Aankomend evenement

Fontys ICT Innovations Insight 2024

 • Technologie
 • Opschaling energie-innovatie en producten
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Een opgeruimd hoofd begint met een opgeruimd huis

Heb jij weleens een onrustig of opgejaagd gevoel door werkgerelateerde stress? Wees gerust, je bent niet de enige. De helft van de Nederlanders heeft hiermee te maken. Veelgehoorde adviezen om te ontspannen zijn een wandeling maken, muziek luisteren of sporten. Maar wist je dat een opgeruimd huis ook voor rust in je hoofd kan zorgen? 

Dat zit zo: een rommelig huis kan leiden tot stress. Rommel verhoogt namelijk het cortisolniveau, een stresshormoon dat je lichaam aanmaakt. Dat stresshormoon draagt niet bij aan rust in je hoofd, terwijl je dat wel graag wilt.

Thuis moet bij uitstek een plek zijn waar je tot rust kan komen. Hoe schoner je huis, hoe groter die kans daarop is. Begin daarom eens met het opruimen van je huis als je opzoek bent naar rust. Schoonmaken en opruimen hebben sowieso een rustgevende werking. Je kan het dus ook zien als een soort mindfulness. 

Maar hoe zorg je er nu voor dat je huis opgeruimd is en blijft? Wij geven je een aantal handige tips. 

 • Hou het bij: ruim de tafel direct af na het eten, laat je schoenen en tassen niet rondslingeren in de hal en haal een doekje over het aanrecht na het koken. Bijkomend voordeel: onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een rommelige keuken meer eten dan mensen met een opgeruimde keuken. 
 • Zet je ramen af en toe open en zorg voor frisse lucht in huis. Dit verkleint de kans op hoofdpijn of geïrriteerde ogen. 
 • Gooi weg wat je niet meer gebruikt. Of geef het weg, misschien maak je er nog iemand blij mee. 
 • Zorg voor een schone en opgeruimde werkplek. Let op: dat wil niet zeggen dat je werkplek kaal en saai hoeft te zijn. Dat zorgt ook weer voor minder concentratie en efficiency.
 • Een schone en frisse slaapkamer bevordert een goede nachtrust. Zet het raam af en toe open, sla het dekbed ‘s ochtends open, maak je bed op na het luchten en verschoon je beddengoed een keer per week.
 • Maak het opruimen behapbaar en deel het op. Begin klein met alleen de kast of de wc. Zo maak je elke week iets schoon en voorkom je dat je het gevoel hebt dat je een heel grote klus staat te wachten.  
 • Ben jij opzoek naar goedkope schoonmaakmiddelen? Kies groene zeep, schoonmaakazijn of soda. Bijkomend voordeel: het is ook beter voor het milieu.
 • Tijdens het schoonmaken span je je in en verbrand je calorieën. Schoonmaken levert je niet alleen een schoon huis op, je wordt er ook nog eens fit van. 
 • Maak zelf een feestje van het schoonmaken. Zet tijdens het poetsen of opruimen je lievelingsmuziek op en zing lekker mee.

Auteur: Elke de Jong, Partnermanager CSU
Redactie: Guus Peters