Sluiten Close
Sluiten Close

AI-chip startup Axelera AI haalt $68 miljoen op om Nvidia uit te dagen

Axelera AI, een Nederlandse startup die chips ontwikkelt voor kunstmatige intelligentietoepassingen, heeft $68 miljoen aan financiering binnengehaald. Het Eindhovense bedrijf wil Europa’s antwoord op Nvidia worden.

Geschreven door Innovation Origins

09 juli 2024

Axelera AI, een Nederlandse startup die chips ontwikkelt voor kunstmatige intelligentietoepassingen, heeft $68 miljoen aan financiering binnengehaald. Het Eindhovense bedrijf wil Europa’s antwoord op Nvidia worden.

Geschreven door Innovation Origins

09 juli 2024

Axelera AI biedt AI-chips die naar verluidt 10 keer energiezuiniger en 5 keer goedkoper zijn dan hun concurrenten. Met meer dan 180 werknemers en een projectpijplijn van meer dan $100 miljoen positioneert Axelera zichzelf als een belangrijke speler in Europa’s streven naar technologische autonomie op het gebied van AI. De financiering maakt uitbreiding naar nieuwe regio’s en sectoren mogelijk, waaronder industriële robotica, landbouw en autonome voertuigen.

Aan de laatste financieringsronde, een belangrijke mijlpaal voor Axelera AI, namen zowel bestaande als nieuwe investeerders deel. Opvallende geldschieters zijn onder andere Innovation Industries, Invest-NL en Verve Ventures. Nieuwe deelnemers, zoals de European Innovation Council en een investeringsfonds van Samsung Electronics, hebben zich ook bij de gelederen aangesloten. Deze toestroom van kapitaal zal Axelera’s uitbreiding naar Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten stimuleren.

De strijd om AI dominantie

Axelera AI positioneert zichzelf als een geduchte concurrent tegen Nvidia, de huidige leider in AI-chips. Medeoprichter en ceo Fabrizio Del Maffeo is “vol vertrouwen” dat de technologie energiezuiniger en kosteneffectiever is dan die van Nvidia. Deze efficiëntie is cruciaal omdat AI-toepassingen blijven groeien en steeds meer stroom verbruiken. De chips van Axelera AI zijn ontworpen voor generatieve AI, die in staat is om autonoom inhoud te produceren en zo nieuwe wegen opent voor technologische vooruitgang.

De Thetis Core-chip

Centraal in Axelera AI’s innovatie staat de Thetis Core chip, die 260.000 berekeningen in één cyclus kan uitvoeren, vergeleken met de 16 of 32 berekeningen die typische computers aankunnen. Dit vermogen maakt het zeer geschikt voor AI neurale netwerkberekeningen, voornamelijk vector-matrix vermenigvuldigingen. Hun chip biedt hoge prestaties en bruikbaarheid tegen een fractie van de kosten van bestaande marktoplossingen. Dit zou AI kunnen democratiseren, waardoor het toegankelijk wordt voor een breder scala aan toepassingen en gebruikers.

De ambitie van het bedrijf beperkt zich niet alleen tot chipontwikkeling. Axelera AI wil haar technologie wereldwijd verspreiden, waardoor AI meer gemeengoed wordt in alledaagse toepassingen. Hun visie omvat het creëren van een veiligere en groenere wereld door gebruik te maken van AI om de efficiëntie te verbeteren en het energieverbruik te verminderen. Met de nieuwe financiering is Axelera AI klaar om zijn belofte waar te maken om high-performance AI toegankelijk te maken voor hardware productontwerpers en ingenieurs in verschillende industrieën.

Uitdagingen en kansen

De weg naar financiering is niet zonder uitdagingen geweest. Ondanks het feit dat Axelera AI $120 miljoen heeft opgehaald in minder dan drie jaar, erkent het bedrijf dat dit slechts een druppel op een gloeiende plaat is vergeleken met het potentieel van de markt. Het bedrijf moest complexe onderhandelingen voeren met meerdere institutionele investeerders en besloot uiteindelijk om de huidige ronde af te sluiten en meteen een nieuwe ronde te openen om te profiteren van de grote belangstelling. Deze strategische zet is bedoeld om langdurige onderhandelingen te vermijden en continue financiële steun voor hun ambitieuze projecten te garanderen.