnvloed door stotteren, keelkanker, stembandverlamming en A.L.S. in de oorspronkelijke, natuurlijke stem van de persoon. Dat zou zomaar een uitkomst kunnen zijn voor de naar schatting 300 miljoen mensen die ernstige hinder hebben bij het spreken. 

Een oplossing die mensen weer in staat stelt te communiceren, daar maakt de jury een diepe buiging voor. 

SCIL Nanoimprint Solutions

SCIL heeft op basis van Philips-technologie nanoimprint-lithografieapparatuur ontwikkeld waarmee grote hoeveelheden apparaten, zoals AR-smartbrillen, kunnen worden geproduceerd. SCIL doet dit bovendien tegen een fractie van de kosten van alternatieven zoals DUV- en EUV-tools.

SCIL is een kind van de regio, in veel opzichten. In 2015 besloten Philips Research en Philips IP&S om een business case rond de SCIL technologie op te bouwen. De eerste stap was het ontwerpen en bouwen van een volautomatische machine voor het imprinten van nanopatronen op substraten. In 2017 installeerde SCIL de eerste apparaten en sindsdien is VDL verantwoordelijk voor de productie. Dankzij een uitgebreide investeringsrond kon SCIL zich vorig jaar uit Philips losweken, waarmee het bijna 10 jaar oude bedrijf eindelijk een startup werd. 

Ontstaan uit Philips, actief in de lithografie, warme contacten met VDL, gevestigd op de High Tech Campus, en dat ook nog eens met een bijzonder kansrijke technologische oplossing, die combinatie kon de jury vanzelfsprekend niet weerstaan.

Gouden Peertje: Starnus Technology

Starnus Technology ontwikkelde een unieke modulaire robottechnologie, die inmiddels al bij diverse klanten geïmplementeerd is. De FMRS-technologie (Fully Modular Robotic System) van Starnus, waarop momenteel patent is aangevraagd, biedt klanten volledige aanpassingsmogelijkheden en creëert zo de mogelijkheid om de perfecte robotoplossing voor elke behoefte. Tegelijkertijd zorgt het modulaire systeem voor plug & play aanpassingen van de robots op verzoek, op locatie en met een minimale onderbreking van de lopende activiteiten. Klanten lopen daarmee nooit een risico van verkeerde investeringen, aangezien de robotvloot altijd kan worden aangepast en zo op maximale efficiëntie kan worden gehouden.

De jury van het Peertje is onder de indruk van de volwassenheid van dit jonge team. Twee keer stond Starnus al op de CES in Las Vegas, terwijl het bedrijf ook pas twee jaar actief is. Het strategisch partnership met Rhenus Warehousing Solutions is een ander bewijs van de professionele aanpak van dit ambitieuze team. Starnus was al finalist in diverse startup competities, maar pakt nu meteen een grote prijs: Het Gouden Peertje is voor jullie!

De Gerard & Anton Awards zijn mede mogelijk gemaakt door EY, Rabobank, V.O. Patents & Trademarks, TWICE, Kadans Science Partner, Braventure, Lumo Labs, Gemeente Eindhoven, High Tech Campus, Philips, Goevaers & Znn. B.V. en DeepTechXL.