Laatste nieuwsbericht

24 februari 2021

Verbinden op afstand

  • Artikelen
Alle nieuwsberichten

Aankomend evenement


Brabant Innovation Days

  • Entrepreneurship
Alle evenementen
Sluiten Close
Scroll verder

Partnerfonds Brainport Eindhoven

Samen werken aan oplossingen voor urgente maatschappelijke problemen in de regio

Een jaar nadat ASML, Jumbo Supermarkten, High Tech Campus Eindhoven, Philips en VDL Groep gezamenlijk premium partner zijn geworden van PSV zet dit collectief een nieuwe stap. Met de oprichting van het Partnerfonds Brainport Eindhoven ziet een regionale goede doelenstichting het levenslicht. Vanuit dit nieuwe fonds willen de vijf topbedrijven, PSV en Brainport Development het leven van inwoners van de regio Brainport Eindhoven die het moeilijk hebben duurzaam verbeteren.

Brainport moet van én voor iedereen zijn, want iedereen is Brainport. Daar zetten wij ons graag voor in.

president-directeur Willem van der Leegte, VDL Groep

“In Brainport-regio Eindhoven leven we samen in een succesvolle regio waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen intensief én constructief samenwerken aan een mooie toekomst”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. “Samen maken we de meest complexe machines en vernieuwende producten die de wereld duurzamer, beter én gezonder maken. Toch zijn er mensen in onze regio die het sociaal moeilijk hebben en zich niet altijd verbonden voelen met onze regio. Zij profiteren niet mee, terwijl hun omgeving wel verandert. Voor hen is dit Partnerfonds bedoeld.”   

Waar gaat het fonds zich op richten?

Het fonds is voor de hele Brainport regio en de eerste maatschappelijke opgave waar het Partnerfonds zich op gaat richten, is  schulden. Schulden zijn vaak het begin van een ketenreactie aan problemen in huishoudens, zoals armoede. Bijvoorbeeld alleen al in de gemeente Eindhoven zijn ongeveer 3.500 arme inwoners mét schulden in beeld (bijna 60 procent van deze doelgroep in de Brainport regio). Deze mensen hebben minder dan 130 procent van het minimumloon te besteden. Volgens de planbureaus groeit het aantal mensen dat in armoede leeft tot 2035 met ruim een kwart. De economische krimp als gevolg van de coronacrisis komt daar bovenop.

Samenwerken loont, mét elkaar én voor elkaar. Dat is de kracht van deze regio. Van die kracht moet iedereen kunnen profiteren.

voormalig Eindhovens wethouder Staf Depla

Bij de inzet van het Partnerfonds kan worden gedacht aan ondersteuning bij het beheer van schulden, maar ook aan budgetbegeleiding en door eventueel kleine kredieten en leningen te regelen. Het Partnerfonds zal meer doen dan bijdragen met een financiële impuls, zoals het inzetten van de menskracht en expertise van het netwerk van het Partnerfonds. Het fonds wil bijdragen aan het vergroten van de impact van bestaande sociale initiatieven en structuren.

Programma’s die het Partnerfonds een warm hart toedragen kunnen alle 21 regiogemeenten van Brainport Eindhoven bestrijken. Het doel is een succesvolle regio voor alle inwoners die bekend staat om haar talent, vitaliteit en trots. Dit zijn tevens de thema’s van de initiatiefnemers die zijn vastgelegd in hun partnerschap met PSV. Zo kan het Partnerfonds bijvoorbeeld ook voor jongeren in een wijk of gemeente een (sportief) evenement organiseren in aanwezigheid van selectiespelers van PSV.

De groei van onze regio moet een positieve ontwikkeling worden voor iedereen. Want Brainport is van ons allemaal. Daarom nemen wij deel aan het Partnerfonds Brainport Eindhoven.

Hans de Jong, President Philips Nederland

We moeten er voor zorgen dat alle inwoners kunnen bijdragen en profiteren.

Peter Wennink, President & CEO ASML

“De bedrijven in de Brainport-regio zijn internationaal de absolute top en trekken knappe koppen van over de hele wereld om mee te werken aan verdere groei en succes. Daarmee creëren we veel welvaart voor de regio én voor Nederland, maar dat is niet genoeg. We moeten er voor zorgen dat alle inwoners kunnen bijdragen en profiteren. We zijn pas succesvol als we zowel zakelijk als sociaal samenwerken en winnen, opdat iedereen zich straks een trotse Brainport-inwoner voelt”.