Aankomend evenement

Fontys ICT Innovations Insight 2024

  • Technologie
  • Opschaling energie-innovatie en producten
Arrow icon Alle evenementen
Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

‘Ik zit beter in mijn vel dan ooit’

Lange tijd had Wim Tilburgs geen kwaliteit van leven. Hij leed onder meer aan diabetes en obesitas. Tot hij besloot het roer om te gooien. Nu wil hij met zijn Stichting Je Leefstijl als Medicijn anderen helpen om de ziektes te verslaan. Daarbij zijn gezonde voeding en passie en drijfveren essentieel.   

‘Ik vergeet het nooit meer dat mijn zoon op een dag naar mij toe kwam en zei: ‘Pap, op deze manier zie je mij niet meer afstuderen.’ Die woorden voelde als een harde klap in mijn gezicht. Ik had al een tijdje diabetes, leed aan obesitas, kampte met een burn-out en zat als gevolg van de VN missie naar Libanon met een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Ik kon amper nog 500 meter wandelen. 

‘Het was voor mij het moment om mijn leefstijl drastisch om te gooien, al wist ik zes jaar geleden nog niet dat je diabetes kon overwinnen. Het maakte mij op dat moment niet uit. Ik had een overtuiging, een doel en een missie. Ik was klaar met de ellende waar ik tien jaar in had gezeten.

‘In 2005 moest ik mijn werk neerleggen, omdat ik een burn-out had. Mede door mijn uitzending naar de vredesmissie in Libanon leed ik aan PTSS. Ook had ik diabetes type 2. Door de insulines die ik meerdere per dag nam, werd ik steeds zwaarder. Ondanks dat ik drie keer per dag sportte, woog ik op een gegeven moment 125 kilo. Ik had geen enkele kwaliteit van leven meer.

‘Na de woorden van mijn zoon besloot ik mij te verdiepen in de energiehuishouding van het lichaam en begon een online literatuurstudie over de invloed van je leefstijl op je gezondheid. Mede door de studie en het contact met vooraanstaande artsen en wetenschappers ontdekte ik dat mijn ziektebeeld veroorzaakt werd door een extreem hoog stressniveau, gecombineerd met chronisch slaapgebrek en verkeerde voeding, die veel geraffineerde koolhydraten en suikers bevatten.   

‘Ik deed brood, pasta, aardappelen en rijst zoveel mogelijk in de ban. In plaats daarvan koos ik voor vlees, vis, eieren, kaas en (blad)groenten. Al na een paar dagen besloot ik te stoppen met de insuline. Ook merkte ik dat ik veel meer energie in mijn lijf had en de behoefte voelde te gaan bewegen om die energie kwijt te kunnen. Ik ging wandelen en in plaats van de auto pakte ik voortaan de fiets. Het klinkt haast onwerkelijk, maar binnen drie maanden was ik veertig kilo kwijt. 

‘Ik durf nu te stellen dat ik beter in mijn vel zit dan ooit en voel me verantwoordelijk om mijn verhaal te delen. In Nederland lijden één miljoen mensen aan diabetes en met mijn Stichting Je Leefstijl als Medicijn kan ik ze helpen. Ook heb ik met Ancora Health een programma ontwikkeld om diabetes te doorbreken. Ik ben het levende bewijs dat het kan.

‘Gezonde voeding is daarbij een essentieel onderdeel. In het begin keek ik bij alles wat ik at wat er in het product zat. Nu hoef ik dat niet meer, want ik koop in principe geen voedsel meer dat bewerkt is of in pakjes of zakjes zit. Mijn motto is: eat real food. Na de woorden van mijn zoon wist ik waarvoor ik het deed.

‘Mijn diabetes is weg. En ik wil anderen helpen hetzelfde te bereiken. Dat kan als je maar een passie en drijfveren hebt. Hoe uitzichtloos de situatie ook is. Kijk maar naar mij. Het was laat, maar nooit te laat.’

Auteur: Wim Tilburgs, ervaringsspecialist, oprichter Je Stichting als Medicijn en E-health consultant Ancora Health
Redactie: Guus Peters