Sluiten Close
Sluiten Close

Veel kinderen gingen jullie al voor in de Scholenchallenge. We hebben hun vragen verzameld om jullie alvast een stapje vooruit te helpen. Staat jouw vraag er nog niet tussen, stuur hem dan zeker nog naar de expert!

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat in 2030 de elektrische/energiezuinige auto's goedkoper zijn?

Dat heeft een paar dingen nodig. Zo zit er belasting op een auto (kennen jullie dat, dit heet BTW. Dat is een bedrag dat naar de overheid gaat). Als die belasting laag is worden auto’s goedkoper. Maar het heeft ook te maken met massa. Massa, ken je dat? Dat betekent heel veel. Dus hoe meer auto’s je kan maken, hoe goedkoper het wordt om ze te maken. En daardoor zijn ze ook minder duur om te kopen.

Hoe zorgen we voor voldoende elektrische autoladers en plekken in de parkeergarage?

Dat moet te doen zijn, maar dat betekent ook dat er minder parkeerplek is voor gewone auto’s. Dus het moet wel in verhouding zijn. Anders kunnen die nergens parkeren. Waar komen die autoladers eigenlijk vandaan? Weten jullie wie die maakt?

Buiten kun je natuurlijk overal parkeren. Maar bedoelen jullie in de garage van het Philips stadion? Daar moeten we het dan maar eens over hebben met PSV.

Hebben we in 2030 vliegende auto's?

Dat zou echt heel leuk zijn. En heet het dan een auto, of is het toch een vliegtuig? Of een drone. Want daar wordt ook aan gewerkt: dat je met een drone mensen kunt vervoeren. Misschien is dat wel de vliegende auto van 2030. Kijk maar eens naar dit filmpje: