Sluiten Close
Sluiten Close
Scroll verder

Hoe financieel fit ben jij? Omgaan met financiële stress

Heb je moeite met rondkomen of vraag je je af hoe een verandering in je leven je financiële gezondheid beïnvloedt? En geven deze je vragen je stress?

Dan is het tijd om jouw geldzaken op orde te krijgen! Geldzorgen kunnen iedereen overkomen en je staat er niet alleen voor.

Wat kun je doen?

Het klinkt misschien gek, maar door de stijgende prijzen voor boodschappen en energie kampen steeds meer mensen met gezondheidsklachten. Je vraagt je waarschijnlijk af wat het verband is tussen een hogere energierekening en je gezondheid? Het antwoord luidt: stress.

Financiële stress kan leiden tot allerlei klachten, zowel fysiek als mentaal. Denk bijvoorbeeld aan slapeloosheid, vermoeidheid, depressie, spijsverteringsproblemen en een laag zelfbeeld. Dat wil je natuurlijk niet. Maar hoe los je je financiële stress op en waar begin je?

Tip 1) Zorg voor inzicht en overzicht

Krijg inzicht in je financiën door in – en uitgaven bij te houden in een boekje. Dit kan fysiek of digitaal. 

Wil je daar liever ook wat hulp bij? Download de gratis fiKks app voor anoniem persoonlijke hulp. fiKks gelooft dat iedereen met geldzorgen er ook weer vanaf kan komen.

Tip 2) Krijg weer grip op je geld

Stop met piekeren en ga naar Financieel Fit in Brainport, een samenwerking van Geldfit en Partnerfonds Brainport Eindhoven. Doe anoniem de Geldfit-test en ontdek binnen 2 minuten wat jij kan doen. Liever even bellen dan een website? Bel gratis 0800-8115 voor een persoonlijk gesprek. 

Tip 3) Onderzoek waar je recht op hebt

Kijk of je recht hebt op bepaalde voorzieningen in je gemeente of landelijk, denk hierbij aan huurtoeslag, zorgtoeslag, energietoeslag, meedoenbijdrages en allerlei andere ondersteunende maatregelen. Daarbij hebben veel gemeenten een energiebox en andere gratis voorzieningen die iedere inwoner kan gebruiken. Tot slot, heb je wellicht ook recht op kwijtscheldingen, bijvoorbeeld van de gemeentelijke belastingen. Ook deze zaken kun je inzichtelijk krijgen via Financieel Fit in Brainport of via de website van jouw gemeente!

Tip 4) Bespreek je geldzorgen!

Dit kan met je leidinggevende, maar ook met familie of vrienden. Ook kan je terecht bij lokale organisaties. In Eindhoven kun je bijvoorbeeld naar Werkplaats Financiën XL en in de meeste gemeente kun je terecht bij wijkteams of de sociaal raadslieden!

Meer tips bij Geldzorgen

Lees meer over Energiemanagement & Timemanagement